TRT'nin reytingleri neden düşük?

TRT'nin reytingleri neden düşük?

Yalan yanlış haberlerle boy gösteren Amerikan sermayeli bir kanalın izlenme oranı, - nedendir bilinmez - AK Parti’yi destekleyen tüm kanalları geride bırakıyor.

Daha da vahimi sermaye, teknoloji, bina, personel sıkıntısı yaşamayan ve halkın vergileriyle ayakta duran Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri olan devlet televizyonumuz TRT bile bu kanalın bir hayli gerisinden geliyor.

Geçenlerde Parantez Haber, reyting oranlarını şu şekilde verdi.

20 Nisan’da Fatih Portakal ile FOX Ana Haber 9.16 reyting alırken, TRT 1 Ana Haber’in reyting oranı 2.23 idi.

Devam edelim, 21 Nisan, FOX Ana Haber, 9.01, TRT1 Ana Haber, 1.80.

22 Nisan, FOX, 8.92, TRT1 Ana Haber, 1.38.

29 Nisan’da FOX TV Ana Haber 7.94 reyting alırken bu sefer de TRT’yi göremiyoruz. İlginç, demek ki bir süredir reyting oranları yayınlanmıyor.

Geçen ayın aylık reyting ortalaması FOX TV için, 6.44 iken bu oran TRT Haber’de 1.19, TRT1’de ise 2.15 olarak verildi.

Bu oranlar diğer kanallar için de geçerli. İzlenme oranları o kadar düşük ki yazma gereği bile duymadım.

Hiçbir eksiği bulunmayan bir devlet kanalının performans düşüklüğü hakikaten üzücü. Bir o kadar da ibretlik.

Bakınız TRT, Hazine’nin raporuna göre; 2018 yılında689.8 milyon TL'si elektrik katkı payı, 1 milyar 703 milyon lirası bandrol geliri, 264.7 milyon TL'si de reklamlardan olmak üzere 2 milyar 657 milyon lira gelir elde etti.

Çok ciddi bir rakam bu.Yani ekonomik olarak problem yaşamayan büyük bir kanaldan bahsediyoruz.

Buna rağmen 2020 Mart ayı prime time reyting ortalamasında FOX’un izlenme oranı 12,49 iken bu oran TRT’de 4,78.

Bu ülkede Amerikan sermayeli bir tek kanalla boy ölçüşemeyen kanallarımız var. Sorun para da değil. Kaç gündür bunun nedenini düşünüyorum.

FOX gibi bir kanal yalan yanlış, çarpıtılmış, ucuz haberlerle belirli bir sosyoloji kitlesi oluştururken, onca sermayesine, personeline ve teknik imkânlarına rağmen TRT neden bu algıyı tersine çevirip reyting rekorları kıramıyor?

Bunu izah edebilecek birileri var mı?

Canlı ve hızlı haber ilkesi adı altında trafik kazası, yangın, deprem, sel gibi ajans haberciliğine geçen bir kanal haline getirildi.

TRT’nin haber merkezinde, alanında uzmanlaşan kadrolu personeller yer yer tasfiye edilip yerlerine torpille başkaları mı ilave ediliyor da böyle bir sonuç elde ediyorlar anlamak mümkün değil.

Bakınız dünyayı kasıp kavuran ve hepimizin sağlığını tehdit eden salgın döneminde İstanbul’daki ulaşım ihmalleri, Ankara ve İzmir’de yaşanan beceriksizlikler TRT kanalında yer bulamazken, hemen her gün yalan ve iftira ile devletin sunduğu hizmetleri manipüle eden Fatih Portakal’ın kanalı reyting rekoru kırıyor!

Şimdi birisi çıkıp beni ikna etsin. TRT’de neden cesur, kaliteli, işinin ehli insanlara yer verilmiyor? TRT World adında dışa açılan bir kanalımız var ancak ne dünyada ne de içeride ciddi bir algı üretebiliyor.

Benim anlamadığım ve üzüldüğüm husus şudur; TRT, tüm imkânlarına rağmen bugün içeride üretilen aleyhte propagandaları tersine çevirip kendi algısını üretmekten neden aciz?

Bu insanları neden FOX TV’nin yalanlarına mahkûm ediyorsunuz? Neyiniz eksik ki izlenme oranlarınız bu denli düştü?

Cumhurbaşkanı’na buradan bir çağrıda bulunuyorum. TRT gibi köklü bir kanal tam da böylesi bir zamanda, doğru haberlerle ve cesur haber anlayışıyla varlık göstermeyecek de ne zaman gösterecek?

Hepimizin vergileriyle ayakta duran bu kanalın Fatih Portakal gibi bir haber spikerinin gerisinden gelmesi bizleri üzüyor.

Şahin Yüksel

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.