MERSİN’DE AKKUYU NÜKLEER GERGİNLİĞİ

MERSİN’DE AKKUYU NÜKLEER GERGİNLİĞİ

Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Akkuyu mevkiinde inşa edilecek olan nükleer enerji santralinin Çevre Düzeni Planı’nda yer alıp almayacağı kararı bugün Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde yapılan oylama sonucu oy çoğunluğu ile onaylandı.

Aylardır meclise gelmesi beklenilen Çevre Düzeni Planı bugün gerçekleşen toplantı ile karara bağlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz liderliğinde başlayan toplantıyı birçok milletvekili ve nükleer karşıtları izledi. Çevre Düzeni Planı’nda hazırlanan planda Akkuyu Nükleer Santrali’nin yeri ile bazı turizm alanlarının yerleri üzerinde karar verme yetkisinin merkezi idareye bırakılması yönünde karar alındığı ortaya çıktı.

TOPLANTI ÖNCESİ TARTIŞMA YAŞANDI

Önerilen raporun görüşülmesi sırasında mecliste nükleer karşıtları ile bazı meclis üyeleri arasında tartışmalar yaşanırken, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz arasında da tartışmalar yaşandı. Polis müdahalesiyle nükleer karşıtlar meclis salonundan dışarıya çıkartıldı.

AKP ve MHP ONAY VERDİ

Ak Parti ve MHP üyeleri sunulan rapora onay verirken CHP’de 3 meclis komisyon üyesi şerh koydu. MHP’li 34, CHP’li 20, AKP’li 18 ve HDP’li 6 meclis üyesinin bulunduğu oylamada MHP ve AKP’li üyeler “Evet” oyu kullanarak planı onayladı. CHP’li Vekil Aytuğ Atıcı “Nükleer santrale evet mi diyeceksiniz? Bunu bilmek istiyorum. AKP-MHP işbirliği var mı?” diyerek Başkan Kocamaz’a serzenişte bulundu. Başkan “Lütfen sataşmayalım” diyerek tepki gösterdi. Çevreciler toplantı çıkışında eylem yaparak nükleer karşıtı sloganlar atıldı.

AKKUYU NÜKLEER:

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Büyükeceli Kasabasının Akkuyu mevkiinde inşa edilecek olan nükleer enerji santrali. İnşasının tamamlanması halinde Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacaktır. Akkuyu sahası imzalanan ikili devletlerarası anlaşma sonucunda Rus kamu şirketi ROSATAM bedelsiz olarak teslim edilmiştir.

14 Nisan 2015 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Rus Devleti Nükleer Şirketi ROSATAM Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov'un katıldığı törenle tesiste bulunacak deniz yapıları ve limanın temeli atıldı. Temel atma sonrasında Krienkon temeli atılan deniz yapıları ve limanın ihalesini 394 milyon dolara Cengiz İnşaat’ın kazandığını açıkladı. Temel atma töreninin ardından çevreciler tarafından girişteki demir kapıyı kilitlendi. Daha sonra polis müdahalesinden sonra eylem sona erdi.

NÜKLEER SANTRAL LİSANSSIZ

Prof. Dr. Tolga Yarman'a göre santralin lisansı günümüz şartlarını kapsamıyor. Santralin lisansı 1970 yılından kalma veriler ile 2013 yılında güncelleme yapılmıştır ve o dönemde çevresel etki değerlendirmesi, turizm etki değerlendirmesi ve meyve sebze etki değerlendirmesi yoktu. Ayrıca Three Mile adası kazası, Çernobil reaktör kazası, Fukuşima Nükleer Santrali kazaları sonrasında güncellenen lisans güvenlik gereksinimleri Akkuyu Nükleer Enerji Santrali için alınmamıştır. Bu yönde bu tarz birçok açıklama ve araştırmalar bulunmaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.