Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

MUTLULUK

MUTLULUK

Mutluluk kelimesini çok kullanırız. Mutlu musun, değil misin diye! Esasen herkes mutlu olma peşindedir. Mutluluk göreceli bir kavramdır. Yani kimin, nerede,nasıl,ne şekilde mutlu olacağı bilinmez. Kimisi tatlı ve tebessümlü bir yüzle karşılaştığında mutlu olabilir, kimisi de 100 tane koyunu göderken mutlu olur. Kimisi eşle, dostla bir arada mutlu olur, kimisi de tatil yerlerinde bolca para harcayara mutlu olur. Kimisi bar ve pavyonlarda içki içerek ve sarhoş olarak mutlu olurken, kimisi de tam tersine ibadethanelerin içinde Yüce Yaratana ibadet etmekten mutlu olur.

Bu örnekler aslında bizlere nasıl eğitim aldıysak, nerelerde bulunduysak, hayatımızın çocukluk ve gençlik yıllarımızı nerede geçirdiysek, hayatın devamında da kendimizi oraralarda görmek isteriz. Alışılageldiğimiz şeyleri yapmaktan mutlu olduğumuzu zannederiz. Yeni şeyler denemek lazım.

Bazen mutluluğu uzaklarda olduğunu tasarlar, ona ulaşmak için çokça çaba sarfederiz. Umduğumuza nail olamadığımız zaman bu sefer üzüntüye gark olabiliriz.

Bazan şöyle de olabiliyor mesela: Bekar bir kimse, mutluluğu evlilikte arar, fakir bir kimse mutluluğu zenginlikte arar, sağlıksız bir kimse mutluluğu sağlıkta arar, işsiz olan bir genç mutluluğu iş bulmada arar...vs. Aradıklarımızı zaman zaman buluyoruz, ancak mutlu olamıyoruz diyenler de var. Ya da mutluluk kısa sürüyor. Bu sefer önümüzd başka hedefler koyuyoruz. Şu veye bu olursa bende mutlu olurum diye. Onu da buluyorsun, gene daimi mutluluk olmuyor. Böylece ömür geçiyor, haberimiz yok.

En güzeli bulunduğun hal üzeri mutlu olabilmeyi başarmaktır. Bu da olaylara hep somut tarafından bakmakla olur. İşe sabahleyin giderken Hayrettin isminde bir emlakçıyla karşılaşıyorum. Bir defasında kendisiyle karşılaşıp nasılsın diye sorduğumda, : bana inanılmaz bir ders verdi: "Her güneşin doğduğunu gördüğümde, beni yarı ölümden uyandırıp, yeni bir güne merhaba dedirtten Yüce Rabbime hamd ediyor, şükrediyorum. Her doğan gün bana üç seçenekli bir soru soruyor. A-Bugün mutlu mu olmak istiyorsun? B- Mutsuz mu olmak istiyorsun? C- Yoksa iki seçeneğin ortasında mı kalmak istiyorsun? Ben hemen A seçeneğini işaretliyor gün boyunca sözümü tutuyorum. Böylece mutluluk hep benimle beraberdir dedi". Doğrusu bu bakış açısı benim çok dikkatimi çekti, çok faydasını gördüm, tavsiye ederim.

Dünya hayatımızda ebedi bir mutluluk yoktur, olamaz da, Zira hayat geçiçi. Mutluluklar dünyada kesik kesiktir. Cenab-ı Hak bütün canlıları çift yarattığı gibi, duygularımız da zıddıyla gaimdir. Bazı duyguların sonu felaket de olabilir. Atalarımız; "Gülme komşuna, gelir başına" demişler. Bizim geleneksel anlayışımızda "çok gülme, arkadan korkarız olumsuz bir durum başa gelebilir" anlayışı vardır. Bazen kısa bir zevk-u sefa ömür boyu sürecek elem ve ızdırap gelebilir. Bazen ani bir kızma sonucunda meydana gelen olaylar insanların ölümüne sebabiyet de verebilir. Allah Teâlâ;Al-i İmran suresi 134. Ayet-i Kerimesi'nde " O takvâ sahipleri ki, bollukta da, darlıkta da Allah için harcarlar, öfkelerini yutarlar, insanların kusurlarını bağışlarlar. Allah ise iyilik yapanları sever. Onlar bollukta ve darlıkta infak ederler. Öfkelerini yutanlardır onlar, insanları affedenlerdir.buyurmaktadır.

Duygularımızı dengede tutabilmemiz lazım. Ebedi mutluluk ahirette olacak inşallah. Cennet bedava, cehennem para ile derler. Bu söz kısmen doğrudur. Cehennem için kısmı doğrudur. Allah Teâlâ'nın bizlere yasakladığı ne va para iledir. Cennet için ise fedakarlık yapmak gerekir. Yukardaki ayet-i kerime bize yol gösteriyor. Cennet besbedava değildir. Parasız olan namaz, oruç, tespih gibi ibadetleri yap, cebine dokunma gerektiği zaman. Kolaycılığa kaçmak olur.

Gerçek mutluluk islamdadır. Müslüman her haline şükreder, her halinde Rabbini zikreder. Mutluluğu, şöhrette,servette,şehvette arayanlar şeytanın yolunda olanlardır. " Dünya zevkinden onlara az bir kısmını tattırırız, sonra da elem verici bir azap ile karşılaşırlar" buyurulmaltadır.

Bizim için önemli olan sonuçtur, sonumuzun hayırlı olması önemlidir. Ebedi mutluluğa erenlerden olalım inşallah duasıyla, saygı ve selamlarım sunarım.

31.07.2023

Başöğretmen

M.Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.