Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Dolar mı Onur mu… -4-

Kapitalist felsefe Allah’ın imtihan vesilesi olarak yarattığı isteklerin insanlar tarafından sınırlandırılamayacağı hatta sınırlandırılmaması gerektiği anlayışından hareket eder. Bunu da özgürlük olarak tanımlar. Özgürlük elbette insana dair ve insanın vazgeçilmezidir. Buradaki özgürlükten kastedilen ruhsal değil, bedensel özgürlüktür. Oysa bedensel özgürlük angajmandır-esarettir. Gerçek özgürlük ise bedensel isteklerin kontrolüdür.

Bu felsefe Allah’ın eşrefi mahlukat ve halife olarak tanımladığı ve yarattıklarımızın çoğuna üstün kıldık dediği insanı ‘sosyal ya da düşünen hayvan’ olarak ele aldı ve Darwinizm"in “güçlü olmak ve ayakta kalmak için çatışmak gerektiği” gibi bir düşünceyi bilim adına insanlığa dikte ettirdi ve bu iddiasıyla insanı adeta içgüdüsel davranan bir varlık gibi lanse etti. Bitmedi; insanı (Freud) ‘cinsellik’ merkezli tanımladı. Aslında kendi penceresinden baktığında burada bir çelişkiden de bahsedilemez. Zira; insanı hayvan kategorisinde tanımlayan bir anlayıştan da fazlası beklenmezdi. Oysa insanı değerli kılan hayvana benzeyen yanları değil ondan ayıran yanlarıdır…

İnsanın fiziksel varlık olmanın ötesinde bir anlamı vardır.

Bitki ya da hayvan için geçerli olan fiziksel-fizyolojik ihtiyaçlar insan için de söz konusudur, ancak insan diğer canlıların ihtiyaç duymadığı ya da sadece iç güdüsel (sevk-i tabii- gerçekte sevk-i ilahi-Nahl: 68) tepki verdiği şeylerden farklı ihtiyaçları da vardır. Psikoloji bilimi bu ihtiyaca yeterince cevap verilmediğinden geliştirilmiştir. Bu anlamda her şeyini parasal merkezli zenginlikten ibaret sayan insan makbul bir insan değildir. Örneğin Yunan filozof Diyojen mi yoksa onu fiziksel ölçüler bakımından geride bırakan ve maddi zenginliği dışında bir varlığı olmayan muhatabı mı daha “zengin” ve topluma yararlıdır. Fakir insan aslında parasından başka bir şeyi olmayan insandır.

Hayvanlar alemindeki güçlünün ayakta kalması ilkesi bize örnek olamaz. Zira hayvan, bilimsel ifade ile iç güdüsüyle, İslam hukukundaki tanımlaması ile sevk-i ilahi ile hareket eder. Güçlünün meşruiyyeti insan için değil, hayvan için geçerlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.