Amazon Nilüferi

Amazon Nilüferi

Amazon Nehri'nin dibindeki bataklığın içinde büyümeye başlayan Amazon Nilüferleri nehrin yüzeyine ulaşmayı amaçlarlar.

Amazon Nehri'nin dibindeki bataklığın içinde büyümeye başlayan Amazon Nilüferleri nehrin yüzeyine ulaşmayı amaçlarlar. Amazon Nilüferleri'nin tek amacı yaşayabilmeleri için gün ışığına ulaşmaktır. Ve suyun yüzeyine çıktıklarında büyümeyi durdurarak burada tomurcuk oluştururlar.

Tomurcuklar birkaç saat içinde boyu neredeyse 3 metreye varan dev yapraklara dönüşürler. Ne kadar çok yaprakla nehrin yüzeyini kaplarlarsa o kadar güneşten faydalanabileceğini aksi takdirde nehrin dibinde öleceklerini bilmektedirler.

Amazon Nilüferleri'nin kökleri su yüzeyinde veya ıslak torak diplerinde bulunmaktadır ve suyla kaplıdır. Nilüferler köklerinden çıkan sapları yukarıya, yapraklarının bulunduğu su düzeyine doğru uzatırlar. Boyu 11 metreye kadar varan bu saplar, yapraklara bağlanarak yaprakla kök arasında oksijen taşıyan kanal görevini üstlenirler. Dev yapraklarının suda batmaması için de kenarları kıvrılmaktadır. Amazon Nilüferi, üstünde 40 kiloya kadar ağırlık taşıyabilmektedir. Güney Amerika'da bulunan Amazon Nilüferi, Guinness Rekorlar Kitabı'nda yeryüzünün büyük çiçekli bitkisi olarak rekorunu korumaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.