Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

BAYRAMLAR VE KARDEŞLİK

BAYRAMLAR VE KARDEŞLİK

Tahrif edilmiş dinlerde kardeşlik kelimesinden bahsediliyor? mu bilmiyorym. Bizim kitabımızda bizzat Hak Teâlâ Hucurat Süresinde "İNNE-MEL MU'MİNUUNE İHVETUN" "Şüphesiz ki mü'minler kardeştir" buyurulmaktadır. Bizim din kitaplarımızda da din kardeşi, kan kardeşi diye iki kategoride kardeşlik konusunu ele alır. Din kardeşliğinin kapsamı bütün müslüman âlemi kuşatmıştır. Kan kardeşi ise özeldir ve sınırları bellidir. Bu çerçeveden bakıldığında din kardeşliği kan kardeşliğinden önce gelir diyenler vardır.

Kardeşliğin tarifi çok geniştir. Bir kaç paragraflık bir konu olmadığını başta söyleyeyim. Buradaki mahdut yazımda kardeşliğin ip uçları hakkında kısa hatırlatmalar ancak yapılabilir. Müsaade buyurursanız kardeşlikle ilgili bir kaç hususu hatırlatmak isterim.

Kardeşlik kelimesi çok sıcak bir kelimedir. Tanımadığınız birisi dahi "kardeşim" diye hitap etse hemen yakınlık beyda olur. Aradaki yabancılık buzları eriyiverir. Çok sihirli bir kelimedir. Amaan dikkat!!! Bu kelimeyi ve selâmı ve dinimizin cezbedici öz cümlelerini kullanarak bizleri dolandıranlar olabilir. Günümüzde her şey maalesef istismar ediliyor.

. Biz olaylara olumlu taraftan bakalım ve satırlarımızı bu konu üzerinde devam edelim.

Kardeşlik gerçek bir dostluktur, kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapmamandır. Empati kurmaktır. Kardeşlik bir vücudun azaları gibidir. Azalar birbirini tamamlar. Fertler de toplumun bütünlüğünü sağlama noktasında vücudumuzun azaları gibidir. Kardeşlik ruhu fertlerde var olduğu sürece o toplum dimdik ayakta kalır. Toplumlar milletleri, milletler de devletlerin temel taşlarıdır. Kardeşlik ruhu var olduğu sürece milletler ve dolayısıyla devletler payidar olur. Biz her zamankinden daha çok kardeşliğe ihtiyacımız vardır. Zira birlikten dirlik doğar.

Kardeşlik,gelmeyene gitmektir, selamla söze başlamaktır, komşusu aç iken tok yatmayandır, ekmeğini paylaşmaktan mutluluk duyandır. "Ben siftahımı yaptım, komşum yapmamıştır, ihtiyaçlarının bir kısmıını da diğer esnaf kardeşlerimizden al' diyen anlayıştır. Hep bana değil, bir bana- bir sana diyendir. Yakın ya da uzak çevresinde derdi olan, darda kalan din kardeşinin yardımına koşandır. Bu konuda sana nasıl yardımcı olabilirim diye soran ve gereğini yapan kimsedir.

Gerçek kardeşlik, Hz. Osman (RA)'ın bir kıtlık zamanında buğday ambarındaki tonlarca buğdayını insanlardan hiç bir karşılık beklemeden sırf Allah Teâlâ'nın rızası için ihtiyaç sahiplerine dağıtması hadisesidir.

Gerçek kardeşlik; İnsan Suresi'nde beyan buyurulduğu gibi; 7- Düşküne, yetime ve esire seve seve yemek yedirirler.

9 - "Size sırf Allah rızası için yemek yediriyoruz. Sizden ne bir karşılık, ne de bir teşekkür bekliyoruz." Diyebilmektir.

Gerçek kardeşlik pastayı bölerken fazlasını ve iyi tarafını kendine değil, karşı tarafta vermektir. Terazide hile yapmamaktır. Emanete riayet etmektir. Güvenilir kişi olduğunu kanıtlamaktır. Din kardeşinin derdiyle ilgilenmek, üzüntüsünü paylaşmaktır. Kardeşinin iyi gününde de kötü gününde de yanında olmaktır. Beraber dertleşebilmek, ağlaşabilmek, yokluğunun acısını duyabilmek, varlığından ise mutluluk duymaktır. Kardeşlik bayramdan bayrama , internetten güzel bir bayram mesajı bulup o mesajı kopyalayıp, sosyal medya üzerinden arkadaşına göndermek değildir. Günümüzde genellikle uzak yerlerdeki tanıdıklarımızla mesajlaşma yoluyla iletişim kuruyoruz. Bu durum aslında bu işin en zayıf tarafıdır. Bazen gelen böyle bir mesaj bizi mutlu da ediyor. Yıllar sonra da olsa hatırlanmanın mutluluğu sanki!!!

Evet, bugün Ramazan Bayramı'nın birinci günüdür. Kardeşlik konusunu biraz irdelememin sebebi, bayramlar kardeşlik ruhuyla şekillenir. Bu ruh olmadığında bayramlar Bayram özelliğini kaybediyor. Büyük şehir ortamlarında bayram var mı yok mu belli olmuyor. Gene bayranmlar en güzel doğup büyünülen belde ve köylerde kutlanıyor.

BAYRAMLAR aslında kardeşliğin pekişmesi için birer vesiledir. Bu fırsat yılda iki kere karşımıza çıkmaktadır. Fırsatı kaçırmamalı, zira son fırsat olabilir. Son olarak Ramazan Bayramı'na bizi kavuşturan Mevla'ya sonsuz hamd-u-senalar olsun. Bayramların kardeşlik ruhumuzun pekilmesini sağlasın inşallah. Bu vesile ile tüm din kardeşlerimin RAMAZAN BAYRAMINI tebrik ediyor, herkese Rabbimden uzun ömür ve sağlık diliyorum.

10.04.2024

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.