Çocuk ve Bebeklerdeki Geniz  Etine Dikkat!

Çocuk ve Bebeklerdeki Geniz Etine Dikkat!

Çocuklarda geniz eti problemlerinin sonuçları ile bu hastalığın tanı ve tedavisi nasıl olmalı? Detaylar haberimizde

Mikroorganizmalara karşı savunma sistemlerinden birisi olan geniz etinin genetik, alerjik gibi nedenlerle daha sık enfeksiyona maruz kalabildiğini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nde görevli Op. Dr. Bulut, asıl görevi savunma olan geniz etinin, bakteriyel tabakanın gelişmesiyle birlikte problem haline dönüşebildiğini ve vücut için bakteri kaynağı haline gelebildiğini ifade etti

 

Büyüyen geniz etinin, burun havayolunu tıkadığını ve bu durumda çocuğun burun solunumunu yapamadığını bildiren Op. Dr. Bulut, ayrıca geniz eti probleminin genel sağlık sorunlarına da yol açabildiğini kaydetti. Hastalığın çocuklarda sinsi seyreden işitme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Bulut, “Hastalık, horlamadan tam tıkanmaya kadar uyku problemlerine, idrar kaçırmaya, gece uykuda, büyüme hormonu salınımı etkilendiğinden, çocukta büyüme sorunlarını da ortaya çıkarabilir. Yüz görünümünde şekil bozukluğuna, iştahsızlığa gece boyunca iyi nefes alamadıkları için kaliteli uyku uyuyamayan çocukların hiperaktifite ve beraberinde davranış bozuklukları ortaya çıkabilir” dedi.

“AMELİYAT ŞARTSA VAKİT KAYBEDİLMEMESİ GEREKİR”

Geniz eti için ameliyatın gerekli olması durumunda zaman geçirilmemesi gerektiğini belirten Bulut, “Geniz eti büyümesi tedavisinde hastaların büyük kısmında ameliyat gerekirken bazılarında ise ilaç takibi gerekir. Tanıda bakış muayenesinde yüz bölgesinde şekil bozukluğunun olması, endoskopik yöntemler, direkt grafi ve gerekirse BT görüntüleme yöntemleri kullanılır. Çocuğun yapılan muayenesi ve ailenin vermiş olduğu bilgiler değerlendirilerek ameliyat gerekip gerekmediğine karar verilir. Ameliyat öncesi sık bademcik enfeksiyonu mutlaka sorgulanmalıdır. Kulaklar da iyice incelenmeli ve basınç testi yapılmalıdır. Bakteri kaynağı haline gelen, çocuğun yüz gelişimini, uyku düzenini ve gelişimini bozan bir geniz eti problemi için zaman geçirilmemesi gerekir. Bunun gerekliliği kulak burun boğaz hekiminin hastayı değerlendirmesi ile ortaya çıkar” diye konuştu.

 

Geniz Eti Nedir ?

 

Burun deliklerinin arkada boğazla birleştiği noktadaki adenoid adı verilen bezlerin normalden daha fazla büyümesine halk arasında geniz eti denmektedir. Büyüme ile bu bezlerin iltihaplanması ayrı ayrı olabileceği gibi , sıklıkla önce iltihaplanma sonra  büyüme de olabilir. Yumuşak oluşum büyüdüğünde burun deliklerinin genize açılan kısmını kapatır, orta kulağa açılan östaki borusunu tıkar ve burundaki sümük salgısının temizlenmesini engeller.

Belirtileri şunlardır:



1-Burun tıkalı olduğu için ağızdan solunum

2-Burun akıntısı

3-Horlama

4-Gün boyunca ağzın açık oluşu

5-Ağız ve dudaklarda kuruluk

6-Burundan konuşma

7-Nefes alma da zorluk

8-Tat ve duyu bozuklukları

9-Geceleri rahatsız edici öksürük

10-Müzmin (kronik) kulak iltihabı

11-İşitme kayıpları

12-Damak bozuklukları



Geniz eti şüphesinde yapılması gereken iş doktora başvurmaktır. Genellikle bademcikler alınırken adenoidler de alınır. Bazı hallerde adenoidler alınırken , bademciklerde bir anormallik yoksa bunlara dokunulmaz. Geniz eti ve bademcik ameliyatı gayet kolaydır ve bir tehlikesi yoktur.



Adeonidler alındıktan sonra bunların tamamen eski büyüklüğünde olmamak kaydı ile yeniden lenf dokuları geliştirdikleri görülmüştür. Bu durum ameliyatın başarısız olduğu anlamına gelmez.



Adenoid yeniden eskisi kadar büyür ve rahatsızlık verirse yeniden ameliyat yapılır. Ameliyatla çıkarılan bademcikler için aynı durum söz konusu değildir. Bademcik ve adenoidler 7yaşından sonra küçülme eğilimine getirecekleri için, doktorlar mümkün olduğu kadar bu tür ameliyatların geciktirilmesi gerektiğini savunurlar. Ama tıp da bir kural vardır ki oda ‘hastalık yok hasta var’ şeklinde ifade edilir. Her hastalık her hastada farklı seyreder. Mecbur kalınırsa 2,5-3 yaşında bile ameliyat söz konusu olabilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.