Siyaset sahnesi bazen öyle trajikomik hallere bürünüyor ki, gerçeği ironiyle karıştırmamak elde değil. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın marketlerle yaşadığı "ruhsat ve bağış" gerilimi malumunuz. Konu yargıya taşındı, savcılık soruşturmasını başlattı. Ancak Sayın Özcan’ın bu süreci "Öğrencilere burs verdiğim için başıma bunlar geldi" şeklinde servis etmesi, siyasi popülizmin yeni bir boyutu olsa gerek.
Daha da ilginci, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bu tabloya sahip çıkarak "Onunla gurur duyuyorum" demesi. Hukuki bir soruşturmanın öznesini, henüz netleşmemiş iddialar üzerinden "kahraman" ilan etmek ne kadar doğru, kamuoyunun takdirine bırakıyorum.
İroni, Zekâ ve Anlama Mesaisi
Ben bu konuyu köşemde daha önce iki kez işledim. Hatta sosyal medyada, Türk Ceza Kanunu’nda "burs vermenin" bir suç olmadığını hatırlatan ironik bir paylaşım yaptım. Maksadım belliydi: Hukuki süreci "eğitime destek" kılıfıyla örtmeye çalışan bu absürt savunmaya dikkat çekmek.
Sağ olsunlar, zeka pırıltısını görenler gülücükleriyle, beğenileriyle eşlik ettiler. Ancak gelgelelim sosyal medyanın o gri alanına... Samimi dostlarımın meseleyi kaçırmasını orucun yorgunluğuna veriyorum; başım üstüne. Fakat hem anlamayıp hem de anlıyormuş gibi yapıp negatif yorum kasan "anlayış kıtlığı" mağdurlarına diyecek sözüm çok.
Tahammül Sınırı: Hakaret Varsa Ben Yokum
Sosyal medya her ne kadar "kimin çalıp kimin oynadığı belli olmayan" bir panayır yeri gibi görünse de, benim soframda nezaketsizliğe yer yok. İşi hakarete vardıranları, dostluk listemden bir çırpıda sildim. Kaba yorumları temizledim, haddini aşan o malum "züppe" tavırlara karşı ise engelleme butonunu kullanmaktan çekinmedim.
Evet, farkındayım; dijital dünya böyle bir yer. Ama kimse benden, kendisine hakaret edilince "öbür yanağını uzatan" o uysal kişiyi beklemesin. Eleştiriye kapım sonuna kadar açık, ancak üslupsuzluğa ve cehaletin verdiği o cesarete karşı tavrım her zaman nettir.
Sözün özü: Siyaset maskelerle, sosyal medya ise klavye kahramanlarıyla dolu olabilir; biz sağduyumuzu ve kalemimizi korumaya devam edeceğiz.