Öğretmenler hala sorunlarına çözüm bekliyor

Öğretmenler hala sorunlarına çözüm bekliyor

Eğitim camiasına yeni bir soluk getiren Tekçatı Eğitim Derneği faaliyetlerine hızlı başladı ve öğretmenlerin sorunlarını tek tek tespit ederek yetkililere iletme misyonunu üstlenmiş oldu.

Böylece STK faaliyetlerinin nasıl yapılabileceğini ve STK'ların halk ile devlet arasında nasıl arabulucu olabileceğini de göstermiş oldu.

Öğretmenler hala sorunlarına çözüm bekliyor

Tek çatı eğitim derneği’nin yayınladığı basın bildirisine göre Cumhurbaşkanı kararnamesine rağmen hala öğretmenlerin çözülemeyen sorunları bulunmaktadır. Bu sorunların çözülememesinin temel nedeni de Bakanlıktaki koordinasyonsuzluk ve olayın ciddiyetini göremeyen taşradaki idarecilerdir.

Basın bildirisine baktığımızda bahsedilen sorunların çoğunun aslında cumhurbaşkanlığının ilgili kararnameleri ve üç ay süresince hiç kimsenin işine son verilmeyeceği kararına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı taşra idarecilerinin olayın ciddiyetini anlamamaları ve kraldan ziyade kral olmaları sorunu çözümsüz hale getirmektedir.

Tekçatı eğitim derneği başkanı Hatice TEMEL ile yaptığımız telefon görüşmesiyle ortada cidden vahim sonuçlar olduğu görülmektedir. Temel’in anlattığı bilgiler ekseninde analışan;  Milli Eğitim Bakanlığının il/ilçe müdürlükleri ve hatta her okul ilgili kararnama/genelge ve kararları keyfi yorumlamakta, bir kısım idareciler öğretmenlere hiçbir gerekçe göstermeden ilişkilerini keserken, bir kısmı ücretlerini vermemekte, bir kısmı da fırsattan faydalanıp ücretsiz izinlerini kesip dönen öğretmenleri işbaşı yapmakta ve hatta bazıları da öğretmenleri yasalar aykırı olarak taahhütname imzalamaktadır.

Eğitim camiamızda yaşanan bu rahatsızlık ve kargaşanın ivedilikle sona erdirilmesi ve öğretmenlerin kurumla olan ünsiyetinin kaybolmaması için Bakanlığın gerekli önlemi alması gerekmektedir.

Tekçatı Eğitim Derneğinin basın bildirisi metni de aşağıdadır.

"TEK ÇATI EĞİTİM DERNEĞİ BASIN BİLDİRİSİ

USTA VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLARI

Cumhurbaşkanlığının  idari izin sürecinde ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin ek ders ücretleriyle ilgili 03/04/2020 tarihli ve 31088 sayılı kararnamesi yayınlanarak usta ve ücretli öğretmenlerin ek ders ücreti almalarının yolu açıldı. Kararname çıkmasına rağmen adı geçen öğretmenlerin çözülemeyen, muğlakta kalan veya yönetmelikle/genelge ile düzenlenmesi gereken sorunları bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığının ilgili kararnameyi genelge veya yönetmeliklerle daha anlaşılır ve sorunların çözümünü sağlayacak hale getirmesi gerekirken bu noktada üzerine düşen görevin yapılmadığı ve bundan kaynaklanan kargaşanın oluştuğu haberleri bize geldi. Biz de bize gelen bilgiler ışığında öğretmenlerin yaşadığı sorunları tespit edip çözüm yollarını hazırladık.

Usta  ve ücretli öğretmenlerin uygulamada karşılaştığı sorunlar ve çözüm yolları şunlardır:

Sorun 1. Usta Öğretcilerin modül sorunu: Usta öğreticiler eğitimlerini modül ekseninde vermektedirler. Modüller ile ilgili il/ilçe Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlükleri birbirlerinden farklı uygulamalar gerçekleştirmektedirler. Buna göre; modülü biten bazı usta öğreticilerin maaşları kesilmesine ve sigortaları devam etmemesine rağmen sistemden çıkışları yapılmıyor ve ücretleri ödenmiyor. Bakanlık sanki onların çıkışlarını vermeyerek hak iddia etmelerini engellemeye çalışan bir hile uygulamış oluyor.

