"Mis/Akkuş Zambağı".!!!

Endemik bu bitkiyi kökünden söküp koparmanın cezâsı 60 bin tl. 
Yâni orta segmentde kullanılmış bir otomobil fiyâtı.!!!

Geçenlerde de Tunceli/Ovacık ilçesi Ağaçpınarı köy kırsalında yetişen yöreye mahsûs "ters lâle"yi söken üç kişiye de ayrı ayrı 60 biner tl. para cezâsı uygulanmışdı.
Birisine araçla çarpıp kaçanın cezâsı bile bu kadar olmazken soğansı bu zambak türünün her bir kökü için cezâ 60 bin tl.demedi demeyin.!!!

1993 yılında tesbît edilen ve 5 yıllık çalışma sonrasında literatüre kazandırılan “Mis/Akkuş Zambağı" dâhil, ilçemin yaylalarına sınır olan Doğu Karadenizin zengin bitki örtüsüne sâhib Ordu Vilâyet sınırları içinde 130’u endemik olmak üzere bin 700’ün üzerinde kayıtlı bitki türü vardır.

Sâdece Akkuş ilçe kırsalında haziran ayı içinde ortaya çıkan ve iki-üç haftalık ömrü bulunan mis Akkuş zambağını yerinde görmek üzerine başda bilim adamları, fotoğraf sanatçıları, yerli ve yabancı turistler o günlerde bölgeye geliyorlar.


"Mis/Akkuş Zambağı" dünyâda sâdece Akkuş ilçesinde yetişmekte ve ilim çevrelerinde "Lilium Akkusianum" olarak bilinmekte ve 2 bin rakımlı zonlarda 1.5 metreye kadar uzayabilmektedir.
Kalın sağlıcakla.!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.