Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatı 2022 tavanı ne kadar oldu?

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatı 2022 tavanı ne kadar oldu?

Çalışanların işveren tarafından işten çıkartılması durumunda işyeri tarafından çalışanlarına belli bir kıdem tazminatı ödeniyor.

Asgari ücret 4 bin 250 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin belli olmasıyla birlikte kıdem tazminatı hesaplama ekranı araştırılmaya başlandı. Tazminat miktarı senede iki kere bakanlık tarafından yayınlanan genelge ile belli oluyor. Daha önce yayınlanan genelgeye göre Aralık ayına kadarki sürede işverenler, çalışanlara en fazla 8 bin 284 lira kıdem tazminatı ödeyebiliyordu. Bugün asgari ücretin açıklanması ile birlikte yeni oranlar belli oldu. Kıdem tazminatı hesaplanırken her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı alınıyor. İstifa eden çalışanlar kıdem tazminatı hakkını kaybediyor. Peki kıdem tazminatı asgari ücret zammından sonra ne kadar oldu? İşte kıdem tazminatı hesaplama yöntemi...

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı, aylık brüt maaş, ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ücretleri kapsayan giydirilmiş brüt üzerinden hesaplanır. Çalışılan yıl ile çarpılarak kıdem tazminatı toplamına ulaşılır. Her bir yıl için aylık brüt ücret üzerinden tazminat hesaplanıp, çalışana gerekli ödeme yapılır. Kıdem tazminatından binde 7.59 oranında damga vergisi kesilir.

Kıdem tazminatının 2021'de tavanı 8 bin 651,62 liraya yükselmişti. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak bu kalemde 12 bin 976 liraya yükseldi.

Kimler Kıdem Tazminatı Alabilir?

Çalışanların kıdem tazminatı alabilmesi için çalışanların işveren tarafından işten çıkartılmış olması gerekiyor. Çalışan kendi isteği doğrultusunda istifa ederse veya farklı bir yöntemle işten ayrılırsa kıdem tazminatı alamıyor. Bir yıldan (365 gün) az çalışanlar kıdem tazminatı almazlar. Erkekler askerlik sebebiyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı alınabilir. Ayrıca emekli olanlarda tazminatlarını işverenlerden alır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.