Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

İSVEÇ VE İSRAF

İSVEÇ ve İSRAF

İsveç veya resmî olarak İsveç Krallığı, Kuzey Avrupa'daki İskandinavya yarımadasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya'dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka'ya bağlıdır. Avrupa ülkelerinin yüzölçümü bakımından üçüncü büyük ülkesidir.

İsveç in milli geliri 2022 yılı itibarıyla 51.610 dolardır. Bizim milli gelirimiz 8.000 dolar kabul edilirse ( bence o kadar değil) bizden 6.45 kat da fazla milli gelire sahip olduğu görülür.

İsveç halkının milli geliri bize göre çok yüksek olmasının nedenlerinden birisi de hiç israf etmemeleri aşırı tutumlu olmalarıdır. Tam da İslam'ın ön gördüğü şekilde geçim yapmalarıdır.

Şöyle ki, tarihlerine çok bağlıdırlar. Eski evlerini tamir eder, oturmaya devam ederler, istediğim yerde yeni ev yapıp kalayım diye bir dertleri yok. İmkanları bizden çok daha fazla olduğu halde böyle bir israfın içine girmezler. Bizde olduğu gibi İse özel araçla degil, bisikletle ya da toplu taşıma araçlarıyla işlerine giderler. Evin odalarının tüm ışıkları yanmaz, sadece oturulan yerin ışığı yanar, TV gerektiğinde açık olur, izlenmezse kapatılır. Dışarda mejbur kalinmadikca yemek yenmez, yemeklerini evde kendileri pişirirler, eve asla temizlikçi alınmaz, resmiyette görevi ne olursa olsun bütün ev işleri aile tarafında yapılır. Evde orta halli bir araba olur, lazım oldukça aile fertleri tarafından kullanılır.

Sokakta ya da caddede bozulan parke taşları var ise şayet, numaralandırılir, sökülür, tamir edilldikten sonra getirilip yerine konulur. Bizde olduğu gibi kople caddeyi-sokağı yık bir daha yap, iki sene sonra yık bir daha yap anlayışı İsveç'te yoktur.

Bir genç 20 yaşlarında aldığı ev eşyalarını 40, 50 yaşına kadar mutlaka kullanır. Evde lazım olan eşyadan başka bir eşya bulamazsınız.

Onların elbise dolaplarında fazla elbise yoktur. Bizdekilerin beşte biri kadar ancak vardır. Bir elbiseyi 10, 15 sene giyerler. Gurur yapmazlar. Modaya uyma diye bir lüksleri yoktur. Bizdeki gibi havanın durumuna göre elbise değiştirmezler. Günlük saatlik elbise değiştirmezler.

Karı koca herkes çalışır, gençlere de genç yaşta işlere alıştırlar. Bütün atıklarını geri dönüşüme verirler, gram israf etmezler.

Bu bilgileri dinleyince bizim büyüklerimizin yaşantısı aklıma geldi. Bundan 30- 40 yıl önce biz de İsveçliler gibi yaşarmışız. Çok değiştik. Bu değişim hayra alamet mi acaba? İsveçliler mi akılsız yoksa biz mi çok akıllıyiz?Onların bu anlamdaki hayatları mı İslami, yoksa bizim mi? Doğrusu biz de öyle olmayı çok arzularım.

Görüşlerine değer verdiğim bir parti lideri der ki " Eğer Türkiye'de israf önlenirse yılda 100 milyar lira tasarruf olur." Doğrusu büyük bir rakam. Bu rakamla neler yapılmaz ki...

Rabbimiz buyuruyor: "Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz. Allah israf edenleri sevmez" Üzülerek itiraf etmeliyim ki, bu ayeti kerimeyi bilen bizler, çok israf etmekteyiz. İsraf başkalarının hakkına girmektir. Yöneticilerimize sözümüz geçmiyor ama kendimize söz geçirebiliriz. Bu konuda muhasebebizi yapalım diyorum. Selâm ve Dua ile

31. 05.2023

Başöğretmen:

M. Cemal TOMAR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.