Mehmet Emin PARLAKTÜRK

Mehmet Emin PARLAKTÜRK

Öğretmenler Gününe Özel İLİM ÖĞRENME VE ÖĞRETME ÜZERİNE...


Araştırın; ilme, ilim öğrenmeye ve bunları hayata geçirmeye teşvik eden İslam'dan başka hiç bir din, düşünce ve inanç sistemi yoktur. Hodri meydan!

Buna rağmen, her fırsatta bugünkü İslam ülkelerini ve Müslümanları örnek göstererek İslam aleyhinde propaganda yapanlar, haksızca dine saldırıyorlar ve Müslümanların şahsında İslam'ı kötülüyorlar. Oysa, bugün İslam ülkeleri geri kalmışsa ve Müslümanlar cahil ve yoksul bırakılmışsa bunda İslam'ın suçu ne? Suç; İslam'ı gereği gibi anlamayıp yaşamayan bugünkü Müslümanlarda!...

Gerçekte İslam dininin; ilme ve ilerlemeye ne kadar önem verip teşvik ettiğini, "Öğretmenler Günü" vesilesiyle bir kısım ayet ve hadislerle ortaya koyalım:

AYETLERDEN BAZILARI

“De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Zümer, 9

“Allah’tan kulları içinde ancak ilim sahipleri korkar.” Fâtır, 28

“De ki: Ey Rabbim! İlmimi artır.” Tâhâ, 114

“İlimde derinleşmiş olanlar, ‘Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır’ derler. (Bu inceliği) ancak akıl sahipleri düşünüp anlar.” Al-i İmran, 7

“Kulları arasından yalnızca, anlama ve kavrama yeteneğine, yani vahiy bilgisine sahip olanlar Allah’tan gereği biçimde korkarlar.” Fatır, 28

“Andolsun, eğer sana gelen bunca ilimden sonra onların arzu ve keyiflerine uyacak olursan, o takdirde sen de mutlaka zalimlerden olursun.” Bakara, 145

“Allah, melekler ve ilim sahipleri, ondan başka ilâh olmadığına adaletle şâhitlik ettiler.” Al-i İmran, 18

“Kendilerine ilim verilenler, Rabbinden sana indirilen Kur’an’ın gerçek olduğunu ve onun, mutlak güç sahibi ve övgüye lâyık Allah’ın yoluna ilettiğini görürler.” Sebe, 6

HADİSLERDEN BAZILARI

“Şu gerçek ki, ben muallim olarak gönderildim.”

"Allah beni, zorlayıcı, baskıcı ya da inatçı biri olarak değil, bir öğretmen ve kolaylaştırıcı olarak gönderdi.”

“Ya alim ol, ya ilim öğrenen ol, ya ilmi dinleyen ol, ya da bunları seven ol; sakın beşinci olma, yoksa helak olursun.”

“Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır.”

“İlim tahsil etmek için yolculuğa çıkan kimse, evine dönünceye kadar Allah yolundadır.”

“Âlimin âbide üstünlüğü, benim sizin en aşağı derecede olanınıza üstünlüğüm gibidir. Şüphesiz ki Allah, melekleri, gök ve yer ehli, hatta yuvasındaki karınca ve balıklar bile insanlara hayrı öğretenlere dua ederler.”

“Allah, hakkında hayır dilediği kimseye din hususunda büyük bir anlayış verir.”

“Yalnız şu iki kimseye gıbta edilir: Allah’ın kendisine ihsân ettiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimse; Allah’ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına da öğreten kimse.”

“İnsanoğlu öldüğü zaman bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i câriye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat.”

Muaviye bin Hakem Hz.Peygamberle ilgili diyor ki:
"Ondan önce ve sonra, ondan daha iyi öğreten bir öğretmen görmedim."

Yine Ebu Davud'un rivayetinde Sahabe:
"Resulullah'tan daha nazik bir öğretmen görmedik" diyor.

Bütün bu ayet ve hadislerden sonra, bugün geri kalmış, cahil ve zillet içindeki İslam dünyasını göstererek İslam'a iftira atanlar, tarihe dönüp bir baksınlar. Müslümanların yukarıdaki ayet ve hadislere göre hayat sürdüğü dönemlerde, dünyaya hakim olup büyük medeniyetler kurmuşlar ve diğer toplumlara hep örnek olmuşlar.

İnşaallah tekrar Kur'an'a döner ve Peygamberimizin hayatını örnek alarak sünnetini uygularsak o günler hiç de uzak değil. Çünkü bunalıma düşen, arayış içindeki dünya insanının buna çok ihtiyacı var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.