En İyi Formüllü Arı İkame Yemi Üstünde Bilgileri Topluyorum...

Yüksek kimyagerliğin verdiği yetenek ile en iyi formülasyona (Herhangi bir ürünün oluşturulması sırasında karıştırılacak ham maddelerin oranlarının hesaplanması) sahip arı ikame keki üstünde bilgiler tek tek topluyorum.

Bu konu ile ilgili izolösin hakkındaki paylaşımı hatırlarsanız... İşte bu paylaşımda yer alan bilgi de onun gibi bir şey...

Arı yeminin kolonilerdeki etki verimliliği...

Eğer bu yemi arı değil de büyükbaş hayvanların karkas artışı için proteinli yem yapsanız yemi yedikten sonra hayvanın karkas artış ile yediği yemi oranladığınızda yemin etkinliğini bulurdunuz...

Olay arı olunca ve arı yemini kuluçka artışı için kullanmayı planladığınızda yemi yedikten sonra kuluçka alanı sizin yeminizin etkinliği verir..

en-iyi-formullu-ari-ikame-yemi-ustunde-bilgileri-topluyorum.jpg

Yani matematiksel formüle dökersek olayı aşağıdaki formül ortaya çıkar.

Yemin etkinliği= Kuluçka alanı (santimetrekare) / Tüketilen yem (gram)

Aşağıdaki tabloda belirli malzemeler ile yapılmış arı yemlerinin etkinliği verilmiştir.

1.54 etkinliğe sahip olan arı yemi arının kendisinin ürettiği arı ekmeğinin (Perga) etkinliğidir. Yani arı 1 kilogram arı ekmeği tükettiğinde 1540 santimetrekare yavru alanı oluşturur. Bu da yaklaşık olarak 5500 yavru eder. Bu 5500 yavru da bal akım döneminde yaklaşık olarak 3 kg bal kazandırır.

1.24 etkinliğe sahip olan arı yemi ise pudra şeker ilavesiz polenle yapılmış kektir. Bunun etkinliği 1 kilogram yemde 1240 santimetrekare yavru alanıdır. Bu da yaklaşık olarak 4350 yavru eder. Tabi kekin içine pudra şekeri ilavesi yapıldığında ilave oranı kadar yavru sayısı da düşer.

Sıfırın altında olan değerdeki arı kekleri Türk arıcıların etkili olduğunu düşündüğü (yanlış bir bilgidir) soya unudur. Her zaman demişimdir istediğiniz kadar yağı alınmış soya ununu kullanın içindeki zehirli bileşikler kalır ve arıya zarar verir diye.

Benim amacım 1,54 değerini geçebilecek formüle sahip olmaya çalışmak. Arı ekmeğinden 1,54 kat faydalanıyorken bir başka formülasyonla yapılmış arı yeminden 1,97 kat faydalanıyor.

Yapılacak arı yeminin etkinliği pudra şekersiz polen kekinin etkinliği geçmeli. Yapılabiliyorsa 1,54 etkinliğe sahip olan arı ekmeğinin etkinliği yakalanmalı veya geçmelidir. Örneğin 1,97 etkinliğe sahip olan bir arı yemi yaptığımızı düşünelim. Bu yemin 1 kilogramı tüketildiğinde 1970 santimetrekare yavru alanı olur. Bu değer yaklaşık olarak 6900 yavru demektir.

Bunun için 1,97 veya 1,51 değerindeki bilgileri gizli tutuyorum. Bunun için de kimse de kızmasın. Bu bilgi ucuza verilecek bir bilgi değildir. Bilgi vermiyormuşum veya sadece egomu tatmin etmeye çalışıyormuşum diye şikayet ediliyor. Aslında paylaşımlarımın içinde çok önemli bilgiler vardır. Bu paylaşımda bile yem etkinliği gibi ve soya ununun arılara zararı gibi önemli bilgiler var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.