Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

KAPIYI GÖSTERECEK YERDE ANLAYIŞ GÖSTERMEK

KAPIYI GÖSTERECEK YERDE ANLAYIŞ GÖSTERMEK

İyi niyetliyiz. Çoğu kere iyi niyet bize zarar getiriyor. İyi niyetinden dolayı servetini kaybedenler bile olmuştur. Hemen hemen herkes hayat hikâyesine baktığında iyi neyetten dolayı kaybettiği çok şey olduğunu görecektir.

Yıllar önceydi. Samsun'dan Ünye'ye slış-veriş maksatıyla giderken Ünye girişinde ana yolun sağ tarafında altı kafeterya üstündeki katları öğrenci yurdu olan bir işletmeciye veresiye kahvaltılık malzemeleri sattım. Alacağım ebeyce birikmişti. Uğraşa uğraşa parayı alamıyordum. Sonunda adamdan bir senet alabildim. Senetin günü geldiğinde adam gene senetin parasını ödemedi. Seneti tahsil etmek için üç- beş kere yanına da gitmiştim.

O zamanlar Terme'de görev yapıyordum. Alacak tahsillerinde halk arasında "dişli avukat" lâzım derler. Yasaların tahsil edemediği alacağı legal olmayan yollardan tahsil etmek anlamına gelen bir deyimdir "dişli avukat" Terme'de bu tanıma uyan Av. Hasan DEMİR'in olduğunu piyasadan duyuyorduk.Kendisi hemşerimdir. Dışardan tanışıyorduk, lâkin fazla samimiyetim yoktu. Yanına varıp; " seneti tahsil edemediğimden icraya vermek istiyorum " deyince;

- Seneti tahsil etmek için adamın yanına kaç kere gittin diye sordu.

- Üç- dört kere gittiğimi söyleyince;

- "Bir kere bile adamın yanına gitmek fazladır" dedi. Seneti alıp icraya koydu. Bir ay içinde parayı tahsil edip bana verdi.

"Bir kere bile fazla" sözü doğru bir sözdü. İyi niyetimizi kullanıyoruz, karşı taraf zarar görmesin diyoruz. Sonra da misliyle zararı gören biz oluyoruz.

İyi niyetli olmayacağız da kötü niyetli mi olacağız sorusu akla geliyor. Hayır! sadece hak edene hak ettiği gibi davranmaktır. Kapı dışarı etmeyi hak eden birin, i iyi niyet göstererek içerde tutmanın bir esprisi yoktur. Bir başka ifade ile kişi layık ettiği değer kadar değer verilmelidir. Bu denge kurulamadığı zaman; dengesizlikler, düzensizlikler, kayırmalar, haksızlıklar, hukuksuzluklar meydana gelmektedir. İyi niyetten ziyade iyi icraat yapmak gerekir.

Bu iyi niyet ve kapı dışarı edememe meselesi siyasi olarak da kullanılmakıdır. Yanlış yapmış ama, kötü niyetli değildir, sıkıntılar var ama iyilikler de var, ortak paylalarımız var diyerek siyasi tercihlerinimizin yönünü asla başka taraflara çevirmiyoruz. O zaman olan oluyor işte! Sorunlar her geçen gün büyüyor, bir gün gelecek ki sorunların üstesinden gelemeyeceğiz.

Vücuttaki hastalıklar her geçen gün artıyor, pansumani tetbirlerle günü kurtarmaya çalışırsak, bir gün gelir vücut kanser olur, kanser mikrobu her tarafa yayılırsa kurtuluş olmaz, ölüm olur. Devletimizin pozisyonu da böyledir. Pansumani tetbirlerle ayakta durmaya çalışıyoruz. Gerekli önlemleri yöneticilerimiz almıyor, alamıyor. Her yeni gün bir önceki günü aratıyor.

Dün ekmek 7.5 lira idi. Bugün 10.00 lira oldu. Daha zamlı maaş cebe girmeden bir ay içinde uçtu gitti.

Öyle görünüyor ki önümüzdeki yerel seçimlerde başarısız başkanları iyi niyetimizden dolayı gene hadi! kapı dışarı diyemeyeceğiz. Zira partimize sahip çıktığımız kadar, dinimize sahip çıkmıyoruz. Sağcısı, solcusu, liberalcisi maalesef böyledir. İyi niyetli bir tüccarın etrafını saran tefecilerden iyi niyetinden dolayı onları kapı dışarı def edemeyip iflâs etmesi gibi, bizim de iflâsımız söz konusu olabilir.

. Yazıyı yazmadan önce bir plân yapmıyorum. Eksiklik tabi ki. Konunun akışına göre aklıma gelen bilgileri yazıya aktarmaya çalışıyorum. Yazılarımızla imtihan olmadığımıza göre de yazarken çok da dikkat etmiyorum. Sadece hafızamıza ve tecrübemize dayanarak bir şeyler karalamaya çalışıyorum. Yazılarımda imlâ hataları, cümle düşüklükleri, paragraflar ve bağlantılar arasında kopukluk olabilir. Bazen maksatımı aşan ifadeler kullanıyor olabilir, ya da meramımı iyi anlatamamış olabilirim. "Her beşer şaşar" düsturu herkes için geçerlidir. Bazen de yazıya uygun bir başlık da seçemeyebilirim. Daha bir çok eksiğimin olduğunu kabul ediyorum. Maksatım hayra vesile olmaktır. Hayırda yarışmaktır, şerden kaçınmaktır. Hak edene hak ettiğini vermek, etmiyeni kapı dışarı etmektir. "İnnemel e'mâlu bin niyât" ameller niyetlere göredir. Kalbimizin derinliklerini "gizlilerin gizlisini" bilen Allah Teâlâ'dır. Selâm hidayet üzere olanlaradır.

28.01.2024

Başmuallim

M.Cemal Hoca

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.