Eğitim-Bir-Sen ile Memur-Sen'den Yaz Tatili Uyarısı

Eğitim-Bir-Sen ile Memur-Sen'den Yaz Tatili Uyarısı

Manisa İl Eğitim-Bir-Sen ile Memur-Sen Başkanları ve Yönetim temsilcileri bir araya gelerek yaz tatilinin başlamasıyla 3 aylık yaz tatilinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini bu 3 aylık süreçte eğitime devam edilebilir eğitim çalışma sorunları çözülebilir

Eğitim Bir Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu sendika binasında yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. 2014-2015 eğitim-öğretim yılının öğrencilerin çalışma ve özverilerinin karşılığını görecekleri karne heyecanıyla sona erdiğini kaydeden Sofuoğlu, “Öğretmenlerimiz de, fedakârca çalışmalarının sonunda dinlenme dönemine giriyor. Eğitim-öğretim alanında olumlu bazı adımların atılmasıyla birlikte eğitimin ve eğitim çalışanlarının birçok sorunu çözüm beklemektedir. Yeni döneme kadar, 19. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan kararların uygulanması başta olmak üzere, genel yetkili sendika olarak, eğitim çalışanlarının huzuru ve istihdamı, milletimizin geleceği ve ülkemizin nitelikli bir eğitim sistemine kavuşması için bazı sorunların çözümünü istiyoruz.” dedi.

İMKANLAR ZORLANMALI
Demografik verilerin ilköğretim çağındaki nüfusta artışın durduğunu ortaya koysa da halen mevcut norm kadro esaslarına göre 128 bin öğretmen açığı bulunduğuna dikkat çeken Sofuoğlu, “Ağustos ayında 47 bin öğretmen ataması yapılacak olsa bu sayının ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğu açıktır. Eğitim sistemindeki reformları kalıcı kılacak olan, okullarda boş ders kalmaması ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin olmasıdır. Bu nedenle, öğretmen atamasının, ihtiyacı karşılayacak şekilde yapılması için imkânlar zorlanmalıdır.” diye konuştu.

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR
Kamu görevlilerine kılık-kıyafet dayatması uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini de kaydeden Sofuoğlu diğer çözüm bekleyen sorunları da şöyle sıraladı:
“19. Milli Eğitim Şûra’sında alınan kararlar bir an evvel uygulanmalıdır. Alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersi kaldırılmalı. İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersi konulmalı. Ortaokulda hafızlık eğitimi alacak öğrenciler için ara verme süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılması ve ara verilen sürelerde öğrencilere dışarıdan sınav hakkı verilmesi, Değerler eğitimine öğretim programlarında etkin bir şekilde sarmallık anlayışla yer verilmesi, Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi, Öğretmenlere 4 yıla bir yıpranma payı verilmesi gerekmektedir. Osmanlı Türkçesi, Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu, diğerler liselerde ise seçmeli ders olarak okutulmalı. Ortaokullarda 5, 6 ve 7. sınıflarda birer saat rehberlik dersinin konulmalı. 4+4+4 eğitim sisteminin başarıya ulaşması için ideolojik endoktrinasyonun sona erdirilmesini amaçlayan çoğulcu düşünmeyi ve farklılıklara saygıyı, empatiyi hedefleyen bir müfredat değişikliği yapılmalıdır. Nöbet görevine ücret ödenmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında, diğer kurumlarda olduğu gibi, nöbet görevine ücret verilmelidir. 2012-2013 yılı toplu sözleşme masasına da taşıdığımız, ‘Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerce fiilen yerine getirilen nöbet görevi karşılığında, nöbet tutulan her gün için ek ders ücreti ödenmesi’ talebimiz karşılanmalı, gerçekleştirdiğimiz imza kampanyası sonucunda toplanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e teslim ettiğimiz 350 bin imzanın gereği yapılmalıdır. Sınav görev ücretlerindeki adaletsizlik giderilmelidir. İstihdamda güçlük çekilen yörelerde görev yapan eğitim çalışanlarına ek tazminat verilmelidir. Okulların bütçe sorunu çözülmelidir. Kariyer basamakları sorunu çözülmelidir. Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği yeniden değerlendirilmelidir. Ek ders esaslarında ücret dengesizliğine ve mağduriyete neden olan ve uzun zaman geçmesine rağmen hâlâ değiştirilmeyen hükümler gözden geçirilmeli; öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizlik, okul türlerine göre yöneticilere verilen ve izahı mümkün olmayan ek ders ücreti farklılıkları sorunu çözüme kavuşturulmalıdır. Ek ders birim ücreti, iki katına çıkarılmalı, öğretmenlerin girebilecekleri ek ders saati üst limiti ihtiyaçlar doğrultusunda artırılmalıdır.”

Yaz döneminin sorunların çözümü için fırsata dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Sofuoğlu, “Bu vesileyle tüm öğretmen ve öğrencilerimize iyi ve verimli bir tatil dönemi diliyor, mezun olan öğrencilerimizin yeni başarılara imza atmalarını temenni ediyor; 2015-2016 eğitim-öğretim yılına sorunsuz başlamak için, mevcut sorunların acilen çözülmesi gerektiğinin altını bir kere daha çiziyoruz.” şeklinde konuştu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.