Togg’da N vites ne işe yarar? Doğru kullanımı nedir?

Togg’da N vites ne işe yarar? Doğru kullanımı nedir?

Otomatik vites içten yanmalı motorlarda dakikadaki devir sayısının (rpm) en etkili anında vites yükseltilerek motor gücünün şanzıman vasıtasıyla hareket gücüne çevrilmesi sağlanır.

Togg’da N vites ne işe yarar? Doğru kullanımı nedir?

Otomatik vites içten yanmalı motorlarda dakikadaki devir sayısının (rpm) en etkili anında vites yükseltilerek motor gücünün şanzıman vasıtasıyla hareket gücüne çevrilmesi sağlanır. Benzinli motorlar genellikle daha yüksek rpmde verimliyken, dizeller daha düşük rpm çevirirler. Araç duruyorken veya düşük hızlarda tork daha fazla kullanılması gerekir ki araç daha kolay hareket etsin. Hız arttıkça daha düşük tork kullanımı yeterli olur. Bunu vites aralıklarının ayarlanması olarak biliyoruz. Doğru aralıklara sahip otomatiklerin kullanım zevki daha yüksek oluyor.
Elektrikli araçlar ise daha yüksek devir çevirebilirler. Genelde 10000 rpm üzerinde hatta 19 bin rpm li elektrik motorları mevcuttur. Tork üretimleri daha stabildir. Tork üretimi için devirin artmasına ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle genellikle vites aralıklarına ihtiyaç duymadan tek vitesli (D) olarak kullanılabilir. Klasik şanzımanları, senkromeçleri, kavramaları yoktur.

Benim sorum şanzımanı olmayan elektrikli araçla şanzımanı boşa almak için N (nötr) vites gereksiz ise niye N vites var ? N vitesin EV’lerde doğru kullanımı nedir? Ne işe yarar? Bilgi sahibi olan Togg’severler yazarsa seviniriz..

Okan Er

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.