F-35 uçak üretiminde Türk firmalarının payı

F-35 uçak üretiminde Türk firmalarının payı

12 milyar dolardan daha fazla üretim katkısı ile toplam 10 adet Türk firması projeye destek vermişti, bu firmalarımız

12 milyar dolardan daha fazla üretim katkısı ile toplam 10 adet Türk firması projeye destek vermişti, bu firmalarımız;

1-Alp Havacılık ( @alp_havacilik ) , F-35 iniş takımı bileşenleri ve titanyum entegre bıçak rotorları dahil olmak üzere 100'den fazla F135 motor parçası üretiyor.

2-Aselsan, F-35 elektro optik hedefleme sistemi parçaları geliştirmektedir. Ayrıca @northropgrumman ile F-35 CNI Aviyonik Arayüz Kontrol Cihazı üzerinde çalışıyorlar ve kısa vadede tam ölçekli üretim faaliyetlerine başlayacaklar.

3-Ayesaş ( @ayesastr ), füze uzaktan arayüz birimi ve panoramik kokpit ekranı olmak üzere 2 büyük F-35 bileşeni için dünyadaki tek kaynak sağlayıcısı.

4- Fokker Elmo ( @fokkerelmo_tr ), F-35 elektrik kablolama ve ara bağlantı sisteminin %40'ını ve ayrıca tüm merkez kablolama sistemlerini üretiyor. Fokker Elmo ayrıca F135 motoru için Ewis'i geliştiriyor ve bunun için İzmir'de önemli bir üretim payı var.

5-Havelsan (@havelsan_resmi), gelecekteki Türk F-35 entegre pilot ve Bakım eğitim merkezi ile ilgili sistemlerini geliştiriyor.

6-Kale Havacılık ( @kalegrubu ), TAI ile birlikte F-35 gövde yapıları ve düzeneklerini üretiyorlar. Üstelik her 3 varyantın (F-35A, F-35B ve F-35C) iniş takımı kilidini üreten dünyadaki tek kaynak tedarikçisidir. Bunlara ek olarak İzmir'de @prattandwhitneyca ile F135 motor donanım parçaları üretiyor.

7-Mikes , F-35 uçak komponentlerini ve montajlarını gerçekleştiriyor.

8.9- Roketsan ve Tübitak (@tubitaksage) F-35 uçaklarında taşınacak olan SOM-J mühimmatının geliştirme, üretim ve entegrasyonunu üstleniyor.

10-TAI (@turkishaerospace ), ABD'den sonra F-35 gövdesini üreten dünyadaki tek tedarikçi. Kompozit yüzey ve silah bölmesi kapakları dahil hava giriş kanallarını üretiyor. TAI, alternatif görev ekipmanları olan havadan zemin pilonları ve adaptörleri de içeren F-35'lerin %45'ini stratejik olarak üretmektedir.

Türkiye'ye kendi F135 motorlarını üretme izni verildi ve aynı zamanda ilk Avrupa Bölgesel F135 Ağır Bakım Merkezi Seçildi.

Not: Şu anda F-35'lerin ülkemize teslimatı halen belirsizliğini koruyor.

İlhami PEKTAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.