Kadir Gecesini İhya Etmek İçin Her Gece Okunması Tavsiye Edilen Tesbih Ve Dualar

Kadir Gecesini İhya Etmek İçin Her Gece Okunması Tavsiye Edilen Tesbih Ve Dualar

Bin aydan, yani 83 yıl ibadet etmekten daha hayırlı olan Kadir gecesi, Ramazan’ın son 10 gününün geceleri içinde gizli ve saklı olduğuna göre bu geceden itibaren her gece bayrama kadar aşağıdaki hadislerde bildirilen duaları okuyalım inşallah.

NOT: Bin aydan, yani 83 yıl ibadet etmekten daha hayırlı olan Kadir gecesi, Ramazan’ın son 10 gününün geceleri içinde gizli ve saklı olduğuna göre bu geceden itibaren her gece bayrama kadar (bayram gecesi de dahil) aşağıdaki hadislerde bildirilen duaları okuyalım inşallah.

NOT: Kadir Gecesi’ni ihyâ etmenin en kesin, karlı ve sünnete uygun olan şekli, i'tikâfa girmektir. Bu yıl salgın hastalık sebebiyle erkekler de evlerinin bir odasında itikafa girebilir.  Peygamberimiz her Ramazan’ın son on gününde i'tikâf etmiştir. İtikafa giremeyenler de hiç olmazsa bir veya birkaç gün girebildiği kadar girmelidir. Fırsat bulamayanlar da hiç olmazsa günde bir iki saat girmelidir. Camiye/evinde mescid kabul ettiği odasına girerken de; "Neveytü i'tikafen" (İtikafa niyet ettim) diye niyet edilir.                                       
                                                                        
Tüm duaların içinde en karlısı ve en hayırlısı ise Ümmet-i Muhammed'e yapılan duadır:

HADİS: Bir kimse: “Allâhümmağfir lî ve lil mü'minîne ve lil-mü'minât”  (Yâ Rabbi! Müslüman erkek ve kadınların hepsine mağfiret eyle!) diye dua ederse, tüm müminler sayısınca ecir ve sevap alır. 
Ramuz El-Ehadis; Sf: 435/6. 


HADİS: Hz. Aişe (r.a.); “Ey Allah’ın Rasulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasulullah (S):  “Allâhümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fağfu annî. (Allah’ım! Sen çok affedicisin, af etmeyi seversin, beni de affet)” diye dua et, buyurdu. 
Kaynak: Tecridi Sarih Tercemesi; VI, 314.
                                  

HADİS: “Bir kimse üç kere;
       لاَ اِلَهَ إلاِّ اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ سُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ السَّمَوَاتِ السَّبْعِ وَرَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ
"Lâ ilâhe illallâhül halîmül kerîm, sübhânallâhi Rabbis semâvâtis-seb'î ve Rabbi’l arşi’l azîm." 
"Kendisinden başka hiçbir ilah olmayan Allah kulları için yumuşak huylu ve cömerttir. Yâ Rabbi! Sen her türlü noksan sıfatlardan uzak ve kusursuzsun, her türlü mükemmel sıfatlarla da vasıflısın. Yedi kat göklerin ve (yarattığın en büyük varlık olan) büyük Arş’ın Rabbi’sin" derse, Kadir gecesine erişmiş gibi olur.”  
(Bu dua, ölüm haline gelen kimselere de okunur. Bu duayı her gece 3’er kere okuyalım ki Kadir gecesine erişmiş sayılalım. Dinimizde her şeyin kolay bir yolu da mevcuttur. Kadir gecesini ihya etmiş gibi olmanın en kolay yolu da bu duayı okumaktır).                                                    
Ramuz El-Ehadis; (Sf: 434/4. 


HADİS:  Hz. Peygamber (S) Berat gecesinde şöyle dua etmiştir: "Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana sığınırım. Sana gereği gibi hamdetmekten âcizim. Sen kendini övdüğün gibi yücesin.
Kaynak: Et tergib vetterhib, II, 119, 120.


HADİS:     Bir kimse sabahleyin, "Mâ şâallâhü lâ havle velâ kuvvete illâ billah, eşhedü ennallâhe alâ külli şey'in kadîr." 
(Bu mükemmel yaratış, Allah’ın dilediğidir. Allah’tan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur. Ben Allah’ın gücünün her şeye kadir olduğuna şehadet eder, inanırım) derse, o günün hayrından nasiplenir ve şerrinden kurtulur. Bunu akşam söylerse o gecenin hayrından nasiplenir, şerrinden de kurtulur.”  (Zamanı ve ömrü da bereketlenir).
Ramuz El-Ehadis; Sf: 436/2. 


HADİS:  Bir kimse sabaha çıktığında bin kerre: "Sübhânallâhi ve bi hamdihî" derse, nefsini Allah Teala'dan satın almış (af ve mağfiret olunmuş) olur. (Biz bu tesbihi Ramazanda geceleri okuyalım. Bayramdan sonra ise sabahları). 
Ramuz El-Ehadis; Sf: 432/10


HADİS:  Bir kimse (besmeleyle) 1000 kere "İhlas suresi" okursa, kendini Allah'tan satın almış (af ve mağfiret olunmuş) olur.
Ramuz El-Ehadis; Sf: 438/11

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.