Yaz Kur'an Kursu öğrencilerine bir iz bırakalım.

Bir kişinin üzerinde kaç kişinin izi var?

Bir çocuk doğar doğmaz onda annesi, babası, kardeşleri, teyzeleri, dayıları, amcaları, halaları, neneleri, dedeleri, komşuları, komşu çocukları bir iz bırakır.

Hepimiz de böyleyiz. Hepimiz, çevremizin izini ve izlerini taşıyoruz. İyi bir ortamdan gelen iyi izler, kötü bir ortamdan gelen ise kötü izler taşır. Bazen de ikisi arasında kaldığımız olur.

Çocuk tanıdığı her kişiden bir iz alır. Okulda öğretmenden, öğretmenlerden, sınıf arkadaşlarından bir iz alır. Evine gelen misafirlerden izler taşır. Taşındığı mahalle ve şehrin izlerini taşır.

Bir insan gençlik dönemine kadar belki binlerce farklı kişinin izlerini taşır. Buna yolda gördüğü ve alışveriş yaptığı kişiler de dahildir.

Peki, bu kadar kişinin etkisini üzerinde taşıyan birini nasıl değiştirebilirsiniz?

Bunu özellikle de olumsuz ortamlarda yetişen kişiler için söylemek istiyorum. Kötü ortamlarda yetişen ve binlerce kişinin izini, imzasını üzerinde taşıyan birini nasıl değiştirebilirsiniz?

Sayın hocam, bunu unutmayın. Gençler, size gelmeden önce bu kadar kişiden etkilenmiş. Ve sizden ayrıldıktan sonra da aynı etkiler devam edecek. Televizyon, gazete, internet, sosyal medya, oyunlar, arkadaşlar hep onu etkilemeye devam edecek. Günde bir kaç saat ise camiye gelecek. Camide oturacak. Sonra da çıkıp kaldığı yerden devam edecek.

Lütfen biraz hassasiyet gösterelim. Eğer bir gence, yaz döneminde sadece elifi beyi, öğretmek için zaman harcarsanız yanlış yapmış olursunuz. Elifin Benin insan üzerindeki etkisi azdır. Ona edebi, iffeti, dürüstlüğü, samimiyeti, doğru sözlülüğü, kibarlığı, nezaketi, camiye girip çıkmayı, ailesine yardım etmeyi, insanlara ve hayvanlara karşı nezaketli olmasını öğretin, öğütleyin. Ona yemek duasını, iman esaslarını, müslümanlığın dürüstlük olduğunu öğretin.

Ev ödevi olarak ona, annesine yardım etmeyi verin. Ev ödevi olarak üç tane iyilik yapmayı verin. Ona davranış ve iyilik listesi verin. Bu listeden yapabileceği iyilikleri ödev olarak verin. Yatakları toplama ödevi, bulaşıklara yardım etme ödevi, kardeşini ve babasını yatsı namazına getirme ödevi, balkona kuşların su içmesi için bir kap koyma ödevi, uzun zamandır aramadığı, sormadığı bir arkadaşını arama ödevi verin...

Camide elif, evde be harfi ile çocukları değiştiremezsiniz.

Elifin Benin değerini küçük gördüğüm için bunu söylemiyorum. Dürüst olmayan biri, elifi bilse ne olur bilmese ne olur?

Yıllardır kötü izlere maruz kalan çocuklara güzel izler bırakın. Yıllardır yalana maruz bırakılmış çocuğa güzel duygular, güzel ahlaklar aşılayın...

Eminim konunun hassasiyeti için bu kadarı yeterlidir. Arife tarif gerekmez. Sizler için başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.