Sehzade Bayezid'in Kanuni Sultan Süleyman'a Gönderdiği mektup

Mektuplar Tarih araştırmalarında çok onemli arşiv vesikalarıdır. O kadar önemlidirler ki; taht mücadelesinde adeta anahtar rol oynamışlardır. Özellikle sahte olanları vardır ki; tarihi serüveni değiştirmiştir.

Osmanlı'da şehzadelerin padişah babalarına yazdıkları mektuplar bu açıdan çok kıymetlidir. Bu şehzadelerden biri vardır ki; babasına her yazdığı mektup duygu yüklü ve sitemkardır. Bu Şehzade kardeşi Selim ile girdiği taht mücadelesini kaybedip asi olan ve sonunda da İran'a kaçarak hanedanı utandıran ve Kanuni'nin oğlunu geri almak için bir çok haraç vermek zorunda kalan Şehzade Bayezid'dir.

Kardeşi Selim ile girdiği mücadeleden sonra Amasya'dan babası Kanuni'ye yazdığı duygulu bir mektubu. En azından ben duygulandım.

İsmail Hakkı Uzunçarşılı,"Babasından Sonra Saltanatı Elde Etmek için Kardesi Selimle Çatışan Sehzade Bayezid'in Amasya'danBabası Kanuni Sultan Süleyman'a Göndermiş Olduğu Ariza" TTK- BELLETEN , C. CCIV, SAYI; 96; Ekim 1960, sayfa 598-599

sehzade-bayezidin-kanuni-sultan-suleymana-gonderdigi-mektup.jpgsehzade-bayezidin-kanuni-sultan-suleymana-gonderdigi-mektup-001.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.