GURBETÇİ İŞÇİLER TARAFINDAN YOZGATTA KURULAN YİBİTAŞ’IN HİKAYESİ

GURBETÇİ İŞÇİLER TARAFINDAN YOZGATTA KURULAN YİBİTAŞ’IN HİKAYESİ

Yurt dışında çalışmakta olan Türk işçilerinin ortak birikimlerinin değerlendirildiği Yibitaş Yozgat İşçi Birliği İnşaat Malzemeleri Tic. San. A.Ş 1973 yılında çimento üretimi için kuruldu

Yurt dışında çalışmakta olan Türk işçilerinin ortak birikimlerinin değerlendirildiği Yibitaş Yozgat İşçi Birliği İnşaat Malzemeleri Tic. San. A.Ş 1973 yılında Yozgat-Ankara karayolunun 20. Km’ sinde 696 000 m2 alan üzerinde çimento üretimi yapmak üzere kuruldu.

Fabrika sırasıyla 1976 yılında çimento değirmeni, 1978 yılında da 1600 ton/gün klinker üretim kapasitesiyle ön ısıtıcılı, kuru sistem döner fırınını devreye aldı. 1990 yılında kapasite artırımı ile klinker üretim kapasitesi günde 2000 tona çıkarıldı. 1996’daki yakma sistemi ile klinker üretim kapasitesi; günde 2200 Ton, diğer iyileştirme projeleriyle 2008 yılında kapasite günde 2400 tona yükseldi.

Yibitaş'ın ana ortakları, 1992 yılında Sivas ve Çorum çimento fabrikalarını özelleştirme idaresinden satın aldı. Hasanoğlan ve Nevşehir öğütme tesislerini kurarak ülke geneline büyümeye başladı. 1994'de Yibitaş ve diğer çimento fabrikaları; ana ortakları, dünya devlerinden Lafarge ile ortaklığa giderek faaliyetlerini uluslararası boyutlara taşıdı. 1995 yılında şirket, Samsun Öğütme tesisini de devreye alarak 2009 yılında Hasanoğlan öğütme tesisi klinker hattı ilavesiyle ana fabrikaya dönüştürüldü.

Türkiye’deki çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 7’sini sağlayan Yozgat çimento Fabrikası ana ortak hissedarları olan Yibitaş Holding ve Lafarge ellerindeki hisseleri ve diğer ortaklık fabrika hisselerini 2007 yılında, 535 milyon Euroya dünya devlerinden Portekizli çimento grubu olan CIMPOR şirketine sattı. Yozgat fabrikasındaki diğer küçük hissedarların hisseleri halen devam ediyor.

CIMPOR’un satın aldığı Yibitaş-Lafarge ortaklığı bünyesinde Yozgat, Çorum ve Sivas’ta 3 çimento fabrikası, Hasanoğlan, Nevşehir ve Samsun’da 3 öğütme ve paketleme tesisi ile 10 hazır beton tesisi ve 2 adet agrega (dolgu malzemesi) tesisi, merkez ofis, şubeler ve iştiraklerinde toplam 597 çalışanı, 2 milyon tona yaklaşan yıllık çimento satış kapasitesi ile Türkiye’deki çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 7’sini sağlıyordu.

2007 yılında Portekiz çimento grubuna devrolan fabrikanın üretim kapasitesi zaman içerisinde muhtelif iyileştirme projeleriyle 2.400 ton/güne ulaşmıştı. Yibitaş firması 2012 yılında ise Brezilya firması Votorantim Cimentos bünyesine geçti. İnşaat malzemeleri sektöründe global bir şirket olan Votorantim Cimentos 1933 yılında kurulmuş olup, Brezilya’nın en büyük holding şirketlerinden birisi olan Votorantim’e aittir. Günümüzde Yibitaş firmasının hakim ortağı Votorantim şirketler grubudur.

Şirketin ortaklık yapısına bakıldığında %82.96 pay ile Votorantim Çimento San. ve Tic. A.Ş hissedarlığı, %17,04 pay ile Diğer Gerçek ve Tüzel Kişilerin hissedarlığı bulunmaktadır. Bu %17,04 olan diğer ortakların %5' i kadar hisse borsada işlem görürken geriye kalan %12′ lik hisse kısmı borsaya kote olmayıp geçmişten bu yana firmaya ortak olan gurbetçilerimizin elinde fiziki olarak bulunan hissedir.

Dr.İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.