Anayasa değişikliği 1.maddesi 347 oyla kabul edildi

Anayasa değişikliği 1.maddesi 347 oyla kabul edildi

TBMM'de anayasa değişiliği ile ilgili teklifin 1.oylaması gerçekleştirildi. Oylama sonucu 1.madde 347 oyla kabul edildi.

Türkiye gündemine bomba gibi düşen dolar artışı ve bunun en büyük sebeplerinden birisinin, anayasa değişikliğine gidilmesi görülmekteydi. TBMM Genel Kurulunda yapılan anayasa değişikliği 1.turunda 1.madde toplamda 347 oyla kabul edilirken, 132 olumsuz oyla ve 2 çekimser olarak kullanılan, bunun yanısıra 1 geçersiz oy ortaya çıktı. 

Anayasa değişikliği teklifinin 1.maddesi nedir? Neyle ilgilidir?
Yargının bağımsız ve tarafsızlığına dair içerik barındıran tekliftir.

Bu teklife CHP'den sert tepkiler geldi. HDP'li milletvekilleri ise bu değişikliği halkın getirmediğini ve halkın ne isterse onu yapacağıdır. Yargıda gerilen bu durumda böly bir paylaşım yapılması. Bir çok kişinin yargı konusuna olan güven eksikliği dile getirildi. Böyle bir teklifin sunulmasıyla rahat bir düşünme ortamımız olsa.

Oylamalar sırasında tartışma
TBMM Genel Kurulunda yapılan gizli oylama sırasında gergin anlar yaşandı.Maclis Başkanvekili olan Ahmet Aydın oy kullanımı ile ilgili sorunları çözüme kavuşturmak içim var gücüyle görevini yapmaktadır.

 

OYLAMA ÖNCESİ MECLİS'TE YAŞANANLAR

Yapılan anayasa değişikliği 1.tur oylamasında  birinci maddeye ilişkin önerge işlemleri yapıldı.

CHP Kocaeli Milletvekili olan Haydar Akar, partisinin anayasaya aykırılık önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, teklifin referanduma gitmesi halinde halkın oylarıyla reddedileceğini savundu.

Teklifin birinci maddesinin yargının bağımsız ve tarafsızlığına ilişkin olduğunu belirten Akar, ülkenin getirildiği noktada bağımsız ve tarafsız yargıdan söz edilemeyeceğini bildirdi.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise önerge üzerindeki konuşmasında, anayasa değişikliği teklifinin halktan gelmediğini ve halkın sorunlarına çözüm olamayacağını kaydetti.

Türkiye'de yargıya güvenin çok gerilediğini ileri süren Ertan, böyle bir ortamda anayasa değişikliği yapmanın yanlış olduğunu savundu. 

CHP ve HDP'nin önergeleri görüşmelerinin ardından reddedildi.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, maddenin görüşmelerinin tamamlandığını, gizli oylamaya geçileceğini belirterek, milletvekillerine salonda karışıklık yaşanmaması ve herkesin yerini muhafaza etmesi konusunda uyarıda bulundu. 

Oylama öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurul Salonu'na geldi. 

Daha sonra anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda birinci maddenin gizli oylaması yapıldı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.