Bazı bölgelerde de modülleri Nisan ayı içerisine sona ermektedir. Bu şekilde modülü biten öğretmenlerin modülleri yenilenmediğinden çıkışları yapılmakta ve devletin üç ay işten çıkarılmayacaktır kuralına rağmen usta öğreticilerin çıkışları verilmektedir. Bu durum, bize Bakanlığın alt kurumları arasında bir koordinasyonun olmadığını ve bu kargaşanın bir genelge çözülmesi gerektiğini göstermektedir.

Halbuki devletin 17.04.2020 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 7244 sayılı kanunla virüs nedeniyle üç ay işten çıkarma yasaklanmıştı. Devlet özel sektöre yönelik yaptığı bu uygulamaya maalesef kendisi uymayarak Usta Öğreticilerden modülü sona erenleri işten çıkarmış veya askıya alarak ücretlerini vermeme yolunu tercih etmiştir. Acilen devletin kendi koyduğu kanunlara uymasını talep ediyoruz.

Sorun 2.  DYK öğretmenleri sorunları: Maaş karşılığında ücretli öğretmen statüsünde  çalışan  DYK öğretmenleri, destek odası öğretmenleri, uzaktan eğitim öğretmenleri ve evde destek öğretmenleri bulunmaktadır. Bu öğretmenler de maalesef son düzenlemeden yararlanamadılar.

Bakanlığın sadece kadrolu öğretmenlerin DYK olarak çalıştığını düşünerek hafta sonu kurslarını kapatılmasıyla bu koşullarda  derslere giren ücretli öğretmenlere de ücret verilmemiş olundu.

Milli Eğitim Bakanlığımızın göz ardı ettiği nokta, hafta sonu ve hafta içi DYK kurslarında  yukarıda belirttiğimiz alanlarda sadece kadrolu öğretmenler görev yapmıyordu, ücretli öğretmenler de görev yapıyordu. Kadrolu öğretmenler zaten maaşlarını aldığından onlar için bir sorun teşkil etmezken ücretli öğretmenler bu durumda hiçbir ücret alamayarak mağdur olmuşlardır.

Milli Eğitim Bakanlığından talebimiz Ücretli öğretmen statüsünde olan DYK  vb öğretmenlerinin ücretli öğretmenlerle ilgili 03/04/2020 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 31088 numaralı Cumhurbaşkanı kararnamesi kapsamına alınıp ücretlerinin bilahare  telafi eğitimi verilmesi koşuluyla iade edilmesini talep ediyoruz. Eşitlik prensibi gereği bu öğretmenlerimizin de ücretli öğretmen olup ücretli öğretmenlerin yararlandığı haklardan yararlanması gerekir. Ücretli öğretmenlerin kadrolu öğretmenler için çıkartılan hafta sonu eğitim yapılamaz kapsamına alınmasının hiçbir izah edilir yönü bulunmamaktadır. Cumhurbaşkanı kararnamesinin amacı ücretli öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi olmasına rağmen, uygulamada bakanlık bu kararnameyi eksik uygulayarak mağduriyeti sürdürmüştür.

Sorun 3. Virüs nedeniyle kadrolu öğretmenlerin idari izinli sayılması üzerine ücretsiz izinlerini veya mazeret izinlerini bozan bazı öğretmenler tekrar iş başı yapmak istemektedirler. Bakanlığın bu konudaki uygulamadan haberi olmayan binlerce okul müdürleri onların dönüş işlemlerini yapmaktadır. Bakanlığın bir genelge ile idari izin sürecindeki tüm bu dönüşleri iptal ettiğini veya kararı ilgili mülki amire bıraktığını bütün okullara göndermesi oluşan kargaşalığı gidermesini sağlayacaktır.

Derneğimiz Öğretmen camiasının içinde bulunduğu bu ve buna benzer konuları tespit edip ilgili kamu görevlileri bilgilendirmek istemiştir. Temennimiz bu tespitlerimiz dikkate alınarak öğretmen camiasında yaşanan kargaşanın giderilmesinin sağlanmasıdır.

Kamuoyuna ve ilgili devlet birimlerine önemle duyurulur

Hatice TEMEL - Tek Çatı Eğitim Derneği Başkanı"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum