Van Gölü’nde yaşayan tek balık cinsi için Jandarma Nöbeti

Van Gölü’nde yaşayan tek balık cinsi için Jandarma Nöbeti

Türkiyenin Büyük Gölü olan van gölünde askeri nöbet başladı . Van gölünde tek balık cinsi bulunan kefali balığının kaçak avlanmasına karşı jandarma nöbeti başladı

Van Gölü’nde yaşayan tek balık cinsi olan inci kefali balığının kaçak avlanmasını karşı, güvenlik güçleri tarafından hem dere kenarlarında hem de Van Gölü’nde silahlı nöbet tutuluyor.
Her yıl nisan ayı ortalarından itibaren esas yaşam alanı olan Van Gölü’nü terk ederek, üremek için akarsulara göç eden inci kefalinin bu yolculuğu sırasında 15 Nisan 15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor. Av yasağına uymayan bazı kişilerin kaçak avcılık yapmasını önlemek için jandarma ekipleri, balığın göç güzergahında seyyar karakol kurarak silahlı nöbet tutuyor. Dere kenarlarından polis ve jandarma yaya devriyelerle nöbet tutarken, Van Gölü’nde ise Erciş İlçe Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı timleri nöbet tutuyor. Kaçak avcılara göz açtırmayan jandarma ekipleri, hava koşullarına aldırmadan gece gündüz nöbet tutuyorlar. Bu dönemde Van Gölü’ne dökülen akarsularda uçarak üreme göçü gerçekleştiren İnci Kefalı, izleyenlere görsel şenlik yaşatırken 3 milyara yakın balığın üremek için göç etmesi kaçak avcılara da fırsat oluyor. Özellikle Mehmetçik uçan balıkların göç yollarına kurduğu kontrol noktalarıyla kaçakçılara fırsat vermezken, Van İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Erciş İlçe Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı timleri de, hem gölden hemde karadan nokta operasyonlar gerçekleştiriyor. Gece gündüz, alınan ihbarlara gölden tekne ve botlarla müdahale eden Mehmetciğe karadan da asayiş ekipleri destek vererek göle ve akarsu ağızlarına atılan ağlar tek tek toplanıyor.
Görevin kutsal bir görev olduğunu belirten Erciş İlçe Jandarma Asayiş Bot Komutanı Astsubay Üsçavuş Cihangir Kayaoğlu, yaptıkları operasyonlarla balık katliamlarının önüne geçtiklerini söyledi. İnci Kefalı’nın ulusal bir güzellik olduğunu belirten Kayaoğlu, ağlardan özenle çıkardıkları canlı balıkları da yine göle geri bıraktıklarını ifade ederek, "Vatandaşlar İnci Kefalı’na sahip çıkmalı. Şu ana kadar balık kaçıkçılarına yönelik 90 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 78 ton balık ele geçirilirken, canlı olan 39 ton balık göle bırakıldı. Operasyonlarda 40 misina ağı gölden toplanırken suçüstü yakalanan kaçakçılara da 62 bin lira para cezası kesildi" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.