BUGÜN BİRLERMİŞ MİLLETLER GÜNÜ

BUGÜN BİRLERMİŞ MİLLETLER GÜNÜ

Birleşmiş Milletler Örgütü 24 Ekim 1945’te kurulmuştur. Örgüte üye tüm ülkelerde 24 Ekim, Birleşmiş Milletler Günü olarak kutlanmaktadır.

Birleşmiş Milletler Örgütü evrensel barışı, uluslararasında güvenliği ve dayanışmayı sağlamak amacıyla 1945’te kurulmuştur. Dünyada uluslararası en büyük kuruluştur. Bugün Birleşmiş Milletler'in 193 üyesi vardır. Birleşmiş Milletler kendisini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak özetlemektedir.

Birleşmiş Milletlerin Kuruluşu

Uluslararası en büyük savaşlardan en önemlisi 1914-1918 Birinci Dünya Savaşı dır. Bu savaşta ülkeler ikiye ayrılmıştır. Dört yıl süren bu savaş sonunda birçok insan hayatını kaybetmiştir. Çocuklar yetim, öksüz kalmış, ülkeler kana bulanmıştır.

Savaş sonunda ülkelerin endüstri, tarım, ulaştırma gibi gelir kaynaklarında büyük azalmalar yaşanmıştır. Dünyaca yaşanan bu acı günlerin ardından uluslararası sorunların ancak barışçı yollarla çözümlenmesi gerektiğine inanan devletler, bunun için aralarında 28 Nisan 1919'da Milletler Cemiyeti Antlaşmasını imzalayarak Milletler Cemiyeti'ni kurmuşlardır. Milletler Cemiyeti'nin az üyesi olmasından dolayı topluluk gelişememiş ve İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması Milletler Cemiyeti'nce engellenememiştir. İkinci Dünya Savaşı sürerken 26 ülkenin temsilcileri Amerika'nın San Fransisko kentinde toplanarak insanlığı savaşların yıkımından korumak için kararlar almışlardır. Ortak bir bildiri yayınlamışlardır. Ve Birleşmiş Milletler Yasası hazırlanmış, yasanın onaylanması ile 24 Ekim 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü kurulmuştur.

Birleşmiş Milletlerin amaçlarını bağlı olduğu ilke ve hedefleri belirleyen 111 maddelik antlaşmaya 25 Nisan 1945'de 50 ülkenin temsilcileri, San Francisco Konferansı'nda bir araya gelerek son şeklini vermişlerdir. 24 Ekim 1945'de Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin(Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya) yanı sıra imza sahibi öteki devletlerin çoğunluğunun da onaylamasıyla Antlaşma yürürlüğe girmiştir ve Birleşmiş Milletler kurulmuştur. Türkiye bu antlaşmayı 15 Ağustos 1945 tarihinde ve 4801 sayılı yasayla 28 Eylül 1945 günü onaylamıştır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.