Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

HAC YOLCULUĞU BAŞLIYOR

HAC YOLCULUĞU BAŞLIYOR

Her sene olduğu gibi bu sene de hac farizasını yerine getirmek için milyonlar yollara düşerek hac farizalarını yerine getireceklerdir.Memleketimizden 82.000 kişi bu kutsal yolculuğa çıkacak sanırım.İki milyondan fazla vatandaşımız da kur'asını bekliyor.Her yıl da yüz binlere varan müracaat var hacca. Müracaat tarihi baz alınıp adaylar hacca alınsa ortalama müracaat tarihinden 25 yıl sonra hac sırası gelir. 55 yaşında müracaat eden bir kimse 80 yaşımda hacca çağrılacak demektir.

Diğer taraftan hac, hem mali hem bedeni bir ibadettir. Sağlığı elverişli olmayanlara hac farz değildir.Mali boyutuna gelirsek, özel masraflarımızla beraber kişi başı 150.000 lirayı bulmaktadır. 30- 35 gün süreli hac için böyledir. Her şey içindedir. Dünyadaki ekonomik şartları dikkate alırsak bu ücret yüksek görünmektedir. Hacca gitme imkanını bulamayanlar Kabe-i Muazzama' yı tavaf ederler. Hacca yazıldığı yıl zengin olup da sırası geldiğinde fakirleşen kimsenin durumunu müftülerimiz açıklığa kavuştursunlar.

Hac dinimizin esaslarından birisidir. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem bir hadisi şeriflerlerinde buyuruyor ki; ‏ بُنِيَ الإِسْلاَمُ عَلَى خَمْسٍ شَهَادَةِ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللّه وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللّه، وَإِقَامِ الصَّلاَةِ، وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ، وَالْحَجِّ، وَصَوْمِ رَمَضَانَ )‏

İslâm beş şey üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûl’ü olduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacc etmek, ramazân orucunu tutmak“.

Bu Hadis-i Şerife göre fakirlere İslam'ın şartı üç, zenginlere beş olmuş oluyor. İslam'a göre "Hacet-i İhtiyaç" fazlası 80 Gr altını, ya da 200 dirhem gümüşü olanlar ya da bu değerde malı olanlar zengin sayılır.Bugünkü kur itibarıyla 22 ayar bilezik=1230*80,=98.400 lira yapıyor. Bu kimseler dinimizce zengin sayılır,zekat ve hac ibadetinden sorumlu oluyorlar. Tabi ki bu miktarın üzerine ayrıca hav parasını da koymalıyız.

Haccın fazileti ve farziyyeti konusunda kaynaklarda yüzlerce hadis- i şeriflere rastlamak mümkündür. Haccın farziyyeti noktasında hiç bir ihtilaf yoktur. Peygamber (sav) neden hac ayeti geldiği yıl hacca gitmedi? Sorusu üzerinde farklı görüşler vardır.

Doğru olan görüşe göre hac, hicretin dokuzuncu yılında farz kılınmıştır. 631 yılına tekabül etmektedir.Allah Teâlâ bu tarihten önce haccı farz kılmamıştır.Çünkü bu tarihten önce haccın farz kılınması, hikmete ters düşer.Bunun sebebi ise, Kureyş, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'i umreden alıkoymuşlardı.Kureyş'in, aynı yıl içerisinde Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'i hacdan da alıkoymaları, mümkün ve muhtemeldir. Bilindiği gibi Mekke, o zaman küfür beldesi idi. Fakat fetihten sonra Mekke, küfürden kurtulmuştur.Haccın, Mekke'nin fethinden sonra farz kılınması, hikmete muvafık ve uygundur.

Haccın,hicretin dokuzuncu yılında farz kılındığına delil ise, onun farz oluşu hakkında inen âyet, Âl-i İmran sûresinin ilk inmeye başladığı âyetlerden olmasıdır.

Bu âyet ise şudur:

... وَلِلهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلاً وَمَن كَفَرَ فَإِنَّ اللهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ [ سورة آل عمران من الآية: 97 ]

"Yoluna gücü yetenlerin Beytullah'ı haccetmeleri, Allah'ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır.Kim de (haccın farz oluşunu) inkâr ederse, bilsin ki Allah, âlemlerden (onun haccından ve diğer amellerinden) müstağnîdir." (Âl-i İmrân Sûresi: 97)

Bu sûrenin ilk âyetleri, "Elçiler Yılı" olarak bilinen yılda inmeye başlamıştır.

Rabbim hacca gidemeyenleri hacca gitmeyi nasip eylesin, hac yolculuğuna çıkacak olan kardeşlerimize de hayırlı yolculuklar diler, haclarının makbul olmasını Cenab-ı Hak'tan DİLERİM. O mukaddes topraklardan bizleri de dualarının arasına katmalarını özellikle istirham ederiz. Selâm ve Dua ile...

01.06.2023

Başöğretmen

M.Cemal TOMAR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.