Rahim Ağzı Ve "meme Kanseri" Anlatıldı Erken Teşhis İçin Ne Yapmalı?

Rahim Ağzı Ve "meme Kanseri" Anlatıldı Erken Teşhis İçin Ne Yapmalı?

Samsun’un İlkadım ilçesinde düzenlenen ’sağlık Konferansı’nda meme ve rahim kanseri hakkında önemli bilgiler verilirken, kadınların yaptıracağı bazı testlerin, hastalığın erken teşhisinde hayati önem taşıdığına dikkat çekildi.

Samsun’un İlkadım ilçesinde düzenlenen ’sağlık Konferansı’nda meme ve rahim kanseri hakkında önemli bilgiler verilirken, kadınların yaptıracağı bazı testlerin, hastalığın erken teşhisinde hayati önem taşıdığına dikkat çekildi.
Ak Parti İlkadım İlçe Kadın Kolları Başkanlığı tarafından organize edilen, Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri’nin kanser hastalığı hakkında bilgilendirme ve farkındalık oluşturmaya yönelik ’Sağlık Konferansı’ Acem Tekkesi’nde yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Sedat Ocak ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Özge Piri Mantar’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerin açılış sunuşunu AK Parti İlkadım İlçe Kadın Kolları Başkanı Halime Kesmen yaptı.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
Rahim kanseri ve pap smear testi hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Özge Piri Mantar, "Rahim kanseri, adından da anlaşılacağı gibi sadece kadınlarda görülen kanser türüdür. Kadınlarda sıklıkla görülen kanser türleri arasında en tehlikeli sıralamalarında yer almaktadır. Rahim kanseri, genellikle menopoz dönemine yakın ve menopozu takip eden yıllarda ortaya çıkmaktadır. Genellikle 50-60 yaşlar arasında görülür. Rahim kanseri, çok eşlilik durumları, insanlarda mevcut olan hastalıkların rahimde tümör oluşturmasına sebep olabilmektedir. Düşük sosyoekonomik düzeyden dolayı kişisel bakımların yapılmaması, viral ve bakterial enfeksiyonlara karşı önlem alınmaması, sigara ve Alkol kullanımı,
C vitamini eksikliği yüzünden bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemiş olması gibi çeşitli nedenlerden dolayı oluşmaktadır. Bu hastalıkta da erken teşhis çok önemlidir. Bunun için 18 yaşını aşmış ve aktif cinsel yaşamı olan her kadın yılda bir kez düzenli olarak pap smear testi yaptırması gerekmektedir. Bu anlamda bayanların olumsuz bir düşünceye kapılmadan mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir" dedi.
MEME KANSERİ’NİN BELİRTİLERİ
Kadınlarda sıkça görülen Meme Kanseri hakkında bilgi veren Opr. Dr. Sedat Ocak ise, "Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Yapılan araştırmalarda yaşam boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden de kaynaklanabilir.
Hastalığın belirtileri; memede veya koltukaltında ele gelen kitle, meme başından akıntı (tek kanaldan kanlı veya şeffaf renkli), meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu, meme başı derisinde değişiklikler (soyulma, kabuklanma), meme cildinde yara veya kızarıklık, meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması, memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik (kızarıklık vs.) bayanlar bu ve bunun gibi bir durum fark etmişler ise hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekiyor. Fakat bazı hastalarda bu belirtilerin hiçbirisi olmuyor ve kanser yalnızca, mamografi incelemesiyle de tespit edilebiliyor. Bunu da unutmamak gerekiyor. Bu anlamda kadınların 20 yaşından sonra her iki memesini de ayda bir kez kontrol etmesi ve 2-3 yılda bir doktor muayenesinden geçmesi gerekli. Meme muayenesinin olmazsa olmazı mamografidir. Kadınlar, 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirmeli ve eğer birinci derece akrabalarda meme kanseri varsa, sıkı takip altında olmalıdır" diye konuştu.
Soru - cevap şeklinde devam eden konferans, bazı katılımcılara ücretsiz chek-up verilmesiyle son buldu. Program sonunda AK Parti İlkadım İlçe Kadın Kolları Başkanı Halime Kesmen, bilgilendirme yapan doktorlara teşekkür ederek benzer programların devam edeceğini söyledi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.