KAZAKİSTAN NEDEN KARIŞTI

1- Dünyada emtiayı da kontrol eden büyük sermaye dünyayı bir süre daha pahalılıkla zorlayarak ulus devletleri hizaya getirmek, kazançlarını katlamak istiyordu. Bunu sağlamanın yollarından biri de Çin'in hammaddeye ulaşmasına engel çıkartmak veya böyle algılanacak tehditler oluşturmaktır.

2- Kazakistan bu plana çok uyan bir ülkedir. Maden zengini, Çin'in hammadde kaynağı, Fetö ve paydaşları tarafından oluşan aynı yerden kontrol edilen bir paralel devlet yapılanmasına sahip olan bir ülkedir.

3- Nazarbayev'in yönetim tarzı yüzünden ve çok uzun süren iktidarı yüzünden yolsuzluk, kayırmacılık argümanlarıyla kolaylıkla kışkırtılabilecek bir muhalif kesime sahip olan bir ülkedir.

Neticede bütün renkli devrimleri kotaran ekibin desteğiyle ayaklanma başlatıldı.

Beklenen Kazakistan yönetiminin sert karşılık vermesi ayaklanmanın daha da artması sonunda Kazakistan ordusunun göreve çağrılması ve ordunun içinde güç sahibi olan yapının yönetimi ele geçirmesi ile neticelenecek bir son ve yeni iktidar oluşturulacaktı

Bu iktidar; batı destekli olacak, büyük sermayeye hizmet edecek, Çin'i zorlayacak, Rusya'nın bölgedeki gücünü azaltacak, Türk birliğini durduracak bir yapıya sahip olacaktı.

Cumhurbaşkanı Tokayev Rusya'yı çağırarak kendine göre en doğru hareketi yapmıştır.

Rusya'nın Kazakistan'da bundan daha fazla bir hakimiyet kurma niyeti olacağını beklemeyiz. Çünkü Kazakistan diğer ülkeler kadar zayıf değil, Kazakları kazanımlarından geri adım attıracak, Rusların onları zorlayabileceği bir durum yok.

Beklenen kaos oluşmadığı için emtia fiyatlarının artmasına da katkı sağlamayacaktır.

Gelinen nokta diğer olma ihtimali olanları göz önüne alırsak dünya için ve bizim için en az kötüsüdür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
2 Yorum