Kira düzenlemesi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın geçtiğimiz gün, "Konut kiralarında, 1 yıl süreyle, bir önceki yılın Kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek, üzerindeki artışlar geçerli olmayacak, bu uygulama sadece meskenleri kapyasacak” yönündeki açıklaması üzerine gözler bununla ilgili olarak yapılacak düzenlemeye çevrilmiş durumda.

Bakan Bozdağ’ın bir yılda ev fiyatlarının 3’e- 4’e katlandığı bir ülkede mevcut kiracıların kirasına en çok % 25 oranında zam yapılabileceğini belirtmesinin hangi mantığa dayandığını anlamak zor.!

Mevcut kiracıların kiralarına yapılacak artışı % 25 ile sınırlamak evini ucuz kiraya vermiş olanları mağdur etmekten başka bir şeye yaramaz. Eğer, evini yeni kiraya verenler kira fiyatlarını alabildiğine şişiriyor ve eski kiracıyla yeni kiracı arasındaki kira bedeli farkı 2 -3 kat oluyorsa bu durum eski kiracısını çıkarmaya çalışan ev sahipleriyle, kiracıların yaşayacağı kavgalara davetiye çıkarmak demektir.

İktidar bir yandan yabancıya emlak satışlarını cazip hale getirip, diğer yandan da kredilerle emlak satışlarını arttırmaya çalıştığı İçin fiyatlar tavan yapmışsa, bu şişirilmiş rakamlarla emlak satın alanlar elbet de aldıkları daireleri yüksek fiyata kiraya vermek isteyecektir.

Belirtmek gerekir ki, İktidarın emlak üzerinden piyasaları hareketlendirme politikaları daire fiyatlarının ve kiraların astronomik rakamlara ulaşmasına yol açmıştır.

Öncelikli olarak daire fiyatlarını ve kira fiyatlarını makul seviyelere çekecek bir genel düzenlemeye ihtiyaç vardır.

Bunun için semt ve dairelerin yenilik durumlarını dikkate alarak emlak değerine göre kira metrekare birim fiyatı belirlenmelidir. Burada eski, yeni kiracı ayrımını ortadan kaldırarak değer ve metrekareye göre kira taban-tavan fiyatı belirlenmelidir.

Eğer, böyle bir düzenleme yapılırsa şişirilmiş fiyatlarla daire satın alıp, bunları astronomik rakamlarla kiraya vermenin önü kapanacağı İçin dairelerin fiyatları da makul seviyelere inecektir.

Umarım iktidar doğru bir uygulamaya gider ve kaş yapayım derken göz çıkarmaz.

Bunca soruna bir de daire sahibi-kiracı kavgası eklenmesin bari!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.