Merhum Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan Hocanın, "Babalarımızı, dedelerimizi kestiniz" diyen bir Ermeni'ye cevabı

Merhum Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan Hocanın, "Babalarımızı, dedelerimizi kestiniz" diyen bir Ermeni'ye cevabı

"Siz bizim babalarımızı kıtır kıtır kestiniz" diyen Ermeniye merhum Prof. Dr. Esad Coşan hoca efendinin verdiği o muhteşem cevap... Sonuna kadar okuyup dinleyebilirsiniz.

"Bir Ermeni ile bir yerde karşılaştıkta konuştuk. Türkçe konuşuyor. Siz bizim dedelerimizi kıtır kıtır kestiniz diyor. Ne zaman kesmişler dedim. İşte babalarımızı dedelerimizi kesmişler diyor.

Ben durmadan soru soruyorum.
Ne yapıyorlarmış bizim memlekette dedim. Babalarınızın ne işi varmış bizim memlekette dedim bu sefer. Bana daha da kızdı. Dedi ki, asırlardır orda durmuşlar.

Zaten benim istediğim de o.
Tuzağa düşürmek istiyorum sorularla. Dedim ki : Sizin dedelerinizi asırlarca bizim dedelerimiz kesmemişler de, en sonunda niye kesmişler dedim soruyu sordum.
Çuvalladı...

Yani Osmanlı, iki yüz bin kişilik orduyla Avusturya'ya giderken, Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros Hayreddin Paşa o kadar kuvvetliyken, cihanı titretirken niye biz kesmemişiz sizi dedim.
Cevap veremedi.

Bak dedim cevabını vereyim sana ben biliyorum bu sorunun cevabını :
Yedi asır biz buraya hakimken size ses çıkartmadık. Kilisenize dokunmadık, namusunuza dokunmadık, ticaretinize dokunmadık, askere almadık.

Biz öldük hudutlarda, memleketi biz koruduk. Siz ticaret yaptınız, zengin oldunuz. Biz size bu kadar iyilik yaptık yedi asır. Sizden vezir yaptık.
Marko Paşa bir Ermeni. Sizden Dışişleri Bakanı yaptık, sizden memur yaptık, sizi saraya aldık.
Size komşu dedik.

Siz dedim biz kuvvetliyken bizim nimetlerimizden istifade ettiniz. Bize Yunanlı, Sırp, Rus saldırdığı zaman, onlarla birlik oldunuz, fırsat saydınız saldırdınız bize.
Ve bizi kestiniz, evvela siz kestiniz. Katliam yaptınız, suikast yaptınız.

Padişahımıza bile cuma namazından çıktığı zaman suikast [ 1905 Abdülhamid Han'a Yıldız Camii Suikastı ] yaptınız. İstanbul'da nice cinayetler işlediniz gizli gizli. Komita kurdunuz. Başka şehirlerde silahlandınız.

Mahallelerinizi tahkim ettiniz. Ve Ruslar Erzurum'a gelirken [ 1877-78 Rus Harbi ] onlara yol gösterdiniz. Oralarda katilamlar yaptırdınız.
Köyleri bastınız, katilamlar yaptınız. Siz başlattınız önce.

Ondan sonra da Allah bizim mazlumluğumuza acıdı, bize nasip etti düşmanları memleketten dışarıya atmak. Biz de sizin yaptığınız katliamların hesabını sorduk. Haklı mıyız, haksız mıyız, siz küfranı nimette bulunduz ondan dedim. Haklısınız dedirttim adama.

Çünkü biz kimseyi öldürmedik. Sen Ermeni'sin diye öldürmedik, sen Yunan'sın diye öldürmedik, Sen Bulgar'sın diye öldürmedik, sen Rus'sun diye öldürmedik, sen Sırplı'sın diye öldürmedik. "



Merhum hocamızı rahmetle anıyoruz...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.