Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

BİR BAYRAMI DAHA GERİDE BIRAKTIK

BİR BAYRAMI DAHA GERİDE BIRAKTIK

Yaşımız itibarıyla bir çoğumuz çok dini bayramlar yaşadık. Dini bayramların önemi çok büyüktür, Rabbimizin bize ikramıdır. Bundan dolayıdır ki insanımız dini bayramlarımıza sahip çıkıyor. Milli bayramları daha çok resmi daireler devlet ve özel okullar kutlamaktadır. Milletimizin tamamını kapsayan bir kutlama programı olmadığından olsa gerektir ki milli bayramlara topyekûn bir teveccüh gözleyemiyorum. Oysa ki dini bayramlar halkın her kesimini kapsadığından katılım her yıl zirve yapmaktadır.

Çolup çocuk,ihtiyar-genç, sağcıı-solcu, hastaı, sakat bu bayrama sadakatle bağlı kalmaktadır.Gerekli dini hassasiyetlerlere uyularak kurbanlar Allah Teâlâ'nın rızasını elde etmek üzere kesilmektedir. Dini hassasiyetleri göz önüne alarak kurbanlarını icra edenlerin Kurbanları kabul olsun inşallah.

Bizim dini bayramlarımız yardıma dayalıdır, kucaklayıcı bir yapıya sahiptir, hiç bir insanıı diğer insandan ayırmaz, herkese kucağını sonuna kadar açar Bütün bunları yaparken Allah Teâlâ'nın rızasını elde etmek için yapar. Karşılığını Hak Teâlâ'dan bekler. Ayrıştırıcı bir özelliği asla yoktur. Kin ve nefret barındırmaz, aksine kin ve nefreti ortadan kaldırır, barış dilini bize öğretir. Büyükler, hastalar, yoksullar, ezilmişler, kimsesizler hatırlanır, ayaklarına gidilir, ikramda bulunulur. Şefkat ve merhamet kanatları açılır. milletimizi birleştiren bitün manevi değerler, kışlık uykusundan uyanır, bahar havası estirilir.

Dini bayramlar genellikle gurbette değil, doğduğumuz ve özellikle çocukluk-gençlik yıllarımızın geçtiği yerlerde bir de yakın akrabalarının (anne ve babalarının) olduğu yerlerde kutlarız. O yüzden dini bayramlarımız yaklaştıkça trafikte büyük hareketlilik meydana gelmektedir. Köyler ve kasabalar insan kalabalığıyla adeta coşmaktadır. Başta büyük kentler ve şehirler insan kalabalığını geride bırakarak rahat nefes almaktadır. Ancak bu rahatlama kısa sürmektedir.

Bayramlarda oluşan insan hareketliliği alışverişi artırmakta, ekonomi hareketlenme meydana gelir. Bazı iş alanları bayramlar vesilesiyle günlük ciroları tavan yapmakta, aylarca kazanamadığı parayı bir kaç hafta içinde kazanabilmektedir.

Bayramlar vesilesiyle dargınlar barışmakta, katı olan kalpleri merhamet duygusu sarmakta, hastalar ziyaret edilip şifa dilenmekte, çocuklara ve kimsesizlere bayram harçlığı verilmekte ve mahzun kalpler sevindirilmektedir.

Kısaca bu dini bayramların milletimize ve inanan müslümanlara sağladığı faydayı saymakla bitiremeyiz. Sosyal hayatın kemalatı için, insanlığın selameti için bu bayramlarımıza kıyamete tek sahip çıkmalıyız.

Hiç bir sosyoloğun ya da psikoloğun gerçekleştiremeyeceği muazzam bir barış ve sevgiyi bu bayramlarımız sayesinde gerçekleştiriyoruz. Rabbulalemiin bize fayda sağlayamayan bir şeyi asla buyurmaz. Bize fayda sağlayacak her ne var ise önemine binaen ya buyruk eder, ya da öğütler. Zira kullarını eksiksiz olarak bilen O'dur.

Böyle güzel bir "Kurban Bayramını" daha geride bırakırken hüzünlü olduğumu belirtmek isterim. Rabbimiz kimimize nice bayramlar nasip etmişti, bundan böyle nice bayramlara daha kavuşmak duasıyla sözlerimi noktalamak isterim. Selam ve Dua ile..

Başöğretmen

M.Cemel TOMAR

02.07.2023

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.