AR-GE ve TEKNOLOJİNİN BAŞKENTİ ANKARA

AR-GE ve TEKNOLOJİNİN BAŞKENTİ ANKARA

SASAD verilerine göre Türkiye'deki Savunma sanayinin toplam cirosu 10,9 milyar dolar iken Ankara 7,6 milyar dolar ile %71 paya sahiptir

Ankara’da 8 devlet ve 15 vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 23 üniversite bulunmaktadır. Ankara bu üniversitelerde YÖK verilerine göre 2018 yılı itibarıyla 350 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır (2021).

• SASAD verilerine göre Türkiye'deki Savunma sanayinin toplam cirosu 10,9 milyar dolar iken Ankara 7,6 milyar dolar ile %71 paya sahiptir(2019).

• Savunma Sanayii Başkanlığınca yayımlanan savunma sanayii ürün kataloğuna göre ülkemizde bulunan 246 savunma sanayii firma ve organizasyonunun 111’i ve 58 savunma sanayii teknoloji geliştirme bölgesinin 8’i Ankara’da yerleşiktir(2019).

• Türkiye’deki Medikal firmaların % 52'i Ankara’da bulunmaktadır (2021).

• 105 Hastane (51 Özel Hastane) ve 53.000 sağlık personeli Ankara bulunmaktadır.

• Türkiye'deki 87 Teknopark’ın 72 adedi şu an için faaliyette olup Ankara’da 9 aktif, 2 yapım aşamasında Teknopark bulunmaktadır. Ayrıca Ankara’da aktif olarak faaliyet gösteren dokuz adet TTO vardır.

• Ankara sahip olduğu 109 AR-GE ve 44 tasarım merkezi ile önemli bir sanayi ve teknoloji altyapısına sahiptir(Türkiye’deki tüm AR-GE merkezlerinin sayısı 2019 yılı Mayıs ayı itibarıyla 1.171’dir).

• Bilişim sektöründe Türkiye genelinde 191, Ankara’da ise 18 AR-GE merkezi bulunmaktadır. AR-GE merkezlerine devlet tarafından önemli destekler sunulmaktadır. Ankara’da bilişim sektöründeki AR-GE merkezleri tüm ARGE merkezlerinin %17’sini oluşturmaktadır.

• Savunma ve havacılık sektöründe Türkiye’de 45, Ankara’da ise 30 AR-GE merkezi yer almaktadır. Yine sektöre ait Türkiye’de 44, Ankara’da ise 6 tasarım merkezi bulunmaktadır.

• Türkiye’de ilaç ve tıbbı cihaz sektörü alandaki tek tasarım merkezi Ankara’da yer almaktadır. Türkiye’deki 56 sektör AR-GE merkezinin ise 8’i Ankara’dadır.

• Makine ve teçhizat imalatı sektöründe Türkiye’de 176, Ankara’da ise 19 AR-GE merkezi yer almaktadır. Makine ve teçhizat imalatı sektöründe Türkiye’de 31 Ankara’da ise 6 tasarım merkezi bulunmaktadır. AR-GE ve tasarım merkezlerine devlet tarafından önemli destekler sunulmaktadır. Ankara’daki AR-GE merkezlerinin %17’sinin, Ankara’daki tasarım merkezlerinin ise %14’ünün makine ve teçhizat imalatı sektöründe olduğu dikkat çekmektedir.

• Türkiye’de 72 Tarım-Gıda Sektörü AR-GE Merkezi bulunurken Ankara’da gıda sanayisi alanında faaliyet gösteren bir tasarım merkezi ve bir AR-GE merkezi bulunmaktadır.

• Ankara ayrıca; inşaat, makine ve teçhizat, imalat sanayi, savunma sanayi, medya ve iletişim, enerji, sağlık, mühendislik/mimarlık faaliyetleri, mobilya, yazılım ve madencilik alanlarında olmak üzere 44 adet tasarım merkeziyle İstanbul’dan sonra en fazla tasarım merkezi bulunan il konumundadır.

• Türkiye'deki 361 OSB'nin 13 adedi Ankara’dadır(2021).

• Ankara, 7,8 milyar dolarla ihracatta ilk 5 il arasındadır(2020).

• Ankara’da işletmelerin kamu tarafından verilen diğer hibelerden yararlanma oranının yüksek olduğu görülmektedir. Ankara’da 1995-2017 yılları arasında sadece TÜBİTAK tarafından desteklenen proje sayısı 327 ve verilen hibe miktarı 162,6 milyon TL olmuştur.

• 2013-2018 yılları arasında TEYDEB AR-GE desteklerinde proje başvuru sayısı ve desteklenen proje sayılarına bakıldığında en fazla desteğin İstanbul ve hemen arkasından Ankara tarafından alındığı görülmektedir.

• Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teknolojik ürünlerin üretilmesini teşvik eden bir diğer kamu destek uygulaması da Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) Belgesi’dir. Belgenin düzenlenebilmesi için ürünün yerli malı belgesine sahip olması gerekmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2014-2018 yılları arasında toplam 508 adet TÜR belgesi verilmiştir. Ankara 170 belgeyle en fazla TÜR belgesi alan bölgedir.

• KOSGEB’in yenilikçi, teknolojik ve katma değeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’lere öncelikli olarak sunduğu destek programlarından AR-GE ve İnovasyon Endüstriyel Uygulama Destek Programı’ndan 2013-2017 yılları arasında yararlanan toplam işletme sayılarına bakıldığında da Ankara ve İstanbul’un 1.150 ile ilk sırada yer aldıkları görülmektedir.

• KOSGEB’in yeni girişimcilere yönelik sağladığı KOSGEB Yeni Girişimci Desteği’nden yararlanan girişimci sayılarında ise 2013-2017 yılları arasında İstanbul’un 5.229 girişimciyle destekten en fazla yararlanan il olduğu, İstanbul’u 3.696 girişimciyle Ankara’nın izlediği görülmektedir.

• 50 üniversitenin sıralamaya alındığı ve TÜBİTAK tarafından yayımlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde de Ankara üniversiteleri ortalama 62,23 puanla; 53,29 olan Türkiye ortalaması, 59,08 İstanbul ortalaması ve 57,22 olan İzmir üniversiteleriyle karşılaştırıldığında en yüksek puana sahiptir. Ankara’dan üç üniversite endekste ilk 10’da yer alırken (ODTÜ, Bilkent ve Hacettepe), toplamda dokuz üniversite 2018 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde yer almayı başarmıştır.

• Ankara, güçlü akademik kadrolarıyla da öne çıkmaktadır. Ankara’daki üniversiteler kendi biriminde görevli öğretim elemanı sayılarında gerek Türkiye, gerekse de İstanbul ve İzmir ortalamasının üstündedir. Ankara üniversitelerinde çok güçlü bir araştırma altyapısından da söz etmek mümkündür. Üniversiteler bünyesinde toplam 303 araştırma merkezi bulunmaktadır.

• Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanan “Bilim ve Teknoloji’deki İnsan Kaynağı” (Persons with tertiary education (ISCED) and/or employed in science and technology) verileri, Ankara’nın güçlü insan kaynağı potansiyelini gösteren önemli göstergelerden biridir. Bu verilere göre bilim ve teknoloji alanında çalışan ilgili yükseköğretim alanından mezunların toplam nüfusa oranı itibarıyla Ankara %26,8’lik ortalaması ile Türkiye’nin birinci bölgesidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.