KALYON GÜNEŞ ENERJİ PANELİ ÜRETİMİNE 2020 YILINDA BAŞLAYACAK

KALYON GÜNEŞ ENERJİ PANELİ ÜRETİMİNE 2020 YILINDA BAŞLAYACAK

Ankara’da kuracağı entegre güneş paneli fabrikası için Çin’in en büyük devlet şirketlerinden Çin Elektronik Teknolojisi Grubu Şirketi (CETC) ile iş birliği anlaşması imzaladı.

Kalyon Enerji, 1.3 milyar Dolarlık Konya Karapınar güneş enerjisi projesi kapsamında Ankara’da kuracağı entegre güneş paneli fabrikası için Çin’in en büyük devlet şirketlerinden Çin Elektronik Teknolojisi Grubu Şirketi (CETC) ile iş birliği anlaşması imzaladı. Bu proje kapsamında, güneş paneli üretimine 2020’de başlanması hedefleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açtığı ve 20 Mart 2017’de gerçekleştirilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları güneş enerjisi 1000 megavatlık güneş enerjisi santrali ve 500 megavatlık fotovoltaik modül üretimi (YEKA GES-1) ihalesini 1.3 milyar USD bedelle Güney Koreli ortağı Hanwha Grubu ile birlikte kazanan Kalyon daha sonra G.Koreli ortağının projeden ayrılması ile Çin firması CETC ile anlaştı.

Kalyon Enerji, tesisi Çinli CETC ile birlikte devreye alacak. Çinli şirket, tesisi teknolojik olarak kuracak ve 2 yıl boyunca fabrikanın işletmesi ile Ar-Ge projelerinde Kalyon Enerji ile birlikte çalışacak. Tesisin yapımı için CETC’nin yanı sıra tasarım firması EDRI ve silikon ingot makinaları üreticisi Jingsheng ile de iş birliği yapıldı.

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde 80 dönüm kapalı alanda inşaatı tamamlanan fabrikada 1300 kişiye iş imkanı sağlanacak. Toplamda 400 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek fabrika, devreye alındığında “İngot, wafer, hücre ve modül” imalatını tek çatı altında yapabilen Türkiye’nin ilk entegre tesisi olacak. Tesiste, yüzde 22 verimliliğe sahip “mono perc” hücre teknolojisi de geliştirilecek. Fabrikanın yılda 134 milyon dolarlık güneş modülü ithalatını önlemesi bekleniyor.

1000 MW’lık Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin de 2020 yılında inşaatına başlaması ve 2023’te devreye alınması planlanıyor. Santral tamamlandığında yılda 2.5 milyar kWh elektrik üretecek ve 1 milyondan fazla hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak.

Çinli firmalar son zamanlarda Türkiye'de büyük işler almaya başladı. Geçen haftada 1.2 milyar Euro'luk Konya Metro işi için imza atmışlardı. Ne diyelim hayırlısı olsun.

İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.