Muhtarların Kutlu Günü 19 Ekim Kutlamaları

Muhtarların Kutlu Günü 19 Ekim Kutlamaları

Muhtarlar günü, ilk olarak eski Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde 2015 yılında resmi gazete de yayınlanarak ilan edilmişti. Bugün ise yurdun dört bir yanında törenlerle kutlanmakta.

Başta Eskişehir olmakla birlikte Gaziantep, Mersin, Balıkesir ve birçok illerde muhtarlar günü törenlerle kutlandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Muhtarlar günü sebebiyle Ankara’ya ziyarette bulunan muhtarlarla birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Muhtarlarla Anıtkabir’de

Ankara Valisi Ercan Topaca ve ülkenin dört bir yanından gelen muhtarlarla birlikte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Anıtkabir’i ziyaret etti. Muhtarlar günü olmasından dolayı Atatürk mozolesine çelenk bırakılarak tören başladı. Soylu, Misak-ı Milli Kulesine giderek Anıtkabir Özel Defterine bu ziyaretle ilgili şunları not etti.

"Ülkemizde yerel demokrasinin en eski ve köklü örneğini temsil eden muhtarlık müessesi, 19 Ekim 1829 tarihinden bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir. Yerel demokrasinin gelişmesine önemli katkılarda bulunan köy ve mahalle muhtarlarımız, bugün halkımızın yönetime katılımının en önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Vatandaşlarımız muhtarlarımıza kolay ve hızlı bir şekilde ulaşıp, sorunlarını dile getirebilmektedir. Bu yönüyle muhtarlarımız, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde önemli bir rol oynamaktadırlar.12. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat ve tasvipleriyle geçen yıl bugün Resmi Gazete'de yayınlanan Başbakanlık genelgesiyle, '19 Ekim Muhtarlar Günü' olarak kabul edilmiştir. Bugün muhtarlar gününün ikincisini başkentte ve illerde çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Büyük devlet olma vizyonunun yerelde başladığı bilinciyle, Türkiye Cumhuriyeti'ni demokratik değerler üzerinde yüceltip, ülkemizi geleceğe güven içinde taşıma azmindeyiz. Ruhun şad olsun."

Eskişehir Kutlamaları

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde Muhtarlar Günü sebebiyle düzenlenen tören, Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılarak başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Sivrihisar Belediyesi Muhtarlıklar Müdürü Namık Yüzügüllü bir konuşma yaptı. Muhtarlık görevinin anlam ve öneminden bahseden Yüzügüllü "Devleti temsil etmekte olan muhtarlarımız, görev ciddiyetlerini daima en üst seviyede tutmak, halkla çok daha alakalı olmak, halkın sorun ve ihtiyaçlarını en kısa yoldan yetkili mercilere iletmek durumundadır. Muhtarlarımız, demokrasinin temel taşı olduklarını, devlet vatandaş arasındaki köprüyü oluşturduklarını hiçbir zaman unutmamalıdır." Açıklamalarını yaptı.

Balıkesir Kutlamaları

Balıkesir’in iki büyük ilçesi Bigadiç ve Gönen’de olmak üzere Muhtarlar Günü iki farklı tören düzenlenerek kutlandı. Gönen’de ki tören Hükümet Konağı Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılarak başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Karakurt konuşma yaptı. Muhtarlığın Osmanlı döneminden itibaren var olduğunu söyleyen Karakurt şu sözlerle konuşmasına devam etti. "Milletin iradesinin üzerinde hiçbir güç yoktur. Bu güzel vatanımızda bir daha 15 Temmuz Darbe girişimi benzerinin yaşanmamasını diliyorum. Muhtarlar, halkla yönetenler arasında bir köprü vazifesi görür. Kısacası onlar mahallenin gözü kulağıdır. Zorlu görevlerinde muhtarların mesai durumu asla yoktur.”

Bigadiç’te ki tören ise 100. Yıl parkında Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılarak başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Osmanca, 4 Eylül, İskeleköy Mahallasi Muhtarları konuşmalar yaptı.

19 Ekim Muhtarlar Günü Tarihçesi

Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri çekirdek demokrasi temsilcisi olan mahalle muhtarlığı müessesesi ilk olarak 19 Ekim 1829’da yapılan İstanbul Nüfus Sayımı ile resmi bir kurum olmaya ilk adımını atmıştı. İlk olarak o dönemde yayınlanan Hatt-ı Hümayun’da bahsedilen muhtarlık görevi 19 Ekim 1829 resmiyet kazanmıştır. “Muhtarlar Günü” 2015 senesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde, Başbakanlık Genelgesi olarak resmi gazetenin mükerrer sayısında ilan edildi. 19 Ekim tarihinin “Muhtarlar Günü” olarak ilan edilmesine ilişkin madde yayımlanarak yürürlüğe girdi. O günden bu yana her sene 19 Ekim “Muhtarlar Günü” olarak törenlerle kutlanmaya devam ediyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.