S-400'ler ve çuvallayan PATRİOTLAR.!!!

Hâni kaleciler için "tutamadığını yer" derler yâ..! İşte bunun gibi Patriotlar yakalayamadığını alıyor içeri.!

Yemen'den "Husî"lerce fırlatılan balistik füzeleri karşılamak için ABD yapımı Patriotlardan gönderilen MIM-104C'lerin Sûudî Arabistân'ın başkenti Riyad’ın meskûn bir bölgesine düşmesi sonucu bir kişi ölmüş, iki kişide yaralanmışdı.

Çok sayıda atılan balistik füzelerin büyük bir kısmı havada yakalanmasına rağmen ikisinin arızalanması sonucu biri öylesine havada patlayıp diğeri de meskûn bir mahâlleye düşmüşdü.

Buna rağmen patroitların itibârını korumak için Yemen füzesinin parçaları olduğu söylendi. Patriot’ların zaman zaman bu şekilde çuvalladıkları veyâ ıskaladıkları biliniyor.

Hava savunma sistemleri denilince akla ilk gelen markalar Lockheed Martin’in THAAD’ı, Raytheon’un Patriot’ları, Fransa-İtalya konsorsiyumlu Eurosam’lar, Rus Almaz-Antey’in S-400’leridir.

Uzun araştırmalar sonucu Türkiye'nin Rusya ile yapdığı S-400 anlaşmasını çekemeyen ABD, sıkılmadan bu kere, bize telofonla Patriot füzesi satmaya kalkıyor.

Bu durum, tüccâr Trump'un Sûudi Prensine katolog üzerinden silâh satmasına benziyor. Bu cümleden olarak Dışişleri Bakanımız ABD yolunda.!
Daha önce defâlarca patriot tâlebimiz olduğu hâlde reddedenlerin başlarına bu kez, bir şey düşmüş olmalı ki, illâ bizden alın Rusya'yı bırakın diye tutdurdular.

Son zamanlardaki kur baskısı, muhtemelen seçimle ilgili siber saldırı, F-35 tehdîdi gibi çalımlar hep bu gâyeye yönelikdir.
"Yellow kafa" Trump'ın, "Reîs"le yapdığı görüşmelerinde hep bu bahsi açardı.

Bizimkiler de ürün çeşitlendirilmesi adına "prensipde olabilir" der demez bundan bir süre önce ABD'nin askerî ve diplomasi ilişkiler departmanından sorumlu Büyükelçi Tina Kaidanow'un Türkiye yollarına düşmüşdü..Ne var ki;
Bize kakalamaya çalışıldıkları Patriot sistemlerinin sahâ performansı zayıf olduğu gibi teknoloji ihrâcına da pek yanaşmıyorlar.

ABD Ploughshares Vakfı Başkanı Joseph Cirincione, Patriotlar için;
“The National Interest için kaleme aldığı makalede;
“Eğer bu sistemler büyük bölgeler veya tüm ülkenin savunmasında kullanılacaksa düşmânın füzelerine karşı kalkanımız olduğu yönünde büyük bir yanılgıyla girme riskiyle karşı karşıyayız, oysa elimizde sadece elek var” deme cesâretini gösterebilmişdi.New York Times ise;
Sûudi Arabistân’ın ABD’den aldığı Patroit hava savunma sistemlerinin, Şîi Husilerin fırlatdğı Burkan-2H füzelerini vuramadığını" yazmışdı.

Öyleyse 2.5 milyar dolara Rusyâ'dan aldımız S-400'lere karşılık patriotların lehe ne durumu var ki, almaya çalışıyoruz anlamak mümkün değil?
Bazan önlerine "ekmek doğramak" yakayı kurtarmak adına işe yarasa bile.!

İşde özellikler:
Aerodinamik hedefleri vurma menzîli:
S-400: 250 km/Patriot: 160 km.
Balistik füzeleri vurma menzîli: 
S-400: 60 KM/Patriot: 45 km.
Hedefleri vurma yüksekliği:
S-400: 0,01km/27 km/Patriot: 0,06km/24 km
Radar kapsama alanı:
S-400: 600 km/Patriot: 150 km.
Kuruluş süresi:
S-400: 5 dakika/Patriot: 30 dk.
Vurulacak hedefin hızı:
S-400: 4800 m/s Patriot:2200 m/s
Sistemin tepki süresi:
S-400: 10 sn/Patriot: 15 sn

Görüldüğü üzere S-400'lerin Patriotlara üstünlüğü tartışmasız.! Ayrıca, Kilis’in hemen yanı başındaki Patriot bataryasının Suriyeden gelen roket ve füzeleri engelleyemediğini unutmuş değiliz.
Bu sebeble derim ki, beyhûde demir külçe almaktansa yol yakınken bu nîyetden derhâl vazgeçilmelidir.

Öte yandan S-400'lerin Ankara'ya intkikâli başladı bile.!
Dünkü târih itibâriyle 16.Rus kargo uçağı Mürted hava üssüne inmiş durumda.!
Peyderpey gelen parçalar monte edilerek planlandığı gibi en geç nisan 2020 de aktif hâle getirilecekdir.
Teknoloji transferi ve akabinde S-500'lerin dahi Türk-Rus işbirliğiyle üretilecek olması da cabası.!!!
Kalın sağlıcakla..!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.