Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK

Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK

LÂTİFE HANIM’IN HATIRATI

LÂTİFE HANIM’IN HATIRATI Prof. Dr. Salih Şimşek

Dün basında bir haber okudum, şöyle idi: “Seneye Latife Hanım’ın hatıratı açıklanıyor. 1975'te 30 sene için Türk Tarih Kurumu’na emanet etmişti. 2005'te Ordinaryüs Prof. Dr. Reşat Kaynar bunu okudu ve "bu hatıratlar açıklanırsa Cumhuriyet tarihi değişir" dedi. Bir 20 sene daha süresi uzatıldı. Hatırat 2025'te açılacak”...

Bu haber üzerine sanal dünyadaki arkadaşlarımın fikrini öğrenmek için haberi onlara gönderdim. Genel olarak ortaya çıkacak görüşü merak etmiştim. Sanal dünyadan çok sayıda mesaj aldım. Bunların bir kısmını sizlerle paylaşıyorum:

- Haydi inşallah… Hatırat açıklanınca rejim batacaksa batsın. Korkunun ecele faydası yoktur. Gizli tüm dosyalar açılsın artık. Dört gözle yenilen naneleri öğrenmeyi bekliyoruz.

-Her ne olursa olsun. Gerçekler ortaya çıkarılmalı ve halka açıklanmalı.

- Açıklanacağına dair endişem var... Zannetmem, gördüğüm kadarıyla ‘derin devlet’in ‘derin vesayet’i devam ediyor. Yüz yıllık bir projenin kolay mı hemen yıkılması? Kimse rüya görmesin. Belki de daha şimdiden değişmiştir ya da yok olmuştur

- Bence de. Sitemin sahipleri müsaade etmezler. Açmazlar. Sistem çöker. Sistem kendini yok eder mi? Vardır elbette bazılarının kirli çamaşırları onun için uzatmışlardır

- Konu yine sümenaltı edilirse şaşmayın. Bir yolunu bulup tekrar ‘açılma süresi’ni uzatırlar.

- Bu da ‘Lozan 2023 bitecek’ söylemi gibi bir teranedir. Boş yere beklemeyin.

- Ne yani? Bilinmeyen belge mi kaldı? Yeni belgelere gerek yok. Herkesin kaç kuruşluk adam olduğu herkes tarafından gayet iyi biliniyor.

- 5816 kalkmadıkça bir şok olmaz... Bana göre Türkiye’de Kemalist yapının ve mevcut statükonun buna müsait olmadığını değerlendiriyorum. En az 25 yıl daha savsaklanır.

- Latife Hanım’ın başörtülü resmi Atatürk'le evlenmeden mi yoksa boşandıktan sonramı çekildi? Gerçekten merak ettim. Evli iken olan resimleri hepsi çarşaflı kapalı…

- Kraldan çok kralcı geçinmeyi marifet sayacak derecede acze düşenler, hiç merak etmeyin, bir 25 sene daha uzatacaklardır. İnanmıyorum ki yeni nesil de tamamen sıfırlasın diye bekliyorlar…

- Açsalar bile sansürlü olur. Topu topu 2,5 sene evli kaldılar (29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925) İki buçuk senede tarih değiştirecek olay olmuşsa ya 1938'e kadar beraber yaşayıp hatırat tutulsa neler olurdu? Olsa olsa revize edilip sansürlü olarak açıklanır. Tıpkı bir yabancı yazarın ATATÜRK isimli kitabının Türkçe tercümesinde satırların üzeri karalandığı gibi…

- Aha da şuraya yazıyorum. Bir bahaneyle açıklanmayacak veya bir katakulliye getirilip sonsuza dek imha edilecektir. Olmayacak duaya âmin denmez ki…

- Daha çok bekleriz, bizde bu vurdumduymazlık varken 100 yıl da geçse açmazlar...

- ‘Denizler durulmaz dalgalanmadan’ diye bir şarkımız vardır... İyice bir dalgalanmadan biz kendimize gelemeyiz... Dalgalanma şart!

- Açmazlar efendim. Yazdıkları kime zarar verecek, kimi haklı çıkaracak? Onları düşünmek lazım, muhtemelen gerçekleri yazdı ki vakti geldiğinde açmadılar.

Ülkemizin en büyük demagogu Demirel bir zamanlar “Vahdettin hain değil ama cumhuriyet iyice yerleşsin diye öyle denildi” demişti. Hatıratın sahibi ve adı geçenler kalksa gelse, bu millet gene inanmaz. İnançları halel görür. Maskeleri değersizleşir.

-Bildiğim kadarıyla Latife Hanım'ın varisleri açıklanmasına karşı çıkıyor. Kaldı ki açıklansa ne olacak, bilinmeyen bir şey mi var? Konu Vedat meselesi ise onu bilmeyen kalmadı.

- Merak etmiyor değilim. Eğer açıklanırsa deprem mi olur? Kıyamet mi kopar? O zaman görürüz.

- Bence açıklayamazlar. O belgelerden bazı parçalar okudum, eyvah eyvah...

