İCMA DİNİ KORUYOR

Kadınların özel durumlarında (hayız ve nifas halinde) namaz kılamayacakları ve oruç tutamayacakları konusu sünnetle (Hz. Peygamber dönemi uygulaması ile) sabit olmuştur ve bu sünnet bize mütevatir olarak ulaşmıştır. Hadislerde de geçmektedir. Hz. Aişe annemiz şöyle demiştir: “Biz Rasûlullah (sav) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, (adet sebebiyle) tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunurduk." (Buhari, Hayız, 20; Ebu Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Sıyam, 64)

Ayrıca kadınların adetliyken namaz kılamayacağı ve oruç tutamayacağı konusunda İCMA vardır. Hiç bir sahabe, tabiin ve müctehid imamdan; adetli kadın namaz kılabilir veya oruç tutabilir diye, bir görüş nakledilmemiştir. Dolayısyla İCMA, dini korumaktadır ve keyfi yorumların önüne geçmektedir. Mesela, başörtüsü farzdır, birisi çıkıpta mübahtır, diyemez. Çünkü bu konuda icma vardır. İcma dini koruyor. Malesef günümüzde çıkan ve yeni bir bidat olan mealcilik, dini bozmaya başladı ve keyfi yorumlara yol açan tehlikeli bir viraja girdi. Sosyal medyada bu mealcilerin her biri garip görüşler ortaya atmaktadır. Ben bazen bunları okuduğumda gülüp geçiyorum. Çünkü o kadar saçma görüşler ortaya atılıyor ki, ya tutarsa kabilinden.. Mesela bunlardan birisi; Kuran'daki; "Orucu geceye kadar tamamlayın", ayeti sebebiyle hava iyice kararıncaya kadar oruca devam etmek gerektiğini, söylüyor. Halbuki kameri takvimde gün, gece ile başlar. Gecenin başlangıcı ise, güneşin batmasıdır. Güneş battıktan sonra akşam namazı başlar ve bu sebeple gecenin başlangıcı olan güneş battıktan sonra, oruçlar açılır. Ayrıca bu konuda İCMA vardır. Bakın icma dini koruyor. Ama mealden fetva veren mealci ise, bunu örfi gece ile karıştırıp millete yatsıya kadar oruç tutturmak istiyor. Din bu şekilde bozulmaya başlıyor.. Önceki ümmetlerde de, kitapları önce manası tahrif edilmiş, sonra lafzı tahrif edilmiş. Ama İslam son din olduğu için kıyamete kadar Allah'ın koruması altındadır, Kur'an hükümlerinin anlamı; mütevatir sünnet ve icma disiplini ile korunmuştur. Bu nedenle bugün bir takım yanlış görüşler ortaya atıldığında insanlar ve âlimler gülüp geçmektedir, ancak bunlara karşı da dikkatli olunmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.