HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Kürt sorunu müzakere yoluyla çözülmeli

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Kürt sorunu müzakere yoluyla çözülmeli

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde görüşmeler yapmak için HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü ve HDP'nin Hewlêr temsilcileri ..

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde görüşmeler yapmak için HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü ve HDP'nin Hewlêr temsilcileri Abid İke ile Şilan Eminoğlu'nun da aralarında bulunduğu heyet, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile bir araya geldi. Görüşme sonrası YNK Genel Sekreter Yardımcısı Mele Baxtiyar ile HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ortak bir basın toplantısı yaptı.

YNK: Kürt sorunu müzakere yoluyla çözülmeli

DİHA'nın haberine, YNK Genel Sekreter Yardımcısı Mele Baxtiyar, Türkiye'de var olan Kürt sorununun demokratik müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade ederek, savaşın bir çözüm getirmeyeceğini, dolayısıyla tarafların yeniden müzakere masasına dönmesi gerektiğini söyledi.

Yüksekdağ:

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise, 7 Haziran seçim sonuçlarını sindiremeyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin anti demokratik koşullarda yeni bir seçime gitmek istediklerini ve 7 Haziran'da başaramadıklarını, körükledikleri savaşın ve silahların gölgesinde başarmaya çalıştıklarını belirtti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yüksekdağ,”Bizler savaşın ve silahların gölgesinde bir seçime gitmek istemiyoruz. Bize zorla dayatılan bu savaşa karşı halkların barış iradelerini ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Türkiye ve Ortadoğu'da iradelerini birleştiren halkların barışı sağlayacaklarına inanıyorum. YNK ile yaptığımız görüşme de bu temeldeydi. AKP ve Saray'ın gayrı meşru savaşına karşı halklar güçlerini birleştirerek, mutlaka barışı sağlayacaklardır. Erdoğan de facto olarak barış sürecini bitirmiş olsa da, biz bu barışı sağlayacağız.”

‘Kürt örgütleri ortak tutum almalı'

Bir gazetecinin YNK'nin de içinde bulunduğu Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden bazı siyasi partilerin AK Parti'nin dünkü kongresine katılmasını değerlendiren Yüksekdağ, “Bu onların kendi tercihidir. Ama biz Kürt siyasi güçlerini, partilerini sadece bunun üzerinden değerlendirip bir sonuca gitmeyiz. Bu süreçte tüm Kürt partilerinin Kürt sorununda ortaklaşmaları, ortak tutum geliştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. O kongreye katılmaları kendi teveccühleridir. Ancak biz yine de tüm Kürt partilerinin AKP'nin bu saldırılarına karşı tutum almalarını, eleştirmelerini bekliyoruz. Kuzeyde Kürtlere yönelik gelişen saldırıların bir an önce durması için tüm Kürt örgütlerinin aktif rol alması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Yüksekdağ, Kandil'e de gidip gitmeyeceklerine yönelik bir soru üzerine, süren hava operasyonlarından dolayı güvenlik koşullarının el vermediğini ve Kandil'e herhangi bir ziyareti gerçekleştirmeyeceklerini söyledi.

Süleymaniye'de Goran Hareketi ve Rojava Kanton Temsilciliği ile görüştükten sonra Hewlêr'e geçecek olan heyet, yarın da siyasi parti temsilcileri, parlamento başkanı ve bölge başkanlığıyla birer görüşme gerçekleştirecek.imc

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.