Mehmed Sıddık ALADAĞ

Mehmed Sıddık ALADAĞ

Arşı Azam Ve Hamlesi :

Marifetname kitabında diyor ki ;Bilki tefsir ve hadis alimleri itifakla şöyle demişlerdir:Allah teala kaynatı bir anda yaratmaya gücü olduğu halde altı günde yaratmıştır.kainatın yaratmasını Pazar dan başlayıp Cuma günü tamamlamıştır. bunun sebebi ise, kulları her işinde sabrı öğrenmesi her işinde acele etmemesi içindir.Allah yeşil cevherden arşı azamı yaratıp,onun nurunu anlatmak imkansızdır.

Arşın çevresi kırmızı yakutan olup bütün yaratıkların sıfat ve süretleri onda nakşolonmuştur.Göklerin üstünde meleklerin kıblesi olan Allahın arşı vardır.Nasıl ki Yer yüzünde insanların kıblesi kabedir.Arşı azamın yetmiş bin dili vardır.Her dili başka bir lügat ile Allah ı teşbih eder.Arşı azamın dört direği vardır.bunlar,yerin dibine kadar inerler.Arşı azam,su üzerinde,su hava üzerinde iken Allah teala dört büyük melek yarattı.Bunlar Arşı taşırlar.

Bunlara HAMELE-İ ARŞ(arşı taşıyanlar) denir.Bu dört melek ten her birinin 4 yüzü vardır. Bir yüzleri insan,bir yüzleri arslan,bir yüzleri öküz,bir yüzleride kartal suretinde tasvir edilmiştir.Bu yüzlerin her biri yer yüzünde kendine benzeyen yaratıklar için Allahtan rızık istemektedirler.Hamele-i arş melekleri daima ayaktadır ve arşı boyunları üzerinde taşırlar.Bunlar,Allahın katında bütün meleklerden daha faziletlidirler.

Bunlardan biri de İsrafil(a.s)dır.Arşın bir direği onun boynu üzerinde kuvvetli ve muhkem durur. Bu melek, Allahın katnda diğer üç melekten daha değerlidir.Çünkü suru taşıyan bu melektir.sura üfürmek için Lev hi mahfuzdan gelecek emri,kiyamete kadar beklemekte ve Allah teala Cebrail,Mikail ve Azrail(a.s) e verdiği emirleri kendilerine bildirmektedir.

Hamele-i arş meleklerinin herbirinin dört kanadı vardır.bu kanatlar dört yana yayılmıştır.Bu meleklerin vücutları yarısı ateşten yarısı kardan yaratılmıştır.buna rağmen biri diğerini söndürmez.yıldız böceği gibi birbiriyle kaynaşmışlardır.O kadar büyüktürler ki, kulaklarıyla boyunlarının arası,kuşun yediyüz yıllık uçuş mesafesidir.Hamele-i Arş meleklerine Kerrübiyyun da denir.

Ey aziz kardeşim: bu yaratılış ve dözeni okudun burada Allahın ne kadar güçlü kuvvetli ve her şeyin sahibi insanı yaratan organları yaratan bütün Tıbbi yaratan insana verdiği akıl sebebiyle öğreten odur.Buradan Allahın kadrini anlamak ve daha ibretli feleğe bakmak en ideal bir Müslüman ve insanlık ağıdır.bundan ibret alamayan insan hayvandan beter değil mi?( BEYANÜL AŞİKİN KİTABIMDA sayfa 7. DETAYLI OKUYABİLİRSİNİZ İNŞAALLAH)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.