Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

EKMEK % 50 XAMLANDI

EKMEK % 50 ZAMLANDI

Seçimden sonra sağanak yağmuru gibi her şeye zam geldiği gibi, bizim besinimizin temel kaynağı olan ekmeye de % 50 civarında zam geldi. Bu zam ne anlama geliyor, bu konu üzerine beraber bir analiz yapalım isterseniz.

Türkiye'de yaklaşık 15 milyon emekli var. Toplam emekli sayısının yaklaşık 15 milyon olduğu düşünüldüğünde emeklilerin yarısından fazlası 7 bin 500 lira aylık alıyor. Ortalama emekli aylıkları ise 8 bin 500, 9 bin lira civarında bulunuyor. Biz 7500 lira emekli maaşı alan emeklilerin maaşı üzerinden basit bir hesap yapalım.

200 Gr ekmek 5 lira iken 7500/5 =1.500 ekmek alınabiliyordu. Şimdi ise; 7500/7,5=1.000 ekmek alınabiliyor. Zamla beraber cebimizden bir ayda 500 ekmek uçtu gitti. Vardan hiç bir şey yok olmayacağına göre bu 500 ekmek nereye gitti sorusuyla karşılaşıyoruz.

Kapitalist ülkeler fakirden alır, zengine verir, komünist ülkeler zenginden alır devlete verir, İslam ise zenginden alır fakire verir. 54. Hükümette merhum efsane başbakan Erbakan Hocamız, hortumculsrın hortumlarını keserek % 300'ün üzerinde 11 ay gibi kısa bir zamanda bağkur ssk emeklilerine zam yaparak bunun çok güzel örneğini göstermişti.

Şimdi ise tam tersi bir durum söz konusu. Zaten darda olan emeklinin bir aylık maaşından 500 ekmek kes, kur korumalılara, % 9.5 ile dolar üzerinden dünyanın hiç bir ülkesinde görülmemiş borç alınan tefecilere, % 70'i yabancıların olan tefeci bankacılara, imtiyazlı holdinglere, vs. bu paralar aktarılmaktadır. Böyle bir kapital düzen yıllarca yürüyüp gitmektedir ülkemizde ve dünyada...

Ekmek üzerine hesap yapmaya devam edelim bence. Türkiyemizde ortalama her ailede 2 çocuk bulunduğunu düşünelim. Biz ekmeyi çok tüketen bir milletiz. Çoğumuz ekmek yiyerek büyüdük. 4 kişilik bir aile günde ortalama 8 ekmek tüketse ayda 240 ekmek tüketmiş olur. 240*5=1200 lira aylık ekmek gideri. Şimdi ise: 240*7.5=1.800 lira eder. Sadece bu zamla beraber aylık ekmek gideri 600 lira artmıştır. Diğer kalemleri buraya yazmıyorum.

Yılda ise 7.200 lira yapar. Sadece ekmek zammından emeklimizin yıda bir maaşı elinden gitti. Doğal gaza, petrole, elektrik-su faturalarına, gıda ürünlerine, bu mantıkla baktığımızda daha vahim bir tablo ile karşı karşıya geliyoruz. Ama ne fayda! Vatandaşımız ne yaşarsa yaşasın hangi zamlarla karşılaşırsa karşılaşsın, böyle sömürülmeye alışık olduğundan tepki ortaya koymamaktadır. Devletimizi yönetenlere her daim saygısını göstermektedir. Ak parti ve Cumhur ittifakına teveccühünü ortaya koymaktadır. Demokrasilerde halkımızın çoğunluğunun teveccühüyle partiler iktidar olurlar. Ak parti iktidarı 21 yıldan beri fakir- fukara, garip- gurabanın oyuyla iktidarda kalmaktadır. Ancak yukarda da değindiğim gibi fakirden koparıp zengine aktarma yapmaktadır. Aziz milletimizin ekserisi bu durumdan haberdar olmamaktadır.

Gaflet uykusuna yıllardan beri yatmaktadır. Bazı canlılar kış uykusuna yatıyorlar, bahar gelince uykudan kalkar, işlerine bakarlar. Bizim aziz milletimiz kaç bahar geçti, hâlâ uykuya devam etmektedir. Uyarıcılar başlarına gelip sabah oldu uyanın artık demelerine rağmen uyanan çok az var. Rabbimiz bizleri gaflet uykusundan uyandırsın inşallah. Dua eder dualarınızı beklerim. Yazımı aşağıdaki dua ayetleriyle bitirmek istiyorum.

رَبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِي لِلْإِيمَانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الْأَبْرَارِ. (١٩٣)

193-) "Rabbimiz! Biz, 'Rabbinize iman edin' diye imana çağıran bir davetçi işittik, hemen iman ettik. Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört, bizleri sana ermiş kullarınla beraber yanına al".

رَبَّنَا وَآتِنَا مَا وَعَدْتَنَا عَلَى رُسُلِكَ وَلَا تُخْزِنَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمِيعَادَ. (١٩٤)

194-) "Rabbimiz! bize peygamberlerine vaad ettiğini ver, kıyamet günü bizi rezil etme. Muhakkak sen verdiğin sözden dönmezsin".

Başöğretmen

M.Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.