Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

KALİTE

KALİTE

Kelite kelimesi insanlar için de kullanmaya başlanmıştır bildiğim kadarıyla. Daha önce üretim ve üretilen ürünler için kullanılıyordu. Kaliteli yemek, kaliteli elbise, kaliteli tohum...gibi.

Bir çay bahçesinde oturup çay içiyordum. Yanımdan tanıdığım ve daha önce hasbihal ettiğim bir din görevlisi geçti. Beni gördüğü halde, selâm kelâm etmeden yanımdan hızlıca geçti. Bu durumu görünce içimden "kalite" kelimesi geçti. Sonra da bu kelimeyi başlık seçerek yazı yazmaya karar verdim.

Bu satırları yazmaya başlarken, iki masa ilerden mescitte zaman zaman beraber namaz kıldığımız Osman Abi yanıma gelerek; "Hocam! Niye yalnız oturuyorsun? Yanımıza gel. Kalabalık olsak da seni aramızda görmek isteriz, ayrıca çay paran verilmiş"dedi. Bu durum karşısında zihnimden ; "işte kaliteli adam bu" cümleleri döküldü.

Bir dostumla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gitmiştik. Bir şube müdürünün yanına uğradık, arkadaşın tanıdığıydı. Yanından hiç kalkmadı, hep kendisi konuştu, biz dinledik. Başka müdürün yanına gittik. Odasına girer girmez, kalite hemen belli ediyordu. Makamından kalktı, bizi kucakladı, yanımızda oturdu, çay kahve söyledi, hem konuştu hem konuşturdu, sonunda bizi çıkış kapısına kadar uğurladı, yetmedi bir de dua etti. Her haliyle "kalite" diyorum.

. Yıllar önce tanıdığım bir arkadaşıma rastladım. Yanında bizden üç beş yaş bir adam vardı. Beni ona tanıttı, onu bana tanıtmadı. Bunun üzerine; "Bu ağabeyimiz kimdir"? diye sorunca;

- Adam bana dönerek; sen beni tanımıyor musun" ? dedi.

Bu duruma kızarak;

- Sen beni daha önce tanıyor muydun? Seni tanımak zorunda mıyım dedim.

Yanımızdaki tanıdık arkadaş;

-Bu " Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı" dedi.

- Yazık! Yazık! dedim.

Kaliteli bir genel başkan böyle mi davranır acaba. Kalite makamda, servette, şöhrette arayanlar büyük yanılgı içindedirler. Kalite; kişinin kanında, ruhunda, beyninde, kişiliğinde, inancında, mayasında özünde,sözünde,yaşayışında olur. Kaliteli insanda, kibir, gurur, şimarıklık, edebsizlik,densizlik, küfür, isyan, terbiye dışı bir davranış olmaz. Kaliteli insan her haliyle kendini belli ettirir. Kaliteli insan 24 ayar altın gibidir. Paslanmaz, çürümez, solmaz, her ortamda kalitesini sürdürür. Nadir bulunur. Değeri yüksektir. Herkes için kıymetlidir.

Kalitesiz insan da teneke gibidir. Paslanır, çürür, ortamdan ortama değişir, değeri düşüktür. Alıcısı çok olması ucuz oluşundandır. Sonra da elde kalır.

Kur'an'ın tabiriyle " Salih amel işleyenler" kaliteli insanlardır. Haşr Suresi 9. Ayet-i kerimede Cenab-ı Hak:

- Ve onlardan önce o yurda yerleşen imana sarılanlar kendilerine göç edip gelenleri severler ve onlara verilenlerden ötürü göğüslerinde bir ihtiyaç duymazlar. Kendilerinin ihtiyaçları olsa dahi, onları öz canlarına tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar umduklarına erenlerdir.

Yiğit ve kaliteli insanları Rabbimiz çeşitli ayet-i kerimede bizlere açıklıyor.

Kâmil mü'minleri özelliklerini başta Kur'an'ı Kerimden ve Peygamberimiz sav'in örnek hayatından öğrenmemiz mümkündür. Öğrenmek bir aşamadır. Öğrendiklerini yaşamak ise belki yüz aşama olur. Önemli olan içselleyip hayatımıza aktarmaktır.

Eğer biz mü'minin icra etmesi gereken özellikleri yaşayışımıza taşıyabilseydik yani gerçek müslüman kalitesini gösterebilseydik dünyada bu gün belki üç milyar müslüman yaşayacaktı.

Eğitimi kalite, inancı kalite,ibadetleri kalite, oturması kalkması kalite, çalışması ve ürettiği ürün kalite yani insan kalite olunca dünya da kaliteli olur, ahiretimiz de kaliteli olur.

Netice itibarıyla, evimizi, arabanızı, eşyalarımızı, özel eşyalarımızı alırken kalite konusunda gösterdiğimiz hassasiyeti, adamlığımız konusunda da gösterirsek fena etmiş olmayız. Kaliteden şaşmayalım. Ucuz mal alacak kadar zengin değiliz. Selâm ve Duâ ile...

03.10.2023

M. Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.