Dünya'nın ilk BEYİN BYPASS ameliyatını yapan ve "Yüzyılın Sinir Cerrahı" Prof. Dr. GAZİ Yaşargil

Dünya'nın ilk BEYİN BYPASS ameliyatını yapan ve "Yüzyılın Sinir Cerrahı" Prof. Dr. GAZİ Yaşargil

Dünya'nın ilk BEYİN BYPASS ameliyatını gerçekleştiren ve "Yüzyılın Sinir Cerrahı" seçilen Diyarbakır doğumlu bilim insanımız Prof. Dr. GAZİ Yaşargil..

Dünya'nın ilk BEYİN BYPASS ameliyatını gerçekleştiren ve "Yüzyılın Sinir Cerrahı" seçilen Diyarbakır doğumlu bilim insanımız Prof. Dr. GAZİ Yaşargil.

Beyin ameliyatlarında nöroşirurji sırasında kendi yöntemiyle kullandığı soyadıyla özdeşleşen "Yaşargil klips"leri birçok doktor tarafından kullanılmaktadır.

Mikrosinir cerrahisinin kurucusu olan Gazi Yaşargil "Beyin ve Sinir Cerrahı", "Profesör Doktor", "Yüzyılın Beyin Cerrahı" unvanlarına sahiptir. Yaşargil epilepsi ve beyin tümörünü kendi bulduğu yöntemlerle tedavi etmiş. 1953'ten emekli olduğu 1999 tarihine dek Zürih Üniversitesi ve Zürih Üniversite Hastanesindeki Sinir cerrahisi Departmanında ilk hekim, başhekim, sonrasında profesör ve başkan olmuştur. 1999'da Geleneksel Sinir Cerrahları Kongresinde "Yüzyılın Sinir Cerrahı" (1950-1999) seçilmiştir.

Profesör Yaşargil ismi altında Oxford-İngiltere, Little Rock-ABD ve Beijing-Çin’de mikrocerrahi laboratuvarları kurulmuştur. Arkansas Üniversitesi, “Yaşargil Kürsüsü”nü kurarak ve “Gazi ve Dianne Yaşargil Yıllık Konferansı”nı yaparak çalışmalarını onurlandırmıştır.

Amerika Nöroşirurji cemiyetinde yıllık Yaşargil dersi verilmektedir. Türk Nöroşirurji Cemiyetinde “Yıllık Yaşargil” dersleri verilmektedir. Zürich İsviçre Tıp Fakültesi Kasım 2014 yılında “Yıllık Yaşargil” konferansları başlatılarak Yaşargil’in Zürich Üniversitesi’nde çalışmaları ve katkıları onurlandırılmıştır.

Prof. Yaşargil’e verilen şeref profesörlük ve doktorluk ünvanları, ödüller ve çok sayıda mesleki yayınları bulunmaktadır.

İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.