TÜRKİYENİN İLK YERLİ VE MİLLİ MOTOR FABRİKASI : YAVUZ MOTOR

TÜRKİYENİN İLK YERLİ VE MİLLİ MOTOR FABRİKASI : YAVUZ MOTOR

Yavuz Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türk Motor Sanayi(TÜMOSAN)’ın kurucusu rahmetli Prof.Dr.Sedat Çelikdoğan tarafından 1991 yılında kurulmuştur.

Dr. İlhami Pektaş

Yavuz Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türk Motor Sanayi(TÜMOSAN)’ın kurucusu rahmetli Prof.Dr.Sedat Çelikdoğan tarafından 1991 yılında kurulmuştur.

1975-76 yıllarında Türkiye'de 100.000 motor üretim hedefiyle yola çıkarak SAN’lı şirketleri ( Tümosan, Taksan, Temsan, Testaş ve Gerkonsan) kuran Erbakan hocanın ekibinde yer alan ve Motor kürsüsünden asistanı olan Motor hocası Prof.Dr. Sedat Çelikdoğan, Türkiye'nin Motor konusunda en bilgili kişisi ve duayenidir.

1976 yılında Tır Motorları Projesi’nde Volvo ile ilk lisans anlaşması yapıldı. Tırlar için 350 beygirlik motorlar yapıldı. Arkasından Kamyon Motorları Projesi’nde Mercedes ile lisans anlaşması yapıldı ve fabrika Aksaray’da kuruldu. Hemen arkasından İtalyan Fiat’la da traktör ve traktör motorları lisans anlaşması yapıldı ve fabrika Konyada kuruldu. Minibüs ve kamyonetler için hafif dizel motorları projesinde Japon Mitsubishi’yle anlaşma yapıldı. Aktarma organları projesinde Alman ZF firması ile lisans anlaşması yapıldı.

Tüm bu projelerle yılda 100 bin adet motor, 30 bin adet traktör üretilmesi planlandı. Fakat dış güçler tarafından yapılmasına izin verilmedi ve Sedat hoca görevden alındı.

Sedat hoca, Türkiye’nin Motor’unun mutlaka kendi mühendisleri tarafından yerli imkanlarla üretmesi gerektiğine inandığı için 1991 yılında Ankara Gölbaşı'nda Yavuz Motor’u kurdu.

2002 yılının başında YAVUZ MOTOR markasını tescil ettirerek endüstriyel dizel motor üretimi için yatırıma başlamış ve 2005 yılından bu yana da Türkiye'nin ihtiyacı olan her türlü dizel motorlarını üretmektedir.

ÜRÜNLERİ

Jeneratör İçin Dizel Motorlar,
Endüstriyel Tip Dizel Motorlar,
Otomotiv Değişim Dizel Motorlar,
Marin Tip Dizel Motorlar.

İstendiği takdirde, Otomobil, Traktör ve Lokomotif dizel motorlarını da üretilebilecek yeteneğe sahiptir.

Kendilerini tebrik ediyor ve ülkemizin motor açığını kapatacak büyük katkılar bekliyoruz. Tabi özel ve kamu tarafından alım yapılarak desteklenmesi gerekiyor. Böyle ömrünü motora adamış hocamızın kurduğu yetenekli firmalarımızı destekleyelim ki Milli marka motorlarımız olsun.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.