Bedelli Askerlik Açıklamalarında Son Durum

Bedelli Askerlik Açıklamalarında Son Durum

Sosyal medyada uzun zamandır gündemden düşmeyen bedelli tartışması devam ediyor. Hükümet kanadından ise daha hiçbir açıklama yapılmadı.

Son zamanlarda sosyal medyayı çokca meşgul eden bedelli askerlik konusu önümüzdeki yıl için tekrardan tartışılmaya başlandı.Twitter sosyal paylaşım platformunda bu konuyla ilgili on binlerce tweet atıldığı gözlendi. Gençlerin beklentisini artıran olay ise TSK da ki yapılan derin çalışmalar oldu. Bu tweetlere tepkisiz kalmayan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık bedelli için şuan ki opersyonların olduğu sıralarda bedelli askerlik için doğru bir zaman olmayacağını söylerken Bakan Işık FETÖ terör örgütü operasyonundan sonrada TSK da oluşan personel açığının da tespiti üzerine böyle bir konunun değerlendirilmeye alınmasının daha doğru olacağını sözlerine ekledi. Bakanın bu söylemlerinden sonra hükümete yakınlığı ile bilinen kişi ve kuruluşların yaptıkları açıklamalar doğrultusunda halk arasında tekrardan bu konu gündeme geldi.

"Bedelli Askerlik Sosyal Medyaya Göre Yapılmaz."

En son açıklama ekim aynın başında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'tan katıldığı bir canlı yayın programında geldi. Sosyal medyada ki konuşulan bedelli askerlik konusu Bakana soruldu. Bakan Işık yöneltilen bu soruya  “Bedelli askerlikle ilgili şu anda herhangi bir çalışmamız yok. Hele ki terörle mücadele içerisinde olduğumuz bugünlerde böyle bir çalışmanın olmadığını söyleyebilirim. Sosyal medyadaki bedelli askerlik tartışmasını yakından takip ediyorum. Ancak bedelli askerlik meselesi sosyal medyaya göre yapılmaz.” diyerek cevap vermişti. 

İçinde bulunduğumuz bugünlerde konuyla ilgili hükümet kanadından yeni bir açıklama yapılmazken, twitter üzerinde bu konu hala çok tartışılıyor. Bedelli askerlik bekleyen gençler ve yakınları tarafından neredeyse hergün farklı hashtagler oluşturularak bu konu dile getiriliyor.

Bedelli Askerlik En Son 2 Yıl Önce Çıkmıştı

2014 yılının son aylarında 1 Ocak 1988 yılı ve öncesi doğumluları kapsayan bedelli askerlik, Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilen bir kararla başlatılmıştı. Bedelli askerlik yapmak isteyen askerlik yükümlüsü gençler devlete 18.000 TL ödeyerek hiç bir askeri kışlaya gitmeden Vatani görevi olan askerliği tamamlayabiliyorlardı. Bir çok banka o dönemde bedelli askerlik için kredi kampanyaları başlatmışlardı ve çok sayıda genç asker yükümlüsü bu durumdan yararlanmıştı. 

Daha öncesinde de 2011 yılında uygulanan bedelli askerlik ise 30 yaşından gün alan askerlik yükümlüsü kişileri kapsamaktaydı. 2011 Yılında çıkan bedelli askerlikten faydalanmak içinse 30.000 tl ödenmekteydi. Bu dönemde çıkan bedelli askerlikten de 69 bin civarında kişi faydalanmıştı.

1999 yılında çıkan bedelli askerlik ise 17 Ağustos Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisini yeniden canlandırma amacı taşımaktaydı. 1 Ocak 1973 tarihi ve öncesi doğumlu olanları kapsamıştı. 1999'da ki bedelli askerlik uygulamasından faydalanmak için ise 15.000 Mark ödenmekteydi. O dönemde çıkan bedelli askerlikten ise 72 bin civarında kişi faydalanmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.