Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

HAFIZA TEKNİKLERİYLE İLGİLİ YAZI

HAFIZA TEKNİKLERİYLE İLGİLİ YAZI

Yaşlandıkça vüvudumuzun organları zayıfladığı gibi, beynimizin de aktivitesi azalıyor. Özellikle 50 yaş üzeri yaşlarda bulunan vatandaşlarımızın en çok şikayet ettiği şeylerden birisi de unutkanlıktır. Yeni bilgileri algılama, yeni karşılan kelimeleri hafızada tutma zordur.

Her sorunun çözüm yolları da düşünülmüş, nasıl yeni tanıştığımız birisinin ismini hafızada tutabiliriz sorusu herkesi düşündürüyor. Beni de düşündürüyo tabi ki

Hafızaya yeni kelime ve isimleri nasıl kodlarsak unutmayız sorusu üzerinde tecrübelerimi okurlarımla paylaşmak isterim. Öyle teknik bilgiler değil de örnekler vermek istiyorum.

Arkadaşın birisi doktora gitmiş, "endosetin" isminde bir ilaç yazmış doktor hastaya. Hasta olan arkadaş bu ismi nasıl hafızama kodlarım diye düşünmüş. O sırada gündemde Endonezya' yı saran tsunami tufanı konuşuluyordu. Arkadaş şöyle bir cümle kurmuş: "Endonezya neden setin yoktu"? Set odaydı bu kadar yıkım olmazdı.Endo ile seti birleştirmiş. Endonezya deyince benim de aklıma bu ilaç geliyor.

Hasan iki salak Osma dört hikayesini bilmeyenimiz yoktur.

14012024 şeklinde bir rakam çıksın karşımıza. Bizden ilk nakışta ezberlenmesi istensin. Hemen yapmamız gereken şey şudur. Önceki bilgilerinizle yeni bilgiyi irtibatlandırmak olacaktır. Farkında iseniz yukarıdaki sayı bugünkü tarihi gösteriyor. Böyle bir inceliği yakaladığımızda rakamın akılda kalmaması mümkün değil.

Geçenlerde haberleri izlerken Tarım ve Orman Bakanı'nın ismi geçti. İbrahim değine ormanın altında evi olan ve orada yaşayan emekli öğretmen arkadaşım aklıma geldi. Böylece Orman- İbrahim'i kodladım.İbrahim Hoca ormandan topladığı çalı-çırpıları yumak yumak yaparak kışa hazırlık yapıyordu. Böylece bakanın ismi hafızaya kodlanmış oldu.

Burada akılda rahat kalabilmesi için senaryo kurulabilir. Özellikle kurulan senaryolar duygulara hitap etmelidir. Geçmişte yaşadığımız acı ve tatlı olayları ondan unutmuyoruz.

İyi bir hafız-ı kelâm olan, Kur'an arapçasını çok iyi bilen, konularına göre ayetleri ve ayet numaralarını ezberden "google' gibi sıralayabilrn Prof. Dr. Mehmet OKUYAN Hoca bu hafıza tekniklerini çok iyi kullanıyor. Bu manada sahasında bir numara olduğunu söyleyebilirim. Trabzonlular Saf- temiz insanlardır. Blaka numarası 61 dir. Bu bilgilerden hareketle Kur'an'daki 61. Sure Saff Suresi'dir.

Bu bilgiden esinlenerek yaşadığım şehrin blaka numarası 55 dir. 55. Sure Rahman Suresi'dir. Bu şekilde beyinde kodlamalar yapılırsa bilgi bilgiye çekeceğinden bilgi daha rahat hatırlanır. Biraz antreman gerekir. Belli bir süre sonra bu işlemleri beyin kendisi yapmaya başlıyor.

Herkesin aslında bilerek ya da bilmeyerek bir şekilde teknik kullanarak bazı şeyleri hafızasına alıyor. Çocukluk ve gençliğim memlekete geçti. Zaman zaman büyüklerden; şu yeri görünce falanı, şu adamı görünce filânı, filân yere gidince bilmem hangi olayı hatırladıklarını söylüyorlar. Bazıları hayat üniversitesini çok güzel okumuşlar. Bir konu olsa hemen o konuyla ilgili bir hatıra, bir misal, bir anekdotl anlatırlar. Burada aslında halihazırdaki bilginin önceden beyinde var olan diyer bir bilgiyi anımsatıyor olmasıdır. Bu yöntemi biraz inceleyip teknik bir hale getirdiğimiz zaman, beynimiz bilgileri daha iyi kodlayacaktır.

Hafıza tekniği deyince kelimeler arasında bağ kurma diye bir şey vardır. Bu bağ çok saçma da olabilir. Bağlar kurulduğunda zincirin halkaları gibi gerisi gelir. Örnek: turşu- zigana- komposto- kenevir- falaka- merkep- kiraz- nevruz- işkembe- Burundi... gibi birbiriyle alâkası olmayan on kelime yazdım. Bunları peşpeşe ezberlemek istiyorum. Sırasıyla saçma da olsa bu kelimeler arasında bir bağ kurmalıyım, bir senaryo yazmalıyım.

. Adam turşudan Zigana Dağı yapmış, oraya komposto ekmiş, kenevir biçmiş, keneviri görenler adamı falakaya yatırmışlar, eşeğe bşndirmişler, kiraz beldesine varmışlar, nevruz kutlamalarından sonra her biri işkembe yemiş, sonra da kanatlanarak dünyanın en fakir ülkesi Burundi'ye gitmişler. Ben kendimce bu senaryoyu yazdım. Bir bir kelimeler aklımda kaldı. Sıralayabilirim. Böyle peşpeşe 150- 200 kelime daha da çok kelime ardarda ezberlenebilir. Bu yöntemi kullanarak ilkokul 5. Sınıf öğrencilerine Türkiye'nin dağlarını ezberletmiştim. Bu konuda ustalaşmak için her gün çalışmak gerekir.

Bir kağıda rastgele kelimeler yazın. Bu yöntemi kullanın inanın faydası olacaktır. Selâm ve Dua ile...

14.01.2024

M. Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.