Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU

YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU
Alak Suresinin ilk ayetinin mealidir bu başlık. " İkra bismi rabbike llezi halek". Peygamberimiz (sav)'e Hira Mağarası'nda inen 4 ayeti kerimelerden biri. Kur'an'daki 6666 tane olan ayetlerden de ilkidir. Son zamanın alimleri Kur'an'daki ayet sayısının 6236 olduğunu da söylerler.
Kur'an'ın ayetleri zamana ve gelişen olaylar karşısında yeni anlamlar kazandığına inanıyorum. Mükevvenat da Yüce Rabbimizin ayetleriyle donatılmıştır. Beş duyumuz ve beynimizle mükevvenatı ve sosyal çevreyi ne kadar tanırsak Kur'an'ı da ancak o kadar tanır ve anlarız diye düşünüyorum. İl LPk olarak inen bu ayeti kerimenin hikmeti bence; hayatı ve olayları her daim bu çerçeveden bakın ve değerlendirindir.
Bu girişten sonra konu başlığına dönmek istiyorum. Rabbimiz ilk indirdiği ayette neden "Yaratan Rabbinin adıyla oku?" buyurmuştur. Benim nacizane düşünce ve inancımı aşağıya kısaca aktarmaya çalışacağım inşallah.
Yaratan Rabbinin adıyla nasıl okuma yapılır? Bunun anlamı Kur'an okumaya başlarken besmele çekmek midir sadece? Ya da helal bir iş yaparken besmele ile başlamak mıdır? Yoksa başka anlamları da olabilir mi? Kanaatimce Yüce Rabbimizin bu ayeti kerimesini böyle dar anlamlara sıkıştıramayız. Hayatımızın her alanını kapsar diye düşünüyorum.
İnanan her müslüman, bütün olayları Rabbinin ismiyle okumaya gayret eder. Şeytanın ismiyle değil. Zira " Beni Yaratan Rabbim"'in adı demek "Her nerede olursanız olun Allah sizinle beraberdir" ayet-i Kerimesini hatırlatmaktadır. Allah Teâlâ her yerde bizimle beraberdir. bir de onun ismiyle işe başlıyoruz. Bu inanç ve şiarda olan bir kimse nasıl oluyor da hileli yollara başvurabilir? Maalesef inancımız gereğince hayatı okumuyoruz, samimiyetten sapıyoruz.( İstisnalar vardır elbette) Bir örnek vermek isterim.
Bir tüccar elindeki malın fiyatını 100 lira iken % 200 zamla 300 liraya çıkartıyor, sonra bu zamlı fiyatın üzerinden %10 indirim yaparak fiyatı 270 liraya indiriyor. Sen de kalkıp bu tüccar için;
-Be güzel! Tüccar malın fiyatını yüzde 10 indirdi diyorsun.
Bu hadisenin rahmani okuması 100 liralık malın fiyatı %170 zamla 270 lira oldu demektir. Hayata yansıması netice itibarıyla böyledir. Diğer okuma biçimi asla rahmani bir okuma değildir. %10 indirim mevzusuna dikkati çekmeye çalışmak hakikati örtmektir, haktan sapmaktir, yanlış algılara sebebiyet vermektir. Bu durum da 'kebair günahlardan" olsa gerektir. Ben böyle inanıyor ve inandıklarını yazmaya çalışıyorum.
Ya da, ben diyorum ki, Ey! kardeşim. 10 kat fiyatına bir hizmet üretilmesine karşıyım. Sen de kalkıp diyorsun ki, bu adam hizmet üretimine karşıdır. Aslında demek istediğimi saptırma değil mi bu okuma? Yaratan Rabbinin adıyla okuma böyle mi olur?
Konu ile alakalı yüzlerce örnek verilebilir... Maalesef okumalarımızı siyasi konjoktüre ve dünyevi menfaatlerimize göre yapmaktayız. O yüzden birbirimizi anlamamaktayız. Ayrışma içerisine girmekteyiz.
Yaratan Rabbimizin adıyla olayları, hayatı okumak, farzı aydındır. Her müslüman bir hadise karşısında fikir beyan ederken geniş araştırma yapmalı, her ne yaparsak yapalım, ne düşünürsek düşünelim Hak Teâlâ,"Her şeyden haberdar olduğunu" bilmeli, haktan asla sapmamaliyiz. Kendi aleyhinizde de olsa Hak'tan yana olmalıyız. Yaptığımız her amelden hesaba çekilecegimizi unutmamalıyız. Ölüm yakındır.Hesap yakındır. Tekasur Suresi. " Letuselunne yevmeizin aninneiim" "Size verilen ni'metlerin her birinden sorguya çekileceksiniz" Selam ve Dua ile...
30.05.2023
Başöğretmen
Mustafa Cemal TOMAR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.