CANAN KARATAY'A GÖRE SAĞLIKLI BESLENME

CANAN KARATAY'A GÖRE SAĞLIKLI BESLENME

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, günde 2 öğün beslenilmesi gerektiğini söylüyor. Karatay, Türk halkının günde 8-12 öğün beslendiğine dikkat çekerek, toplumun 'enine büyüdüğünü' ifade ediyor.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, günde 2 öğün beslenilmesi gerektiğini söylüyor. Karatay, Türk halkının günde 8-12 öğün beslendiğine dikkat çekerek, toplumun 'enine büyüdüğünü' ifade ediyor.

Prof. Karatay'a göre, günde 2 öğün beslenmek gerekiyor. Dahası Karatay, yaş ilerledikçe yürüyüşe daha çok ağırlık verilmesi önerisinde bulunuyor.

Canan Karatay, hareket etmek şartıyla kişinin iki öğün içinde istediği kadar yemek yiyebileceğine dikkat çekiyor.

Prof. Karatay’a göre doğal olan şeylerin usulünce ve kararında tüketilmesi zarar vermez. Yağlar için de aynı şey geçerlidir.

Köy tereyağı en sağlıklısıdır, buzdolabında bile katı değildir ve istenildiği kadar kullanılabilir. Saf köy tereyağı ve soğuk sızma zeytinyağı her gün gereği kadar vücudumuza girmelidir."

“Zararlı” denilen yağlar trans yağlardır. İşlenmiş pek çok gıdanın içinde trans yağ bulunur.

Trans yağ zararlı ve kanserojendir. Şekere ve trans yağlara dikkat edilmesi halinde beslenmeden kaynaklanan birçok hastalığın önüne geçmek mümkün olabilir.

Mısırözü ve ayçiçeği yağı, çiğ olarak kullanılabilir. Ama ikisi de ısındığı veya kızardığı zaman aşırı miktarda trans yağ oluşur. Margarin haline gelince de, katı ya da sıvı olsun, içi trans yağ doludur.

Yemek yaparken tereyağı, zeytinyağı veya fındık yağı kullanmak gerekir, çünkü bunlar ısıya dayanaklıdır ve hemen bozulmazlar. Bu yağlar yanmadıkça, trans yağ oluşmaz.

Isınınca bozulan mısırözü ve ayçiçeği yağıdır. Bunlarla kızartma yaparsak hemen kanserojen olur. Trans yağlar, en fazla çoklu doymamış dediğimiz bitkisel yağlarda oluşmaktadır

Kelle paça işkembe yemek sağlık açısından zararlı değildir.

Yağlardan en sağlıklısı, serbest dolaşan hayvanların etindeki hayvansal yağlardır.

Kuzu eti yendiği zaman yağıyla birlikte yemek gerekir. Kuzu etini kaynatıp suyu çıkarılıp bu suyun kullanılması sağlıklıdır.

Sakatatların da beslenmede olması sakıncalı değildir. Karaciğer de buna dâhildir..

YAŞ İLERLEDİKÇE HAREKET ARTMALI

50 yaşından sonra 6-7 öğün yemek tamamen sağlıksızdır. İbn-i Sina diyor ki, “Yaş ilerledikçe, hareket artacak.” Oysa biz yaşlandıkça köşemize çekiliyoruz, bu çok yanlış.

Türk toplumu eğer şişmansa, hastaysa, göbeği varsa, şeker veya kalp hastasıysa, kiloluysa, depresyon hastasıysa, kanseri varsa, Alzheimer’i varsa şeker, tatlı tüketmeyecek.

60-70 yaşındaysanız, oturup 3 öğün ekmek, şeker yiyemezsiniz. Şekerli içecek içemezsiniz. Çünkü harcamıyorsunuz, ihtiyacınız da kalmıyor. Metabolizma yavaşlamış oluyor.

DİYET YİYECEKLERE DİKKAT

Light ürünlere, diyet olan tüm yiyecek ve içecekler son derece zararlıdır. Çünkü diyet denilen besinler, içindeki doğal yağların, doğal vitaminlerin, doğal minerallerin alınmış olan kısmıdır.

Diyet yiyecekler, en sağlıklı kısmı alınan ve en pahalı satılan ürünlerdir. Hazır gıdalar da öyle. Hazır gıdalardan da uzak durmak gerekir.

Yiyecek ve içeceklerini doğal besin kaynaklarından kişi kendisi hazırlamalıdır. Doğrusu budur.

Yanlış beslenme ve yapay gıdalar sonucunda kısırlık artıyor. Sadece kısırlık değil, kanser, kalp hastalığı, şeker hastalıklarında da artış görülüyor. Hepsinin temelindeyse obezite yatıyor.

Su 24 saat içilmelidir. Her gün azar azar yudum yudum 2,5 litre su tüketilmelidir. En önemli kriter, idrar rengi, açık limonata renginde olacak. Öyle değilse vücuda yeterli su girmiyordur. Bu nedenle de bağırsaklar çalışmıyor.

İşte bu sebeple Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri de kabızlıktır. Kabızlık ise, metabolizmanın bozulduğunun en basit ve en önemli göstergesidir, belirtisidir. Ciddi bir sağlık sorunudur.

ÇİĞNEMENİN ÖNEMİ

Memelilerin beslenmesinin ilk ve en önemli aşaması çiğnemedir.

Maalesef sosyal yaşam biçimimiz ve değişen ve rafine olan gıdalar bizleri çiğneme davranışından uzaklaştırdı.

Çiğnemek bizler için biyomekanik bir olaydır ve vücutta bazı sistemleri harekete geçirir.

Bunun yansıra parçalanan gıdalar kolayca hazmedilir. Barsaklarda oluşan gazların sebebi iyi çiğnememektir.

PRF. DR. CANAN KARATAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.