MAYDANOZUN FAYDALARI NELERDİR ve SUYU ile LİMONLU ÇAYI NASIL YAPILIR

MAYDANOZUN FAYDALARI NELERDİR ve SUYU ile LİMONLU ÇAYI NASIL YAPILIR

Maydanoz Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30–100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitkidir. Rutubetli ve sulak toprakları sever.

Maydanoz Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30–100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitkidir. Rutubetli ve sulak toprakları sever. Gövdeleri dik, tüysüz, yaprakları saplı, parçalı ve koyu yeşil renklidir. Kendisine özgü keskin, belirgin, hoş bir kokusu vardı.

Mutfaklardan eksik olmayan hem kuru, hem de taze olarak kullanılan, iyi bir garnitür olan geleneksel olarak safra taşı, hazımsızlık, böbrek taşı, kabızlık ve ödem atmakta da kullanılan şifalı bir bitkidir.

Mineral ve vitamin bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptir.

Bünyesinde A, C, K vitaminleri yanında folat, demir ve kalsiyum barındırır. Antioksidan içeriği yoğun olan maydanoz, kalp sağlığını korur ve tümörlerin gelişmesini engeller.

Maydanoz kanamayı arttıran ve düşük riski oluşturan özellikleri sebebiyle hamilelikte az tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca doktor onayı olmadan herhangi bir hastalığa karşı yoğun maydanoz tüketimi de sakıncalı olabilir.

MAYDANOZUN FAYDALARI:

* - Kilo vermede etkili bir besindir.

* - Dişleri güçlendirmeye yardımcıdır.

* - Maydanoz, idrar söktürücü etkisiyle ödemin atılmasını hızlandırır.

* - Kalp damar sağlığına iyi gelen folat içerir. Folat homosisteini (yüksek düzeylerde kan damarlarına zarar verebilen tehlikeli bir molekül) zararsız moleküller haline dönüştürerek, felç ve kalp krizi riskini azaltmak için yararlıdır.

* - Maydanozun düzenli tüketimi kan basıncını düşürmek için faydalıdır ve yüksek tansiyona bağlı olabilecek hastalıkların riskini azaltır.

* - Maydanozun en önemli faydalarından biri de sağlıklı böbrek fonksiyonlarını sağlamasıdır. Fazla su ve tuzun atılmasını sağlar. Bu bitki aynı zamanda mesanenin güçlendirilmesi ve böbrek taşlarının önlenmesi için iyidir.
* - Maydanoz aynı zamanda kan damarlarının esnekliğini sağlar.

* - Uygun hücre bölünmesinde folat önemli bir rol oynadığı için bu bitkinin tüketimi, tümörlerin önlenmesi için de yararlıdır. Maydanozda bulunan antioksidanlar ve flavonoidler de tümör ve kanserin gelişiminin önlenmesinde yararlıdır.
* - Maydanoz içerdiği yüksek klorofil içeriği sayesinde nefesin tazelenmesini sağlar ve kötü ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur.

* - Ayrıca kulak enfeksiyonları, sindirim problemleri, kansızlık ve ishal gibi durumlarda etkilidir.

MAYDANOZSUYU NASIL YAPILIR:

Yarım demet maydanozu iyice yıkayın ve hasarlı yapraklarını ayıklayın. Üzerine 2 su bardağı (400 ml) su ekleyerek 2-3 dk. kaynatın. 10 dk. kadar demlenmeye bırakın. Ardından içebilirsiniz. Dilerseniz lezzet katmak için limon da ekleyebilirsiniz.

MAYDANOZLU LİMONLU ÇAY NASIL YAPILIR:

Taze maydanoz yapraklarını ve 1 limonun kabuklarını 2 bardak suyun içine koyun. 2-3 dakika kaynatın. 5 dakika demlendikten sonra süzüp içebilirsiniz.

!!! DİKKAT !!!

Fazla tüketildiğinde ya da ilaç formunda kullanıldığında maydanoz hamile kadınlarda kanamaya ya da düşüğe sebep olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.