- Açıklanır mı? Sanmam. Yine açılmaz. Onu açıklayacak babayiğit henüz anasından doğmadı hocam.

- İmkânı yok açmazlar. Açamazlar. Açıklasalar bile ‘elekten geçirip’ halka o şekilde lanse ederler. Ayrıca her şeyiyle açıklansa dahi, insanların kafalarında oluşan yargıda farklılık olmayacak ve fikirlerinin değiştireceğini hiç sanmıyorum. Tapma ve tapınma derecesinde seven yine sevmeye, sevmeyen de sevmemeye devam edecek.

- Mümkün değil, çünkü Reşat Kaynar Hoca’nın dediği gibi yer yerinden oynar. Acaba sıkıntı neresinde bu dört cilt hatıratın? Kapak fotoğrafı mı sıkıntı olan acaba?

- Eski AK Parti bunu yapabilirdi. Ama şimdilerde herkes o gizli uçurumu gördü! Bundan sonra Gazze’den önce ve Gazze’den sonra diye iki Türkiye konuşulacak! Gazze turnusol kâğıdı gibi her şeyi ortaya çıkardı.

-Açılmaz, ışıldak laik Kemalist CHP'li kesim açtırmaz. Tüm yalanları açığa çıkar, maskeleri iner, dünya gerçekleri görür. Bunun için açtırmazlar. Gerçi bir kısım gerçekler Dr. Rıza Nur'un "hayat ve hatıratım" adlı kitabında mevcut. (Bilmeyenler için; Dr. Rıza Nur ilk iki hükümette sağlık bakanlığı ve milli eğitim bakanlığı olmak üzere iki dönem bakan olarak yer almıştır. Sinoplu’dur. Kendi ifadesi ile 19 yaşına kadar dindar,19 yaşından sonra dinsiz, ateist bir kişidir)

- Boşuna beklemeyin daha çok uzatırlar, 22 sene hükümeti yöneten ve hatta sistemi değiştirenlerden iktidarı bile muktedir yapmayanlar, bizi daha çok uyutur...

- Açıklanacağını hiç zannetmiyorum. Çünkü aklar kara, karalar ak olacak. Her şey altüst olur. Korkarım iç savaşa kadar gidebilir... Beyni yıkanmış ve yalanlarla doldurulmuş olanlar hazmedemez bu durumu...

- Pandoranın kapağını açmayı başaracak dirayetli bir iktidar lazım. Bu iktidarda gerçekleri ülkesi insanlarına hediye edecek devlet ricali lazım. İkisi anlaşmadıkça bu iş olmaz.

- Almanya Cumhurbaşkanı’nın geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi niye ziyaret ettiği ve özellikle Ankara üniversitesi Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesi’ni niye ziyaret ettiği şimdi anlaşılıyor.

- Siyaset bu... Her şey olabilir. Bir sivri zekâlı çıkar, yapılması gerekeni yapar. Zaten olup bitenleri bilenler biliyor, bilmek istemeyenler de işlerine öyle geliyor.

- Acaba orada neler yazıyor, şartların uygun olması için ne olmalı, muhtemel bir süre sonra bu tarz bilinmezlikler yok edilir ya da uydurma bir hikâye yazılır gene her şey yalan olur.

- İngilizler bizi ilgilendiren belgeleri 100 yıldır saklıyor, bunu da açtırmazlar.

- Herkes bu bilgiyi paylaşmış Biz de ‘inşaallah açıklanır’ diyelim Çünkü söylense dahi ortaya dökülen bir şeyler olmuyor. Bakın görün söylediklerine pek çok kimse inanmayacak kaale dahi almayacak Çünkü kitle müsait artık her şeye…

- Önce 5816 sayılı kanunun kaldırılması şart. Meclis arşivleri açılsın kimin ne haltlar yediğini millet görsün anlasın. Dünyada kanunla korunan başka kimse yok. Kahramanlar niye kanunla korunsun ki?

- Harf inkılabıyla ve daha başka inkılaplarla mankurtlaştırılmış, zombileştirilmiş, operasyon çekilmiş vesaire vesaire bir millet var ortada… Hatırat açıklansa ne olacak açıklanmasa ne olacak? Gülüyorum ağlanacak halimize? Okumuyoruz, düşünmüyoruz, neme lazım yaşıyoruz abidik gubidik Cumhuriyet'te… Neyse siz daha iyi bilirsiniz beyler koca koca adamlarsınız.

-100 senelik tarih yalanla hainliklerle dolu tarih affetmez er geç deşifre olur. Kurtarıcı bir lider halkından koruma kanunuyla korunur mu? Ne saklıyorlar? Kimden korkuyorlar? Yoksa bazı tarihçilerin anlattığı doğrumu? Bilinmez… Açılsın arşivler bakalım hainlik yoksa özür dileyelim ve yolumuza devam edelim diye düşünüyorum

- Az önce öğrendim. Zaten açıklanmayacak, süre uzatıldı. Varislerden birisi olan Mehmet Sadık Samnanizade ve aile, konuya dair epey önce açıklama yapmışlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum