KARTAL GÖZ İÇİN DOĞAL BESİNLER;

KARTAL GÖZ İÇİN DOĞAL BESİNLER;

Şahin gibi gören gözler için 6 besin! Havuçtan bile güçlü kara lahana etkisi.

Beş duyunun tümü etrafımızdaki dünyayla bağlantı kurmamız için önemlidir. Ancak araştırmalar, kamuoyunun görmeyi en değerli duyu olarak algıladığını gösteriyor.

Peki göz sağlığınız için hangi besinleri tüketmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Temel besinlerin neredeyse tamamı bir şekilde sağlığımız için iyidir ancak bazıları gözümüz ve görüşümüz için fazla mesai yapar. Hangi besinin görüşünüz için en iyi olduğunu bilmek istiyorsanız okumaya devam edin. Beş duyunun tümü etrafımızdaki dünyayla bağlantı kurmamız için önemlidir. Ancak araştırmalar, kamuoyunun görmeyi en değerli duyu olarak algıladığını gösteriyor. Peki göz sağlığınız için hangi besinleri tüketmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Temel besinlerin neredeyse tamamı bir şekilde sağlığımız için iyidir ancak bazıları gözümüz ve görüşümüz için fazla mesai yapar. Hangi besinin görüşünüz için en iyi olduğunu bilmek istiyorsanız okumaya devam edin.

1- Somon Genellikle beyin sağlığıyla ilişkilendirilen, dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) olarak bilinen Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda göz sağlığı için de hayati öneme sahiptir ve somon balığı tam olarak bunlarla doludur. Yağlı balıklar daha anne karnındayken bile göz sağlığına fayda sağladığı gösterilen DHA ve EPA açısından zengindir. Fetal gelişim sırasında ve yaşamın ilk birkaç gününde gözler Omega-3 yağ asitleri, özellikle DHA ile zenginleşir. Bebek bekleyen anneler hamilelik sırasında somon yiyerek bebeklerinin göz sağlığını olumlu yönde etkileyebilirler. Somonda bulunan DHA ve EPA'nın göze olan faydaları doğumdan önce görülmeye başlasa da önemi yaşam boyu devam eder.


2- Brokoli Brokoli'nin göz sağlığını koruma özelliği de dahil olmak üzere sağlığa pek çok faydası vardır. Araştırmalar brokolinin yeni başlayanlar için gözlerdeki oksidatif stresi azaltan ve kataraktı önlemeye yardımcı olan bir antioksidan olan C vitamini açısından zengin olduğunu gösteriyor.


3- Tatlı patates Havuç uzun zamandır göz sağlığı için en iyi besin unvanını taşıyor. Bunun nedeni havuçların, turuncu sebzelere canlı rengini veren pigment olan beta-karoten açısından zengin olmasıdır. Havuçlar beta-karoten bakımından kesinlikle yüksektir, ancak tatlı patatesler aslında bu yararlı pigmentten daha fazlasını içerir. Bir porsiyon haşlanmış havuç 8,3 mg beta-karoten sağlarken, aynı porsiyon pişmiş tatlı patates 11,5 mg besin içerir.


Beta-karoten faydalıdır çünkü vücut onu iyi görebilmeyi sağğlayan A vitaminine dönüştürür. Tatlı patateslerdeki beta-karoten, iyi görebilmenin yanı sıra gözlerimizin düşük ışığa uyum sağlamasına yardımcı da olur.

Tatlı patateslerden en fazla beta-karoten ve C vitaminini elde etmek için uzmanlar tatlı patateslerin kabuklarıyla birlikte kaynatılmasını öneriyor.

4- Ceviz Kuruyemişler sağlıklı gözler ve görüş için mükemmel besinlerdir çünkü E vitamini, çinko ve omega-3 yağ asitleri gibi besinler açısından zengindirler. Cevizdeki E vitamini ve diğer polifenollerin inflamasyonu azaltmaya ve serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olduğu biliniyor. Aynı zamanda ceviz, retinada yüksek oranda yoğunlaşan bir mineral olan çinkoyu da sağlayarak göz sağlığını olumlu yönde etkiler.

5- Yumurta sarısı Yumurta sarısı, lutein olarak bilinen bir tür karotenoidin biyoyararlılığı yüksek bir besindir. Göz sağlığı için en önemli besinlerden biri olan luteinin yaşlı yetişkinlerde düşük makula pigmentini iyileştirebildiği biliniyor. Buna ek olarak çinko ve A vitaminini de içinde barındıran yumurta sarısı gözlerimiz için her bakımdan önemli besinlerden biridir.

6- Lahana Uzmanlar lahana, şalgam ve ıspanak gibi koyu yapraklı yeşillikleri de göz sağlığı için en iyi yiyeceklerden biri olarak adlandırıyor. Hatta göz sağlığı konusunda lahana, havuçtan bile daha yararlı olarak yorumlanıyor. Özellikle lutein ve zeaksantin antioksidanları bakımından güçlü olan lahana göz dokusunda güneşe bağlı hasarın azaltılmasına ve yaşa bağlı göz sorunları riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.