Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

ÖLÜM HER AN, KUR'AN AYI RAMAZAN

ÖLÜM HER AN, KUR'AN AYI RAMAZAN

Ramazan ayı Kur'an'ın en çok okunduğu aydır. Şehirlerimizin bir çok camilerinde sabah-öğle-ikindi olmaz üzere üç defa her gün bir cüz okunuyor. Ardından teravihler de kuvvetli hafızlarımız tarafından hatimle namaz kıldırılıyor.

Kur'an'ı Kerim okumasını bilen din kardeşlerimiz Ramazanda bir hatim indirmeye çalışılıyor. Televizyonlarda, YouTubede, Facebook canlı olarak mukabeleler okunmaktadır. Ayrıca TV 1 de güzel Kur'an okuma yarışması düzenleniyor. Türkiyemizin her vilayetinde onlarca Kur'an kursu bulunmaktadır. Bir çok Kur'an kursunda hafız yetiştiriliyor. Buralarda da çok hatimler indiriliyor.

Kur'an okumasını bilmeyen bazı hali vakti yerinde olan vatandaşlarımız da evlerine hoca getirterek hatimler okutuyorlar. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde para vererek Ramazanda geçmişlerin ervahı için hatim okutanlar da vardır.

Ramazan'ın sonuna gelindiğinde ülkemizde çok şükür "milyonlarca hatim" okunmuş olunuyor. Hatimlerin bitiminde "Hatim Duaları" yapılmaktadır. Kur'an ayı olan Ramazan ayı bizden memnun bir şekilde 11 aylık izin alarak bizden ayrılıyor. Okuduğumuz Kur'anlar, kıldığımız teravihler ve tuttuğumuz oruçlarımız sayesinde de Hak Teâlâ bize Ramazan Bayramını lütfetmiştir. Nasip olursa bu sene de Ramazan Bayramını bugün itibarıyla 18 gün sonra idrak edeceğiz.

. Bu arada TV ekranlarında Kur'an'ı anlatan hoca efendiler de vardır. Dini programlar seçkin proğram yapıcılar tarafından seçkin ve etkin hocalar ekranlara çağrılarak yapılmaktadır.

Bu arada Peygamberimiz sav'e olan sevgi- saygı muvacehesinde yazılan ilâhiler, Koru- solo ekibi tarafından modern enstrüman- ney- saz eşliğinde bir sanatçı modelinde sunumlar yapılmaktadır. Ben şahsen böyle sunumlardan hiç haz almıyorum. Tamamiyle ranta dönük, gösterişe merak sarmış, batı müziğine özenmiş bir yapı gördüğğmden hiç etkilenmiyorum ve dinlemiyorum. Ben burada kendi halet-i ruhiyemi anlatıyorum. Kimsenin inanç ve duygularına müdahale edecek durumda değilim.

Yukarıda Ramazan Ayında ne kadar çok ülkemizde hatimler indirildiğinden bahsetmiştim. Muhtemelen diğer Müslüman ülkelerde de benzer durumlar vardır. Bir ara okumuştum. Somali'nin nüfusu 10 milyon. Bir milyonu hafızmış. Her 10 kişide bir kişi hafızmış. Maşallah! Bizde durum farklıdır. 85 milyon nüfusumuzun icazetli hafız sayısı 200 bin civarındadır. İcszetsizlerle beraber 250 bin hafızımız var dersek % 0.34'ü yani 1.000 kişiden 34 tanesi hafız olmuş oluyor. Somali'nin çok gerisindeyiz diyebiliriz..

Bu indirilen hatimlerin esas amacı nedir sorusu akla gelmektedir. Şüphesiz sevap kazanmaktır esas amacmız. Böylece Rabbimizin rızasına ermektir hedefimiz gayemiz. Buraya kadar her şey güzel!

Yalnız Kur'an'ı Kerim sadece sevap kazanmak için mi okunur? sorusu akla geliyor. Bizim yukarıdaki uygulamalarımızın sonucunda sevap kazanma isteği olduğu ortadadır. Yani Kur'an okunduğunda "Bize sevap kazandıran bir kitap" durumuna dönüştürülmüş olmuyor mu bu uygulamalar.

. Evet Kur'an sevap kazanmak amacıyla okunuyor sadece. Halbuki, okunup anlaşılsa, hükümlerini önce kendimize, sonra topluma dolayısayla devlet yönetimine uygulanmış olsa Kur'an o zaman gerçek okunmuş olur. Diğer okumaların çoğu " Kur'an okuma" değil, Kur'an'ı seslendirme olur. Seslendirilirken de geçici bir huzur elde edilir. Pratik hayatta fazla bir mana ifade etmez.

Esas sevap Kur'an'ı okuyup yaşamaya ve yaşatmaya bağlıdır. Milletler Kur'an'ı ve Resulullah sallallahu aleyhi selam efendimizin sünneti seniyyesi gerçek manada ıygulansa insan hem dünyada hem de ahirette huzur bulacaktır. Adalet sağlanacak, adil gelir dağılımı paylaşımı olacak, yalan dolanla yapılan işlere son verilecek, hayır üzerinde yarış sağlanacak, umutduz huzursuz insan topluluğu azalacak, milli ve manevi değerlerin önemi kavranacak, insanlar birbirine olan güven duyguları artacak, dünya hayatı ahiret hayatına hazırlanma yeri olduğu anlaşılacak, kısaca bütün taşlar yerine oturacaktır. Esas o zaman Kur'an'ın bir hayat kitabı olduğu anlaşılacak, şifa kaynağı olduğu kavranacak, dosdoğru yol Kur'an'ın ışığında çizilen yolun olduğu farkedilecek, gerçek imân zuhur edecektir. Böylece sevabın zirvesine ulaşmış olunacaktır. " Rabbimiz bize dünyada da, ahitrtte de iyilikler ve güzellikler ver' duası müstecap olacaktır.

Yasin Suresi'nde Cenab-ı Hak; 70 - (Bu), diri olanları uyarmak ve kâfirlere de azab sözünün hak olması içindir.Buyurmaktadır. Diri olanların, bizlerin uyarılara mecburen uymak zorundayız. Kur'an'ı anlamadan seslendirip sevap kazanmak maksatıyla okumak okuma değildir. Gerçek okuma olmuş olsaydı, uyarılarına uymuş olunsaydı müslüman dünyası bu kadar perişan olmazdı. Kâfir dünyasına karşı bu derece zayıf kalmazdı. Dünya bu derece alabore olmazdı diye düşünüyorum. Selâm ve Dua ile...

24.03.2024

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.